Special

Călimăneşti – Capitala cântecului popular românesc

„Cântecele Oltului”, a 49-a ediţie, a reunit la Călimăneşti, în perioada 19-20 august 2017, purtători şi continuatori de tradiţii şi datini din judeţele riverane Oltului – Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Olt, Teleorman

Zile de sărbătoare la Călimăneşti. Festivalul de Folclor „Cântecele Oltului”, de 49 de ani prezent pe meleagurile vâlcene, a reunit la Călimăneşti, în perioada 19-20 august 2017, purtători şi continuatori de tradiţii şi datini din judeţele riverane Oltului – Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Olt, Teleorman. Toţi şi-au dat mâna în hora afirmării identităţii naţionale. „Bine aţi venit la cea de-a 49-a ediţie a Festivalului Cântecele Oltului. Noi, locuitorii din Călimăneşti, ne bucurăm din nou să vă avem în mijlocul nostru, să vă apreciem ştiinţa jocului, a portului, să vă mulţumim încă o dată că sunteţi păstrători ai culturii populare româneşti. De 49 de ediţii reuşim împreună, de generaţii întregi, să aducem în mijlocul atenţiei tot ce avem mai bun din cele două regiuni, de o parte şi de alta a lanţului Carpaţi, din judeţele prin care trece Oltul. Nu cred că este un moment mai frumos, mai înălţător pentru toţi participanţii la acest festival naţional de artă populară, decât să apreciem frumuseţile cu care dumneavoastră ne încântaţi an de an”, a afirmat primarul Florinel Constantinescu în deschiderea evenimentului.

Parada portului popular românesc

Manifestarea a debutat sâmbătă, 19 august 2017, la ora 16.00, cu o paradă a portului popular românesc, pe traseul Primăria oraşului Călimăneşti – Parcul Central Călimăneşti. Festivitatea de deschidere a avut loc în faţa Hotelului Central, fiind urmată de o scurtă demonstraţie artistică a tuturor ansamblurilor folclorice participante. În jurul orei 18.00 a început spectacolul-concurs la care au participat ansamblurile din cele şapte judeţe riverane Oltului. Duminică, 20 august 2017, de la ora 9.30, în sala de conferinţe a Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Călimăneşti a avut loc colocviul: „De la hora satului, la spectacolul folcloric; pierderi versus beneficii pentru cultura populară”. În diverse locaţii din Călimăneşti s-au organizat spectacole stradale susţinute de ansamblurile participante. Pe scena Teatrului de Vară „Florin Zamfirescu” din Parcul Central Călimăneşti a avut loc Festivitatea de premiere a laureaţilor ediţiei din acest an a Festivalului „Cântecele Oltului”. Tot pe această scenă, iubitorii de folclor au avut parte de un spectacol de gală al ansamblurilor folclorice prezente în concurs şi al ansamblului invitat din judeţul Dâmboviţa, „Codruleţul”. Festivalul s-a încheiat duminică cu un spectacol folcloric extraordinar „Pe plaiuri vâlcene”, spectacol susţinut de ansamblurile folclorice „Junii mălăieni” din Malaia, „La Obârşia Lotrului” din Voineasa, „Datina” din Dăeşti, „Ciuleandra” din Rm. Vâlcea şi „Doina Oltului” din Călimăneşti. Participanţii au fost premiaţi de către primăria din localitate.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...