La iniţiativa primarului Nicolae Sărdărescu, o construcţie simbol a oraşului Horezu face obiectul unui propuneri de hotărâre înaintată consiliului local prin care se doreşte reabilitarea şi punerea în valoare a obiectivului. În urmă cu câţiva ani, administraţia locală chiar a primit un certificat de ieşire din garanţie (100 de ani) a podului vechi (în prezent, dezafectat) de la firma germană care l-a construit, amănunt inedit pe care l-am relatat pe larg la momentul respectiv.
“Având în vedere interesul manifestat de cetăţenii oraşului Horezu în legătură cu amenajarea şi utilizarea în interes turistic a vechiului pod de la intrarea în oraşul Horezu dinspre Târgu Jiu, vă anunţăm că în maxim 45 de zile acest pod va fi scos la licitaţie în vederea concesionării. Îi rog pe toţi cetăţenii interesaţi de concesionarea în scop turistic a vechiului pod, pentru activităţi conexe serviciilor turistice precum amenajarea de spaţii comerciale sau localuri, să solicite informaţii suplimentare de la Primăria Oraşului Horezu. De asemenea, lângă pod, la cele două capete ale acestuia, mai sunt disponibili 1.300 mp de teren, care vor putea fi concesionaţi pentru activităţile mai sus menţionate. Se poate face o cafenea, un atelier de ceramică şi o expoziţie de ceramică etc. Concesiunea se poate face numai pentru activităţi legate de turism. În caietul de sarcini sunt cuprinse foarte multe aspecte, inclusiv reabilitarea podului. Îi aşteptăm cu solicitări şi pe cetăţenii care, prin diferite mijloace de comunicare, inclusiv mediul online, s-au arătat indignaţi că nu s-a dorit concesionarea. Le-am oferit această oportunitate şi îi aştept să facă investiţii. Am analizat toate datele necesare. Podul este în proprietatea oraşului Horezu, nu este monument istoric şi nu poate fi introdus în această categorie, în acest moment. Este necesară expertizarea sa din punct de vedere tehnic, dar şi al valorii de concesionare. În anunţ, am trecut 45 de zile până la demararea unei concesiuni tocmai pentru a face aceste activităţi. Din datele noastre de până acum, reabilitarea podului ar costa maxim 20.000 euro”, a explicat primarul Nicolae Sărdărescu.
De altfel, Primăria Horezu este decisă să modernizeze complet centrul oraşului, în acest sens având pregătit un proiect cu finanţare europeană, în valoare de aproximativ trei milioane de euro. Documentaţia va fi depusă la ADR Craiova, în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), şi va viza amenajarea unei zone extinse de promenadă, cu corpuri de iluminat şi mobilier stradal noi, dar cu patină de tip interbelic, regândirea peisagisticii, pasaj subteran şi parcare subterană pe Tudor Vladimirescu şi multe altele. În cadrul acesteia, circulaţia rutieră va fi închisă, zona urmând a găzdui şi mai multe evenimente culturale.