Sub Lupă

Premieră halucinantă: studiu de trafic făcut chiar la miezul nopţii!

Inginerul Bogdan Ţigaret dezvăluie locuitorilor tot mai nemulţumiţi una dintre cauzele bulversării circulaţiei rutiere din Centrul Municipiului Râmnicu Vâlcea

SC Institutul de Cercetări în Transporturi - INCERTRANS SA a livrat Primăriei Râmnicu Vâlcea (conform comenzii nr. 51/09.05.2017) vestitul studiu de trafic care a bulversat (şi mai rău) circulaţia din municipiul reşedinţă de judeţ. Cu sprijinul inginerului Bogdan Ţigaret, “Săptămâna în Oltenia” vă supune atenţiei preţiosul document, intitulat pompos “Organizarea circulaţiei în zona centrală a Municipiului Râmnicu Vâlcea” şi scoate în evidenţă halucinante prevederi ce au fost cu deosebită grijă ascunse locuitorilor. Conform datelor de pe SEAP, studiul a fost achiziţionat pe 8 mai a.c. şi a costat municipalitatea 15.000 lei, o sumă derizorie, care poate transmite mesajul “cât plăteşti, atâta face”.

“Studiul” a fost elaborat de un colectiv de la Incertrans SA condus de ing. Gheorghe Dinu (Director Tehnic CDI) şi completat de ing. Luigino Szecsy – responsabil contract, ing. Florin Deca şi ing. Florin Manole. “Arterele de circulaţie analizate sunt: - Calea lui Traian, între str. Tudor Vladimirescu şi str. Dacia; - str. Carol I, între str. Căpitan Negoescu şi Aleea Olăneşti; - Splaiul Independenţei, între Calea lui Traian şi str. Carol I; - al. Olăneşti, între Calea lui Traian şi str. Carol I (între podurile de peste Olăneşti din Centru - n.r.); - str. Gen. Magheru, între Calea lui Traian şi str. Tudor Vladimirescu; - str. Tudor Vladimirescu, între Calea lui Traian şi str. Gen. Magheru (...). Pe lângă arterele de circulaţie menţionate anterior, s-au avut în vedere şi arterele de acces în zona studiată: str. Ştirbei Vodă, str. Dacia, str. Gib Mihăescu, str. Regina Maria”, se arată în studiul menţionat.

Ţigaret: “Da, la miezul nopţii se circulă minunat...”

Plin de vorbăraie fără conţinut, documentul conţine şi un element halucinant, prin care INCERTRANS practic recunoaşte că a încălcat cu bună ştiinţă metodologia în domeniu. Potrivit “Normativului pentru amenajarea intersecţiilor la nivel de drumuri publice – AND 600”, reper metodologic de bază în elaborarea studiilor de trafic, analiza se face în trei scenarii posibile, toate enunţând clar cum se stabileşte perioada de timp supusă studiului.

În absolut toate variantele se analizează ora de vârf sau orele cu traficul cel mai intens din perioada unei zile. Ori, Incertrans, potrivit datelor oficiale din propriul studiu livrat municipalităţii râmnicene, a studiat traficul în intervale corect cuprinse, de 15 minute, între orele analizate 00.00 şi 01.00, dar fără a evidenţia ora/orele de vârf!!!

“Ce pot să spun? În intervalul orar în care s-au efectuat măsurătorile de trafic, aşa cum relevă documentul oficial, se circulă perfect, într-adevăr. Acum, serios, orele de vârf în trafic sunt cu totul altele, lucru pe care îl poate confirma absolut orice conducător auto din Râmnicu Vâlcea şi, conform metodologiei de calcul, se impunea scenariul al doilea, care prevede analiza mai multor perioade de timp”, ne-a declarat Bogdan Ţigaret.

Demn de reţinut este şi faptul că “studiul” ar trebui să aibă şi avizul Biroului Rutier al Poliţiei Municipiului Râmnicu Vâlcea.

Vom reveni cu amănunte.

“Organizarea circulaţiei în zona centrală a Municipiului Râmnicu Vâlcea” - Descărcăţi aici documentul.

“Ce pot să spun? În intervalul orar în care s-au efectuat măsurătorile de trafic, aşa cum relevă documentul oficial, se circulă perfect, într-adevăr. Acum, serios, orele de vârf în trafic sunt cu totul altele, lucru pe care îl poate confirma absolut orice conducător auto din Râmnicu Vâlcea şi, conform metodologiei de calcul, se impunea scenariul al doilea, care prevede analiza mai multor perioade de timp.”

- Bogdan Ţigaret

Normativul pentru amenajarea intersecţiilor la nivel de drumuri publice – AND 600

3.3. Perioada de analiză
3.3.1. Analiza de capacitate a intersecţiilor se va face pentru unul sau mai multe din scenariile descrise mai jos.

Scenariul 1: Analiza unei singure perioade de timp, T=1 ora (ora de vârf)
• Optim pentru ora de vârf;
• Posibile ineficienţe în afara orei de vârf.

Scenariul 2: Analiza mai multor perioade de timp, T=2, 3 sau 4 ore (orele cu traficul cel mai intens din cursul unei zile)
• Optim pentru diferite perioade de timp;
• Posibile ineficienţe în timpul orei de vârf.

Scenariul 3: Analiza mai multor perioade de timp, T=8 ore (ore succesive cu valori mari din cursul unei zile, 4 ore dimineaţa şi 4 ore după masa spre exemplu)
• Optim pentru durate îndelungate de timp;
• Posibile ineficienţe în perioadele din timpul orelor mai încărcate accidental/la evenimente.

3.3.5. În cazul în care există mai multe perioade critice în cursul unei zile (ora de vârf de dimineaţa, ora de vârf de seara), perioade în care intensitatea şi structura traficului se modifică radical, este necesară efectuarea analizei de capacitate pentru toate aceste perioade.

3.3.6. Vârful maxim de 15 minute se determină din măsurătorile orare efectuate în teren. Pe baza acestor valori de trafic pe sfert de oră se calculează factorul orei de vârf.






Pe aceeaşi temă citiţi şi:
http://saptamana.net/articol/10272-bogdan-tigaret-propune-solutii-pentru-fluidizarea-traficului-rutier-in-ramnic

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...