Politică

Senatorul Bulacu, vehement, despre groapa de gunoi de la Măldăreşti: “Nu mai lăsaţi judeţul pradă unor grupuri de interese!”

Parlamentarul liberal acuză de indolenţă Ministerul Mediului, Prefectura Vâlcea, Direcţia de Sănătate Publică, Garda de Mediu şi Primăria Măldăreşti

În urmă cu aproape şase luni am supus atenţiei Ministerului Mediului problemele cauzate de aşa zisa “groapă de gunoi” din comuna Măldăreşti. Am explicat la momentul respectiv, prin intermediul unei interpelări, că pe o suprafaţă de 60.000 mp se întind munţi de gunoaie cu un miros pestilenţial, greu de suportat, ce au ca rezultat ape infestate şi afectarea stării de sănătate a cetăţenilor din zonă. Aceasta era imaginea dramatică pe care o oferea groapa de gunoi ce ar fi trebuit închisă cu ani în urmă. Deşeurile depozitate acolo se află pe o păşune neîngrădită, fără secţie specială de reciclare, fără bazin vidanjabil pentru colectarea levigatului sau rampă de spălare a autovehiculelor transportatoare. Reziduurile pătrund în pânza freatică a pârâului Valea Cornet şi a pârâului Gorunet. Cu toate că aceste lucruri erau ştiute şi sesizate de Primăria Măldăreşti, Prefectura Vâlcea, Direcţia de Sănătate Publică şi Garda de Mediu au dat dovadă de indolenţă şi nepăsare. Nu au luat nicio măsură concretă care să pună capăt acestei situaţii. Nici răspunsul Ministerului, sosit cu întârziere, nu a fost unul satisfăcător, vicepriministrul Mediului de atunci, Graţiela Gavrilescu, constatând că există reale pericole, la fel şi rapoarte de neconformitate ale gropii cu pricina, fără prea multe sancţiuni. O sfidare oficială la adresa locuitorilor din zonă.
La data de 17 iulie, în judeţul nostru a început calvarul gunoaielor. Odată cu expirarea autorizaţiei de funcţionare, coincidenţă, la groapa de gunoi din Măldăreşti au început să «izbucnească», din senin, incendii. Inevitabil, pe fondul unei slabe implicări a autorităţilor, se nasc multe semne de întrebare. Există, din partea localnicilor, suspiciunea că scopul acestor incendii este acela de a reduce suprafaţa şi volumul de gunoi existent în depozit pentru a diminua costurile de închidere. Fumul gros şi toxic, emanat de arderea mocnită a gunoaielor, a devenit un pericol real pentru localnicii din zonă. Aerul a devenit irespirabil. Oamenii se tem să mai consume până şi apa de la fântânile din apropiere. Deşi pompierii acţionează cu trei autospeciale de mai bine de o săptămână la Măldăreşti, eforturile lor par a fi inutile. Focul arde mocnit, iar vântul şi deşeurile de tot felul care se află acolo îl amplifică. Mai mult, se pare că singura soluţie, încă nefolosită de către autorităţi (!?), este acoperirea cu pământ a zonelor incendiate.
Nici în cel de-al doisprezecelea ceas autorităţile nu dau semne de trezire. Este inacceptabil ca, în condiţiile în care deşi a trecut mai bine de o săptămână de când locuitorii din zonă nu mai pot respira, Prefectura să facă o singură şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă şi aceasta fără rezultate concrete.
Fac, pe această cale, un apel către instituţiile abilitate, cu precădere către Ministerul Mediului, Prefectura Vâlcea, Garda de Mediu, Direcţia de Sănătate Publică şi Inspectoratul Situaţiilor de Urgenţă să se implice în rezolvarea acestei probleme stringente, până la urmă, nu numai pentru sănătatea localnicilor din zonă, ci şi din judeţul nostru, din cauza poluării care se extinde. Nu mai lăsaţi judeţul pradă unor grupuri de interese!

UPDATE - Luni, 28 august, de la ora 14.00, Instituţia Prefectului - Judeţul Vâlcea a convocat o nouă şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea. Unicul punct de pe ordinea de zi a fost “Situaţia actuală a depozitului de deşeuri din localitatea Măldăreşti, administrat de S.C. SACOMET S.A. şi influenţa acestuia asupra factorilor de mediu şi zonelor locuite din vecinătate”. Materialul a fost prezentat de către comisarul-şef interimar al Gărzii de Mediu Vâlcea, Monica Fusescu, şi de către directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vâlcea, Alin Voicescu. Vom reveni cu amănunte.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...