Inedit

Anina Ciuciu, o olteancă de etnie romă din Craiova, candidează pentru Senatul Franţei

Anina Ciuciu, 27 de ani, este absolventă a Universităţii Sorbona. În prezent, românca se află într-un internship la organizaţia neguvernamentală Amnesty International din Londra.

Românca s-a născut pe străzile din Craiova, într-o familie de romi, care, confruntându-se cu discriminarea şi cu şomajul, a decis să părăsească ţara când Anina avea şapte ani. „După Revoluţie, lucrurile în ţară s-au schimbat, iar fiecare făcea ce vrea şi cum vrea, iar din această cauză singura soluţie a familiei Ciuciu pentru a putea supravieţui şi pentru a putea găsi o viaţă mai bună a fost acest exod al migraţiei. A fost greu pentru ei acolo, în Franţa, dar Anina nu s-a dat niciodată bătută şi astfel a reuşit să se facă cunoscută atât în ţară, dar şi în străinătate. Spre deosebire de România, în partea de vest discriminarea există, dar nu prea se simte. În Italia a fost cel mai greu, însă după ce toată familia a plecat în Franţa, totul s-a schimbat. Este o mândrie pentru mine că Anina a studiat la Sorbona, iar acum candidează pentru un loc în Senatul Franţei, iar pentru noi, românii din toată ţara, este o mândrie şi cu toţii ar trebui să îi urmăm exemplul. Nepoata mea a participat la un concurs de limbă franceză la nivelul Franţei, iar, ca româncă emigrantă în Franţa, a ieşit pe locul I. Ea se mândreşte cu ceea ce a realizat, este perseverentă în ceea ce face, dar, din câte am înţeles eu, tot în justiţie vrea să lucreze şi vrea să ajungă magistrat în Franţa. Anina a avut o discuţie cu preşedintele Franţei, iar ea i-a ridicat problema minorităţilor din zonă“, a povestit Ghiţă Radulian, unchiul Aninei Ciuciu.

Anina Ciuciu vrea să ajungă în senatul Franţei pentru a putea să îi ajute pe copiii de etnie romă care trăiesc în taberele amenajate în zonă să îşi depăşească condiţia şi să îşi facă un viitor. Anina Ciuciu a recunoscut întotdeauna că provine dintr-o familie săracă de romi din Craiova, iar în anul 2013 şi-a lansat şi publicat lucrarea la Paris cu titlul: „Sunt şi vor rămâne ţigancă“. Tânăra de 27 de ani a fost propusă pentru funcţia de senator în Franţa de Aline Archimbaud.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...