Politică

Ioana Liţă: „Femeia este partea echilibrată a politicii”

Preşedinta organizaţiei de femei PSD Vâlcea, Ioana Liţă vrea să atragă cât mai multe femei în politică, fiind de părere că în prezent acest segment nu este reprezentat suficient la Vâlcea

Femeile social democrate din 20 de judeţe şi-au dat întâlnire la Târgu-Jiu pentru a discuta despre rolul femeii în politică, dar şi în administraţia publică locală, organizaţia de Vâlcea fiind reprezentată de o delegaţie formată din cinci doamne conduse de preşedinta Ioana Liţă. Deşi în ultimii ani femeile au evoluat în politică şi au început să câştige multe bătălii în faţa bărbaţilor, deocamdată, procentul celor care îndrăznesc să candideze la Primăria unei localităţi sau, mai mult, la alegerile parlamentare, este unul foarte redus. „La această întâlnire s-a discutat despre modul în care putem implica femeia în politică şi despre modul în care le putem convinge să vină spre acest domeniu. Femeia are un rol important atât în politică, dar şi în administraţia locală. La Vâlcea, acest segment este reprezentat doar din punct de vedere socio-profesional, dar, din punctul meu de vedere, procentual nu”, a declarat Ioana Liţă, şefa femeilor social democrate.

„Mi s-a părut mai greu în politică decât în profesie”

Preşedinta femeilor din PSD susţine că, deşi multe femei vin să se înscrie în partid, acestea încă se tem să facă un pas important în cariera lor şi să candideze la funcţii importante. Social democrata se plânge de faptul că la alegerile locale trecute nu a avut nici măcar o femeie candidat la Primăria vreunei localităţi. „Femei vin mereu să se înscrie în organizaţie şi veneau chiar şi atunci când PSD era în opoziţie. Îmi doresc cât mai multe femei în politică, dar şi aprecierea acestora la nivelul la care merită. Am spus mereu că femeia este partea frumoasă, elegantă şi echilibrată a politicii. Marea mea tristeţe este faptul că nu am avut nicio femeie candidat la Primărie, ci doar o singură viceprimăriţă în localitatea Guşoeni”, adaugă Ioana Liţă. Nici în ceea ce priveşte consiliile locale sau Consiliul Judeţean, femeile nu reprezintă o putere, acestea fiind destul de puţine. Totuşi, femeile social democrate nu se dau la o parte când vine vorba de susţinerea colegilor ce vor candida la alegerile parlamentare şi îi asigură pe cei care deja au fost stabiliţi de organizaţie că îi vor sprijini. Preşedinta organizaţiei de femei PSD susţine că, deşi are la activ foarte mulţi ani de politică, aceasta încă se mai loveşte de misoginismul bărbaţilor. „Eu am reuşit să depăşesc aceste bariere. Mie mereu mi s-a părut mai greu în politică decât în profesie. În politică sunt oameni cu structură diferită, cu pregătire diferită şi e mai accentuat misoginismul bărbaţilor. Recunosc că eu îi datorez foarte mult domnului Ion Cîlea şi recunosc că e greu să ţii pasul cu energia şi perseverenţa dânsului, dar am găsit întotdeauna sprijin atunci când am avut nevoie. În ceea ce priveşte profesia mea, dacă ar fi să o iau de la capăt aş face acelaşi lucru. Lucrez la CET Govora de 40 de ani neîntrerupt şi am avut mari satisfacţii”, spune Liţă. Preşedinta doamnelor din PSD îşi doreşte să mai organizeze astfel de întâlniri cu femeile din politică pentru ca numărul celor desemnate în consiliile locale sau în alte structuri să crească în următoarea perioadă. De asemenea, Liţă a declarat că, deşi traversăm o perioadă grea din cauza situaţiei în care se regăseşte Oltchimul, Guvernul USL va face tot posibilul pentru redresarea combinatului din Râmnicu Vâlcea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...