În martie anul curent, senatoarea PNL de Olt Siminica Mirea propunea introducerea cursurilor de prim-ajutor în programa şcolară printr-un proiect legislativ. Asta după ce, anul trecut, Parlamentul respinsese definitiv un proiect similar iniţiat de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru. Trebuie spus că istoria noului proiect legislativ care intră în dezbatere în actuala sesiune este legată şi de senatorul vâlcean al PNL Romulus Bulacu. Practic, cei doi lucrau în paralel la iniţiative independente, dar cu acelaşi obiect, ca în final să devină co-iniţiatori ai unui proiect comun. Demersul este cu atât mai oportun cu cât se constată înmulţirea dezastrelor naturale şi al altor situaţii de risc iminent, recentele evenimente meteo din vestul ţării înscriindu-se şi ele pe această tristă listă.
“În total, aproximativ 1,7 milioane de elevi urmează cursurile şcolare gimnazial şi liceal în România, în prezent. Noţiunile elementare de prim-ajutor chiar fac diferenţa dintre viaţă şi moarte. Prin această iniţiativă ne dorim ca noţiunile de prim-ajutor să fie introduse ca disciplină obligatorie de studiu încă de la ciclul gimnazial de învăţământ, aşa cum este în multe ţări. În acestea este obligatorie educaţia pentru sănătate, în ansamblu, începând încă din clasa întâi. Proiectul nostru vizează introducerea în Legea educaţiei naţionale a unei discipline privind acordarea primului ajutor care să cuprindă modul de a acţiona în faţa unei urgenţe medicale şi de a evita sau reacţiona în faţa unui pericol cu potenţial vital. Este un pas imperativ pentru educarea, pe termen lung, a populaţiei cum să reacţioneze în situaţii de risc crescând astfel şansele de supravieţuire a celor implicaţi până la intervenţia echipajelor de specialitate”, explică senatorul Romulus Bulacu.
Proiectul legislativ vizează introducerea, în Articolul 68 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, a unui nou alineat. Alineatul (7) ar urma să prevadă: “În toate nivelurile sistemului naţional de învăţământ preuniversitar, cu excepţia celui prevăzut la art. 23, alin (1), litera 1, se include disciplina «Cursuri de prim-ajutor», disciplină obligatorie de studiu. Planul cadru şi programa naţională, precum şi condiţiile ce trebuie îndeplinite de personalul didactic pentru disciplina «Cursuri de prim-ajutor» se aprobă prin ordin comun al Ministerul Educaţiei Naţionale şi al Ministerului Sănătăţii”.