Special

Premieră în lumea fermierilor interesaţi să crească vaci din rasa bălţata românească

După 20 de ani de când nu s-a mai făcut cercetare pentru îmbunătăţirea productivităţii văcuţei autohtone, Asociaţia crescătorilor de vaci din rasa bălţata românească a reuşit să creeze 2 exemplare de tauri de rasă pură perfect adaptate condiţiilor de mediu din România.

Astfel, descendenţii acestora vor fi animale care vor da lapte de calitate superioară. Deocamdată, cei doi tăuraşi se află de două săptămâni în faza de testare la centrul Semtest de la Craiova. Aceste două frumoase exemplare cuprind cele mai înalte calităţi pe care o bălţată românească le-ar putea avea. La vârsta de un an, taurii cântăresc aproximativ 600 de kilograme, iar performanţele lor de creştere i-au calificat pentru a li se preleva material pentru însămânţarea altor vaci, garantând astfel descendenţi cu productivitate crescută atât la carne, cât şi la lapte.

“Odată ce au fost aduşi la noi, la Craiova, vor urma testul pentru descendenţii lapte. După cum ştiţi, bălţata românească de tip Simmental este o vacă cu dublă atitudine. Aceşti tăuraşi au auvut un spor mediu zilnic de 1,75 kg, asta înseamnă că, trecând acest test, aici se poate ajunge. Masculii pot fi introduşi într-o fermă care are ca scop obţinerea unor vaci de carne, dar, în cea mai mare parte, bălţata românească de tip Simmental este o vacă pentru producţia de lapte şi pentru calitatea laptelui, în primul rând. Este grăsime, proteină ridicată“, a declarat Dumitru Bâlteanu, director Semtest Craiova.

După o perioadă de testare, de la aceşti tăuraşi se va obţine material seminal care va ajunge la fermierii români interesaţi să crească vitele de rasă pură. Astfel, va exista garanţia obţinerii unor animale care pot da chiar şi 45 de litri de lapte pe zi, dar şi a unei cantităţi de carne de calitate.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...