Politică

Senatorul Bulacu solicită măsuri pentru evitarea intrării României în infringement din cauza gropilor de gunoi neconforme

În contextul uriaşului scandal generat de incendiul de la groapa neconformă de gunoi de la Măldăreşti-Vâlcea, eveniment nefericit care a scos la iveală o mulţime de probleme şi mai grave din punct de vedere instituţional, senatorul PNL Romulus Bulacu i-a adresat zilele trecute o interpelare Ministrului Mediului, vicepremierul Graţiela Leocadia Gavrilescu. Obiectul iniţiativei parlamentarului vâlcean îl constituie îngrijorarea crescândă în rândul opiniei publice cu privire la capacitatea României de a gestiona problema deşeurilor, în condiţiile în care Comisia Europeană a trimis România în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru neîndeplinirea obligaţiei de a revizui şi adopta planul naţional de gestionare a acestora.

“Statisticile arată că România produce anual 8 milioane de tone de deşeuri, dublul mediei europene, calculat pe cap de locuitor. Peste 90% din deşeuri nu sunt reciclate şi ajung direct în gropile de gunoi neconforme. Mii de tone de gunoaie reziduale sunt plimbate, zilnic, pe drumurile ţării între judeţele cu şi fără staţii de tratare mecano-biologică. Am stricat peisaje fabuloase pentru a depozita mizeria şi am transformat gropile de gunoi în munţi de deşeuri, pe care nu-i mai luăm în seamă.

În materie de reciclare, ne aflăm la coada Europei. Reciclarea şi colectarea selectivă a deşeurilor rămân probleme dificile ale societăţii româneşti, atât în mediul urban, cât şi în cel rural, în ciuda campaniilor şi eforturilor depuse în ultimii ani de diverse organizaţii de mediu sau de iniţiative private. Aruncarea gunoaielor "pe gârlă" sau în şanţuri a ajuns un fel de sport naţional. Colectarea deşeurilor de către persoane fizice, activitate care poate fi o sursă de venit pentru unii, încă ridică probleme pentru autorităţi, din lipsa procedurilor clare, lucrurile ajungând într-un aparent blocaj, din care toată lumea pierde – mai cu seamă mediul.

Comisia Europeană a trimis România în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru neîndeplinirea obligaţiei de a revizui şi adopta planul naţional de gestionare a deşeurilor. Astfel, ţara noastră a ajuns în ultima etapă a unei proceduri de infringement declanşate în urmă cu doi ani. În cazul în care România pierde procesul, riscă o amendă de 124.000 de euro pe zi pentru faptul că nu a reuşit să închidă cele 68 de depozite neconforme şi pentru că nu a luat măsuri suficiente pentru a-şi proteja cetăţenii şi mediul. Strategiile naţionale, regionale şi judeţene de gestionare a deşeurilor ar fi trebuit, până acum, să rezolve închiderea vechilor gropi de gunoi, în paralel cu deschiderea de depozite ecologice care să respecte prevederile legale ale Uniunii Europene în privinţa protejării mediului.

Pe cale de consecinţă, doamnă Ministru, cu autoritatea de care dispuneţi, vă rog să-mi comunicaţi măsurile dispuse de ministerul dumneavoastră pentru remedierea acestei situaţii ruşinoase pentru un stat membru UE şi termenele înaintate pentru împiedicarea intrării României în procedură de infringement la acest capitol. Solicit răspuns scris”, se arată în interpelarea semnată de senatorul Romulus Bulacu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...