Autorităţile locale au făcut un prim pas pentru transformarea satului medieval Firijba din judeţul Vâlcea, denumit şi satul tăietorilor de lemne, în zonă turistică. Au asfaltat 12 kilometri de drum, un drum de pământ pe care cei 19 oameni care locuiesc în sat îl străbăteau până acum pe jos, prin nămol, până la magazin, biserică, şcoală. În acest sat medieval, majoritatea caselor sunt din lemn şi proprietarii nu vor să le schimbe aspectul şi să le modernizeze cu termopane.
În satul Firijba ce aparţine comunei Popeşti din Vâlcea, timpul parcă a stat în loc. Aici nu există magazin, şcoală, dispensar medical, cimitir, iar cei 19 localnici au improvizat o biserică, unde preotul vine doar în zilele de mare sărbătoare. Pentru a cumpăra o pâine, oamenii mergeau până acum câteva zile prin nămol pe un drum de pământ. Regretă însă că sunt foarte bătrâni şi nu se mai pot bucura de aceste condiţii ca atunci când erau tineri. "Ne bucurăm, cum să nu ne bucurăm, dar nu mai putem noi că suntem prea bătrâni. Ce să mai facem acum?", spune o localnică.
Acum, autorităţile au asfaltat drumul, iar localnicii se bucură că vor veni aici mai mulţi turişti, care până acum fugeau când vedeau drumul foarte prost. Turiştii sunt interesaţi să cumpere casele din lemn. Autorităţile locale spun că reabilitarea drumului este un prim pas în dezvoltarea zonei. Acum vor să facă aici un cămin de bătrâni, apoi să pună la dispoziţia investitorilor terenuri pentru a construi pensiuni. "Am avut foarte mulţi turişti care au venit să viziteze şi erau supăraţi că drumul nu era bun, dar le-am spus să ne sune că în cel mai scurt timp se va asfalta. A fost chiar şi o firmă din Bucureşti care ar vrea să vină să investească în Firijba", spune Aura Măgura, primarul comunei Popeşti.
Reabilitatea drumului a costat un milion de euro, fonduri de la Ministerul Dezvoltării.