Economic

Oltchim TV, soarta Elodiei

Combinatul chimic vâlcean şi-a făcut datoria de a asigura circul mediatic al lui Dan Diaconescu

Oltchim, privatizare, punct. Aşa se prezintă în acest moment soarta bătută în cuie a combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea. „Mesia” Dan Diaconescu s-a dovedit atât incapabil de a dovedi posesiunea celor 45 de milioane euro aruncate în licitaţie pentru compania vâlceană, dar şi un jucător abil în a momi inimile salariţilor flămânzi de la Oltchim. Doi lideri de sindicat, un om-cheie căruia i s-a acceptat demisia în condiţiile în care este învinuit de dezastrul semănat în 21 de ani de directorat şi un circ mediatic pe o procedură de privatizare anunţată aproape ca fiind eşuată; toate acestea se găsesc sub eticheta Oltchim derulată de aproximativ o lună pe canalele media româneşti.

Culmea-culmilor, în timp ce scandalul eşecului ia amploare, se găsesc noi vinovaţi, în timp ce la orizont nu se profilează nici măcar umbra unui ţap ispăşitor.

Mihai Bălan, soluţie de avarie

Luat în vizor ca posibil administrator special al Oltchim pentru perioada următoare, directorul general al CET Govora SA, Mihai Bălan, a fost chemat la ministerul Economiei în ultima zi a negocierilor purtate cu Dan Diaconescu. Deşi acesta nu a putut fi contactat, există zvonuri care acreditează ideea că administraţia publică a judeţului încearcă o refacere sub umbrelă proprie a unei părţi din complexul industrial integrat de pe platforma chimică a Râmnicului. Cu toate acestea, vicepreşedintele CJ Vâlcea, Dumitru Persu, nu crede într-o astfel de variantă. „Nu cred că domnul Bălan va accepta o astfel de ofertă. Pentru Oltchim ar fi benefică prezenţa unui astfel de manager. Sigur, probabil că s-a ajuns la astfel de interpretări în ceea ce priveşte Oltchimul dacă luăm în calcul eforturile duse de preşedintele CJ, Ion Cîlea, de a ajuta această societate. Ea nu face parte însă din patrimoniul administraţiei judeţene, eforturile au fost depuse doar din patriotism local şi interesul de a asigura menţinerea unui echilibru economic în comunitate”, dă asigurări Persu. Cu toate acestea, în primăvara acestui an, Ion Cîlea a mai încercat şi preluarea exploatărilor miniere Berbeşti- Alunu sub tutela CJ Vâlcea.

Sindicaliştii, împărţiţi între DD şi nimeni

Câteva sute de angajaţi ai Oltchim SA protestează de câteva săptămâni în faţa birourilor companiei. Au început prin a-l acuza pe fostul manager general Constantin Roibu, au continuat prin a-şi contesta liderul de sindicat Mihai Diculoiu, au aclamat la aflarea veştii că licitaţia a fost adjudecată de Dan Diaconescu şi au revenit la „marota” Roibu pentru justificarea eşecului înregistrat la licitaţia organizată pentru companie. „Domunul Roibu este în spatele lui Dan Diaconescu. Ce încredere să mai am în Roibu? Pot spune mai multe, dar nu o s-o fac prin telefon. Soarta noastră nu este pecetluită însă. Situaţia de la Oltchim se va regla în scurt timp”, afirmă liderul protestatarilor, Corneliu Cernev.

Roibu şi Diculoiu, de comun acord

Atât fostul manager general, Constantin Roibu, cât şi liderul sindical contestat, Mihai Diculoiu, susţin însă că lui Dan Diaconescu îi trebuie timp pentru definitivarea negocierilor cu Guvernul. Cei doi susţin că ultimul termen avansat de patronul OTV, februarie 2013, este unul perfect normal pentru derularea unei negocieri în cadrul unei privatizări precum a Oltchimului. „Nu este nicio mascaradă. Negocierile reprezintă pentru noi o măsură de protecţie faţă de măsura de insolvenţă pe care intenţionează să o ia acest Guvern. Dan Diaconescu doreşte să găsească o modalitate prin care să menţină activitatea Oltchim, asigurând şi modalitatea legală de preluare pe viitor a unor capacităţi de producţie şi furnizare a materiei prime necesare pentru repornirea activităţii în combinat”, consideră Mihai Diculoiu.
La rândul său, Constantin Roibu marşează pe vechea temă generată timp de câţiva ani «Combinutul trebuie pornit pentru a... funcţiona!». “Oltchim trebuie repornit pentru a discuta despre această companie şi redresarea ei prin privatizare sau în alt mod. Repornirea activităţii în combinat va arăta că am dreptate”, susţine Roibu. „Nu am nicio legătură cu Dan Diaconescu şi nu sunt în spatele lui, aşa cum se vehiculează în presă sau la colţul străzii”, a mai spus fostul director al Oltchim SA.

Diaconescu, pierdut printre bani

Până în ultimul moment, Dan Diaconescu a mizat pe rolul măscăriciului, aruncând pe piaţă tot soiul de zvonuri privind susţinerea sa de către un investitor important, plata salariilor restante ale muncitorilor de la Oltchim, dar nu a prezentat suma care ar fi trebuit să o achite către stat pentru achiziţionarea celor 54% din acţiunile Oltchim. Ultima măsură adoptată de către directorul OTV a fost protestul în faţa Ministerului Economiei cu câţiva saci de bani alături. Până la această oră, Dan Diaconescu nu a declarat ce sumă de bani se afla în sacii respectivi.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

02.10.2012 - 09:32nostradamus:Ne meritam soarta!

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...