Special

Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“ de la Craiova, la a V-a ediţie

Primarul Mihail Genoiu a participat astăzi, 17 septembrie 2017, la deschiderea celei de-a V-a ediţii a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“, în compania a 50 de poeţi din 45 de ţări, dar şi a unor mari personalităţi culturale, precum soprana Mariana Nicolesco, căreia i-a fost acordat un premiu special.

„Suntem onoraţi să fim gazdele atâtor minţi luminate şi creative de pe întreg mapamondul. Vă spunem bun venit în Craiova, un oraş care a avut mereu o poezie a sa, o eleganţă naturală a vieţii cotidiene dată de frumuseţea clădirilor, a străzilor, parcurilor şi a oamenilor săi. Nu este deloc întâmplător faptul că la noi, în Cetatea Băniei, se reunesc, de cinci ani încoace, poeţi renumiţi din toată lumea, la Festivalul Mondial «Mihai Eminescu». Deschiderea autorităţilor locale către cultură au transformat Craiova, în ultimii ani, într-o adevărată citadelă a artei şi culturii, unde îşi dau întâlnire personalităţi care, sperăm noi, se vor îndrăgosti pentru totdeauna de oraşul nostru şi, de ce nu, vor deveni ambasadorii culturali ai Craiovei. În numele craiovenilor şi al meu personal, sper ca şederea dvs. la Craiova să fie una inspiraţională, iar dialogul culturilor să triumfe spre binele poeziei, dar şi al gazdelor dvs. – municipiul Craiova“, le-a transmis invitaţilor primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu.

Organizat la iniţiativa Fundaţiei Europene “Mihai Eminescu”, precum şi a Academiei Internaţionale “Mihai Eminescu” şi susţinut financiar de Primăria Municipiului Craiova şi Consiliul Local Craiova, evenimentul este de anvergură internaţională şi promovează în spaţiul public de azi valorile poeziei fără frontiere, conceptul de poezie interactivă şi cu o altfel de vizibilitate, prin activităţi de cointeresare a publicului la demersul poetic de valoare şi de prospeţime a emoţiei şi a frumosului.

Festivalul include recitaluri poetice, lansări de cărţi în prezenţa autorilor, mese rotunde, dezbateri, întâlniri cu oficialităţile locale, cu iubitorii de poezie.

Lansat cu cinci ani în urmă, Festivalul Mondial de Poezie “Mihai Eminescu” s-a vrut şi a reuşit a fi o manifestare literară generoasă, într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic şi politic şi într-o Europă mereu în căutarea identificării şi promovării propriilor valori culturale comune şi distincte.

Este un prilej fericit pentru toţi iubitorii de poezie să-i cunoască pe unii dintre cei mai importanţi creatori ai planetei, să descopere noi limbaje poetice, să aibă acces la un dialog real şi interesant cu aceşti scriitori de valoare incontestabilă.

La această ediţie participă nume importante ale poeziei universale de astăzi: Ataol Behramoglu, cel mai cunoscut poet turc contemporan, tradus în nenumărate limbi de circulaţie internaţională, Acad. Nicolae Dabija, considerat de către critica de specialitate ca fiind cel mai tradus scriitor român în străinătate, Acad. Jeton Kelmendi, poet albanez cu recunoaştere literară mondială, Arcadie Suceveanu, Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Vincenzo Bianchi, sculptor şi poet, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace, Germain Droogenbroodt, important poet belgian şi editor de prestigiu, Manolis Aligizakis, poet grec, trăitor în Canada, Acad. Dmytro Tchystiak din Ucraina, Michael Harlow, cel mai important poet din Noua Zeelandă.

Programul Festivalului Mondial de Poezie “Mihai Eminescu”

Duminică, 17 septembrie 2017

10,00: MUZEUL DE ARTĂ
• Deschiderea festivă a celei de-a V-a ediţii a Festivalului Mondial de Poezie “Mihai Eminescu”
• Acordarea Premiilor anuale ale Academiei Internaţionale “Mihai Eminescu”

16,00: AMBIENT
• Recital poetic
• Portrete realizate de caricaturistul Gogu Neagoe

Luni, 18 septembrie 2017

09,30: BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ “ALEXANDRU ŞI ARISTIA AMAN”
• Lansare de carte în prezenţa autorilor: Alfredo Pérez Alencart,
Manolis Algizakis, Anatoly Kudryavitsky, Mihai Firică

11,30: LICEUL DE ARTE “MARIN SORESCU”
• Recital poetic internaţional

16,00: PARCUL N. ROMANESCU – Teatrul de vară / Colegiul Naţional “Elena Cuza”
• Maraton poetic şi muzical, cu participarea Cvartetului Dan Bozgan

Marţi, 19 septembrie 2017

09,30: DEPLASARE LA TG. JIU
• Vizitarea Complexului Brâncuşi şi a Muzeului Satului din Curtişoara
• Vizită la sala de expoziţii “Florin Isuf” a C.J.C.P.C.T. Gorj
• Întâlnire cu poeţii din Tg. Jiu la Sala Maură a Prefecturii Judeţului Gorj

18,30: HOTEL SARA

• Seară de poezie şi muzică

Miercuri, 20 septembrie 2017

09,30: • Întâlnire cu autorităţile locale şi judeţene: domnul Ion Prioteasa – Preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj şi cu domnul Mihail Genoiu – Primarul Municipiului Craiova
• Prezentarea volumului Craiova, mon amour, cu poezii dedicate Craiovei de poeţii participanţi la Festival

10,30: BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ “ALEXANDRU ŞI ARISTIA AMAN”
• Lansare de carte în prezenţa autorilor: Dmytro Tchystiak, Ismail Mammad, Emilian Mirea, Germain Droogenbroodt

15,00: CERCUL MILITAR CRAIOVA
• Lecturi poetice

18,00: COFETĂRIA MINERVA
• Ceremonia acordării Marelui Premiu şi a Premiului Special ale celei de-a V-a ediţii a Festivalului Mondial de Poezie “Mihai Eminescu”

20,00: TEATRUL NAŢIONAL “MARIN SORESCU” – SALA I.D. SÎRBU
• Ovidiu: Tristele şi ponticele în interpretarea actorului Emil Boroghină
• Masă rotundă: Diplomaţie culturală
• Conferinţă de presă, discuţii, proiecte de viitor, concluzii.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...