Politică

Cristian Buican propune interzicerea cumulului pensiei şi al salariului de la stat

Deputatul PNL vrea ca persoana în cauză să aleagă dacă rămâne pensionar sau vrea să lucreze la stat, caz în care trebuie să renunţe la pensie în perioada cât e angajat

Marţi, 26 septembrie, majoritatea parlamentară PSD-ALDE a respins propunerea PNL privind înfiinţarea unei comisii de anchetă privind situaţia creată de pensionarea şi reangajarea aceloraşi persoane în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Liberalii susţin, prin intermediul unui comunicat remis presei marţi, că demersul parlamentarilor lor avea scopul de a prezenta opiniei publice un raport detaliat privind practica pensionării şi reangajării la stat a persoanelor din cadrul Ministerului de Interne.

“Cele mai revoltătoare astfel de cazuri prezentate public de către presă se referă la persoane pensionate cu pensii de peste 10.000 de lei lunar care s-au angajat tot în cadrul Ministerului de Interne, cu salarii de peste 10.000 de lei lunar. Astfel, statul trebuie să le plătească acestor persoane şi pensie şi salariu în cuantum de peste 20.000 de lei, în fiecare lună. Astfel de cazuri, cu atât mai mult cu cât ele se înmulţesc şi sunt prezentate în presă, produc frustare în rândul pensionarilor sistemului public de pensii şi nemulţumire în rândul populaţiei active”, se arată în documentul citat.
Ţinând cont de refuzul deputaţilor PSD privind constituirea acestei comisii de anchetă, preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, va depune în Parlament un Proiect de lege privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale provenite din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice. Astfel, parlamentarul Cristian Buican va propune interzicerea cumulului pensiei şi salariului, dacă acesta din urmă provine din sistemul de stat. În prezent, în România, există un fenomen alarmant privind numărul din ce în ce mai mare al persoanelor care după ieşirea la pensie din cadrul unei instituţii de stat se angajează în aceeaşi instituţie. Cazurile unor “pensionari speciali” de doar 40-45 de ani ce ies la pensie şi a doua zi se angajează în aceeaşi instituţie, pe acelaşi post, sunt mai mult decât grăitoare şi produc nemulţumiri, atât în rândul populaţiei active, cât şi în rândul celorlalţi pensionari.

Proiectul, supus chiar de luni analizei parlamentarilor liberali

Mai mult decât atât, liberalii susţin că este anormal ca, atâta timp cât în rândul tinerilor din România rata şomajului este de 21,7% (date pentru anul 2016), să existe zeci de mii de pensionari angajaţi la stat, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale. “Refuzul celor de la PSD privind constituirea unei comisii de anchetă privind fenomenul pensionării şi reangajării din cadrul Ministerului de Interne mă determină să depun acest proiect de lege. După ce că au pensii speciale foarte mari şi ies la pensie pe la 40-45 de ani, se întorc la stat şi se angajează, pe salarii la fel de mari ca pensiile, de peste 10.000 de lei. Eu voi propune ca, în astfel de cazuri, persoana în cauză să aleagă dacă vrea să fie pensionar şi să primească pensie sau vrea să lucreze la stat şi atunci trebuie să renunţe, pe perioada cât e angajat, la pensie. Săptămâna viitoare, luni (2 octombrie – n.r.), voi propune acest proiect de lege colegilor de la PNL, după care îl voi înregistra la Parlament, spre a intra în procedura legislativă. Este anormal ca într-o ţară în care şomajul în rândul tinerilor este de peste 20%, statul să plătească şi pensie şi salariu la un singur cetăţean. Nu vreau să se înţeleagă greşit, dacă există pensionari care doresc să muncească, o pot face în mediul privat, însă nu pot accepta nesimţirea unor pensionari speciali, care după ce că au pensii de peste 10.000 de lei, se angajează tot la stat”, a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, citat de comunicatul de presă menţionat.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

29.09.2017 - 07:39MORTU:Aici ar trebuii sa se autosesizeze DND ,dar cei reangajati sunt oamenii serviciilor.Nu oricine se reangajeaza ci aceia care au spatele asigurat.Vai mama noastra care avem vechime de peste 40 ani si luam pensie de 1500 lei,

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...