Politică

Topul celor mai bogaţi consilieri locali din Râmnicu Vâlcea

Fosta gaşcă a PDL-ului ocupă poziţii importante în clasamentul celor mai mari averi din administraţia locală

Chiar dacă unii consilieri locali sunt la prima experienţă în administraţia publică şi nu deţin averi impresionante, posibilităţile lor financiare nu sunt deloc de neglijat. Cu excepţia unor aleşi locali, prin ale căror declaraţii cam bate vântul, restul reprezentanţilor râmnicenilor în Consiliul Local au cu ce să se laude atunci când vine vorba de proprietăţi. Săptămâna în Oltenia vă prezintă averile celor ce au reuşit să smulgă votul râmnicenilor, iar acum le reprezintă interesele în Consiliul Local.

Dacă unii au reuşit să îşi cumpere până acum doar un apartament şi o maşină, alţii se pot lăuda cu case, maşini scumpe, tablouri şi bijuterii. În plus, pe lângă proprietăţile pe care le deţin în Râmnicu Vâlcea, unii aleşi locali au reuşit să îşi achiziţioneze terenuri sau case şi în alte judeţe. Sunt şi consilieri care nu duc grija zilei de mâine, având economii la bănci, dar şi aleşi care sunt datori la bănci şi au grija plăţii ratelor lunare. De asemenea, mulţi dintre consilieri obţin venituri frumuşele şi din afacerile pe care le au. În timp ce unii au investit în diverse terenuri, alţii, atât în 2011 cât şi în 2012, au preferat să mai vândă din proprietăţi. Printre cei mai înstăriţi consilieri în noul mandat este chiar fostul primar, Romeo Rădulescu (PDL), care se poate lăuda cu două terenuri în intravilan, unul agricol şi altul forestier, dar şi cu o casă de locuit şi un apartament. Romeo Rădulescu a câştigat anual 53.727 de lei pe vremea când era în fruntea Primăriei, în timp ce soţia sa, Cătălina, câştigă 18.090 de lei, fiind mangerul SC DAV MOD SRL Râmnicu Vâlcea. Fostul edil a decis să vândă unul din terenurile ce le deţinea, „afacerea” fiind una efectuată anul trecut. Rădulescu i-a vândut fostului subprefect de Vâlcea, Marius Burlănescu, un teren la preţul de 40.000 de lei. Nici consilierul PNL, Adrian Panduraşu nu se poate plânge. Alături de soţia sa deţine nu mai puţin de şapte terenuri agricole, patru terenuri în intravilan, un apartament şi o casă de locuit. Drept dovadă că pe alesul local criza nu l-a afectat prea mult, două dintre terenuri au fost achiziţionate chiar în 2012. În declaraţia de avere a lui Panduraşu regăsim şi un Ceas Rolex care valorează 6.500 de euro. Panduraşu are un venit anual de 18.500 ca director executiv al SC Govora Com SRL, iar indemnizaţia din CL se ridică la suma de 8.350 de lei. Veniturile familiei Panduraşu sunt completate şi de soţia sa, care câştigă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, fiind kinetoterapeut, suma de 11.900 şi alţi 10.500 ca psiholog la SC Vartex Producţie SRL .

Aleşi locali, „bogaţi” în case şi terenuri

Consilierul local PSD, Vasile Cocoş, are o declaraţie de avere «bogată», însă în numele soţiei. Acesta deţine, conform declaraţiei de avere, două terenuri agricole în comunele Pietrari şi Vlădeşti, alte trei în intravilan în comuna Tomşani, precum şi un apartament în Râmnicu Vâlcea, alte două apartamente în Bucureşti şi patru case de locuit în Pietrari, Tomşani şi Vlădeşti, însă toate sunt pe numele soţiei. Veniturile familiei Cocoş, numai din salarii, se ridică anual la 84.468 de lei. Acesta este şi proprietarul unui Audi A6. Fost parlamentar, actualul primar al Râmnicului, Emilian Frâncu (PNL) are în proprietate mai multe terenuri agricole şi forestiere în judeţul Alba, toate fiind moştenite, dar şi două apartamente şi o casă de locuit în Râmnicu Vâlcea. Frâncu deţine obiecte de artă şi cult (icoane şi tablouri) în valoare de 20.000 de lei, o colecţie filatelică şi carte rară în valoare de 36.000 de lei, dar şi bijuterii de 16.000 de lei. Emilian Frâncu a câştigat din activitatea parlamentară 52.044 lei, în timp ce soţia sa, Droseta, din activitatea medicală, 17.088 lei.

Datornicii din Consiliul Local

În timp ce unii îşi fac depozite serioase pentru vremurile grele, alţii se împrumută. Mai mulţi aleşi locali au de plătit rate la bănci mulţi ani de acum încolo, după ce au decis să apeleze la împrumuturi în ultima perioadă. Consilierul PDL, Mihai Persu trebuie să plătească până în 2037, la Volksbank cei 87.000 de euro pe care i-a împrumutat în anul 2007. Nici fostul viceprimar, Eusebiu Veţeleanu, actualmente consilier UNPR nu stă mai bine la capitolul datorii. Acesta are de returnat către BRD, până în 2016, împrumutul de 9.800 de lei şi până în 2017, la aceeaşi bancă, suma de 24.000 de lei. Rate lunare trebuie să plătească şi liberalul Eduard Vîrlan, care a împrumutat suma de 7.577 de dolari, cu termen scandent până în 2018, 24.435 de euro, cu termenul scandent până în 2019 şi 14.326 de lei, ce trebuie plătiţi până în 2016. Actualul primar, Emilian Frâncu, are şi el datorii mari către bănci şi trebuie să plătească rate până în 2031. Acesta a contractat în 2009 un împrumut de 49.680 de lei, altul în 2010, de 43.500 euro şi în 2011, 320.000 de lei. Pe lista datornicilor către bănci se află consiliera PSD, Adina Dobrete, cu trei împrumuturi de 20.000 lei, 15.000 lei şi 45.000 lei, pedelista Gabriela Ene, 44.000 de lei, dar şi consilierul Partidului Poporului Dan Diaconescu, Marius Iulian Voicu, 20.000 de lei. La polul opus se află însă consilieri care au reuşit să îşi pună fiecare bănuţ la bancă, în conturi. Astfel, Amza Valeriu (PSD) are din 2009 un cont la BCR, în valoare de 74.646,25 de lei, iar liberalul Liviu Boban are un cont deschis chiar anul acesta în valoare de 95.000 de lei. Democrat liberalul Grigore Crăciunescu are şi el un cont la BRD, deschis în 2009, în valoare de 60.000 de euro şi un altul de 60.000 de lei. De asemenea, în declaraţia de avere a acestuia sunt trecute şi asigurările de viaţă pe care le-a făcut: ING Asigurări de Viaţă SA Bucureşti-50.000 dolari şi 48.686 lei, Grawe România Asigurări SA Bucureşti- 51.007 lei şi 52.686.lei. Viceprimarul Gheorghe Ioniţă (PNL) are şi el un cont în euro în valoare de 3.685 şi alte două de 16.793 lei şi respectiv 13.832 lei. Alţi aleşi se laudă cu bijuteriile pe care le au în proprietate şi care ajung să valoreze câteva mii de euro. Viceprimarul Gheorghe Ioniţă deţine bijuterii în valoare de 8.000 de euro, în timp ce colegul său de la PSD, Vasile Cocoş, are bijuterii de 5.000 de euro. Maria Carmen Preda, consilier PP-DD, are şi ea, conform declaraţiei de avere, bijuterii de 7.000 de euro.

„Săraci lipiţi” în declaraţii

Deşi sunt cunoscute şi percepute ca nişte personalităţi „potente” financiar, prin declaraţiile de avere ale unor consilieri, până mai ieri cu funcţii de conducere, bate vântul. Este şi cazul fostului viceprimar, Cosmin Constantinescu (PDL), care nu deţine decât un teren intravilan şi un autoturism BMW 525, iar singurul său venit era cel din funcţia de viceprimar, unde câştiga anual 32.606 lei. Cea mai hilară declaraţie de avere este cea a actualului vice, Ion Matei (PSD). Potrivit acesteia, el nu deţine terenuri, nici case sau apartamente, nici măcar maşină. Singurul lucru pe care îl regăsim în declaraţia de avere a lui Matei este venitul anual pe care îl câştiga ca director general la Edion, 47.200. Progresistul Eduard Nuică este la fel sau chiar mai sărac decât vicele Matei. Declaraţia sa de avere este complet goală, acesta neavând nici măcar un venit lunar. La fel de „aerisite” sunt şi declaraţiile lui Liviu Boban (PNL), Marius Iulian Voicu (PP-DD) sau Bogdan Pruteanu (PNL), care par a avea venituri modeste.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...