Dacă locuieşti în comuna Dobrosloveni din judeţul Olt şi vrei să-ţi construieşti o casă trebuie să soliciţi avizul Ministerului Culturii. Şi asta pentru că un sat întreg se află pe un sit arheologic ce se întinde pe 340 de hectare. Aici au fost descoperite foarte multe obiecte antice. Ultimele au fost găsite săptămâna trecută de un localnic care a vrut să ridice o clădire unde urma să funcţioneze un magazin, dar reprezentanţii Ministerului Culturii au sistat lucrările.
Elena Neacşu locuieşte în centrul satului Reşca ce aparţine comunei Dobrosloveni. Şi-a construit aici o casă, însă nici nu a apucat bine să o termine că a fost dată în judecată de primăria din localitate pentru că... a uitat să ia avizul celor de la Ministerul Culturii şi a costat-o scump. 10.000 de lei.
"Ne-a dat în judecată consiliul popular şi am plătit şi amendă că nu am avut aviz şi până la urmă a umblat soţul şi a făcut", spune femeia.
Localnicii spun că un reprezentant al Ministerului Culturii supraveghează lucrările de la început până la final atunci când solicită avizul pentru construirea unei locuinţe ca nu cumva să distrugă obiectele antice dacă sunt găsite. "Nu putem da autorizaţie de construire dacă nu vine cu un aviz, un certificat arheologic de descărcare de sarcini. Recent am avut o situaţie deosebită. S-au găsit câteva ziduri, 10 rânduri de cărămidă, piatră de Vraţa şi se spune că acolo ar fi fost chiar primăria", spune Gheorghe Tudoraşcu, primarul din Dobrosloveni.
După ce va fi amenajat situl arheologic, acesta va putea fi vizitat de turiştii care se pot caza în zonă la cabana lui Nicolae Ceauşescu.