Reclamanţii încă se tem că judecătorii gorjeni vor manifesta clemenţă faţă de foştii lor colegi ce au fost complici la retrocedările ilegale de la Obârşia Lotrului ale unor munţi care au aparţinut Statului. Instanţele au stabilit definitiv că ambele obşti au fost împroprietărite ilegal, în perioada 2004 – 2006, cu 859,5 hectare (munţii Puru, Petrimanu şi Galbenu), respectiv 505 hectare (Muntele Mereuţu), vinovaţii fiind condamnaţi la ani grei de închisoare şi achitarea unor prejudicii de milioane de euro.
Timp de aproape 15 ani, obşti fantomă ce s-au înfiinţat în baza unor acte false au blocat singura zonă schiabilă din România (Vidra, Obârşia Lotrului, Rânca) ce ar putea concura cu unele similare din Austria sau Elveţia, lucru care e confirmat, în ultimii doi ani, şi de hotărârile pronunţate de instanţe în urma sesizării lor de către procurorii DNA. Acum, o asociaţie neguvernamentală care luptă împotriva abuzurilor, împreună cu unul dintre membrii săi (care susţine că a fost şantajat de avocatul obştilor), solicită Judecătoriei Novaci desfiinţarea a două dintre cestea, obştile gorjene Pociovaliştea şi Bălceşti-Pereşti, care au fost împroprietărite ilegal, în perioada 2004 – 2006, cu 859,5 hectare (munţii Puru, Petrimanu şi Galbenu), respectiv 505 hectare (Muntele Mereuţu).
Guparea Deaconeasa, cereri false, magistraţi şi funcţionari complici
Reclamanţii de la Asociaţia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale şi alte Abuzuri ale Statului (APAF) contestă, în primul rând, legalitatea statutelor celor două obşti, dar nu ascund faptul că se tem de influenţa pe care ar putea să o exercite în continuare judecătorii, notarii şi funcţionarii care au permis înfiinţarea ilegală a celor două obşti asupra magistraţilor Judecătoriei Novaci. În demers să arată că, cu complicitatea fostului şef al Ocolului Silvic Voineasa Gicu Deaconeasa, care le-a indicat unde sunt terenurile neretrocedate, a fostului primar din Voineasa Gheorghe Dobrin şi a altor funcţionari din primăria comunei vâlcene, care i-au pus în posesie, a preşedinţilor obştilor, aceştia din urmă:
• au formulat cereri false (întocmite şi depuse în 1998, conform legii 1/2000);
• au mituit judecători pentru a valida Statutele obştilor de pe o zi pe alta, făra a avea toate actele necesare (judecătorul care a validat Statutul Obştii Pociovoliştea apare cu 10 ha în proprietate în zona Obârşia Lotrului), ei neavând la dosar nici măcar Statutele obştilor;
• au mituit notari, care le-au legalizat Statutele, ulterior validării de către instanţe
falsificând acte şi ale altor obşti;
• nu au avut Ocalniţa, aşa cum prevedea Codul silvic de la 1910;
• au falsificat acte pentru a-şi mări suprafaţa cerută, lucruri cercetate de DNA Piteşti şi confirmate de instanţele care au dispus pedepse aspre, cu ani grei de executare, pentru toţi cei implicaţi.
“Acum, întreaga răspundere pentru aplicarea corectă a legii aparţine Judecătoriei Novaci, căreia unul dintre membrii APAF, şantajat de Obşti cu blocarea serviciului silvic în cazul în care nu le dă suma de 50.000 euro, a cerut desfiinţarea Statutului Obştilor şi desfiinţarea acestora. Practic, cele două-trei mii de hectare luate în baza unor acte false de către obşti ar redeveni ale Statului Român, nimeni nu le-ar mai putea cere, nefiind în termen, iar în zona Obârşia Lotrului ar putea lua naştere cel mai mare domeniu schiabil din Europa de Est. Anexăm urmatoarele documente: rechizitoriu DNA; expertiza judiciară Pâslaru cu privire la obşti din diverse dosare civile; adresa obştilor către MDRT, prin care susţin că nu au pretenţii în zona Puru, unde ulterior i-au cerut bani membrului Asociaţiei noastre pentru a nu-i bloca serviciul silvic”, se arată în acţiunea înregistrată pe rolul Judecătoriei Novaci.
Retrocedările în Puru, Galbenu şi Petrimanu, desfiinţate de instanţă
859,5 hectare au fost puse în posesie ilegal în Puru, Petrimanu şi Galbenu în anul 2006, rechizitoriul DNA reţinând punctul de vedere al Romsilva conform căruia întreaga suprafaţă a aparţinut Statului, prin societatea Carpatina (fostă Lotru), din perioada 1903 – 1904, societate care “şi-a exercitat dreptul de proprietate asupra celor trei munţi până la 11 noiembrie 1948, ca urmare a naţionalizării în baza art. 6 din Constituţie, iar persoanele fizice au intrat în proprietate prin punerea în posesie ca urmare a punerii în aplicare a Hotărârilor nr. 562 şi 563 din 13 iulie 2006 a Comisiei Judeţene de Fond Funciar Vâlcea”. Acuzaţiile anchetatorilor au fost confirmate definitiv de sentinţa penală nr. 662/A din 3 iunie 2016 pronunţată de Curtea de Apel Piteşti în dosarul nr. 1043/90/2012. În acest dosar, Gicu Deaconeasa a fost condamnat la şapte ani şi 6 luni de închisoare, Mircea Basarabă la şapte ani, iar Mihai-Dan Petrulian la şase ani. Conform hotărârii judecătorilor CA Piteşti, condamnaţii trebuie să plătească statului şi 4.000.000 euro.
“S-a constatat de către instanţa de fond că în cuprinsul documentului original cât şi al copiei legalizate sub nr.C 3027/14.12.2004, eliberată inculpatului Basarabă Mircea nu se menţionează nimic despre drepturi sau terenuri deţinute de testatorul Pârvuleseu Maria în munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu. Din conţinutul aceloraşi probe rezultă că inculpatul Basarabă Mircea a determinat pe notarii publici Ilie Victor Florea şi Cernobai Emil să elibereze încheierile de legalizare sub nr. 818, 819, 820, 821 şi 822 din 02 martie 2007 şi respectiv nr. 521, 522 şi 523 din 02 martie 2007 ale Procesul verbal nr. 3086/07.05.1947 în care au fost adăugate menţiunile nereale «şi Galbenu, Puru, Petrimanu». (...) documentul real şi original se afla în păstrarea Drecţiei Judeţene Gorj a Arhivelor Naţionale, nu cuprindea acele menţiuni nereale, iar învinuitul avea cunoştinţă de existenţa acelui document aliat în păstrarea Arhivelor Naţionale. Întrucât instanţa, în cadrul acţiunii formulate de prefectul judeţului Vâlcea privind constatarea nulităţii titlului de proprietate, le-a cerut inculpaţilor să prezinte înscrisul în original, inculpatul Petrulian Mihai Dan, în urma unei înţelegeri cu inculpatul Basarabă Mircea, a înscenat o tâlhărie, susţinând că autori neidentificaţi i-ar fi sustras, în seara zilei de 15 martie 2007, înscrisul original despre care organul de urmărire penală susţine că a fost falsificat. Această situaţie a rezultat şi din declaraţiile martorilor Ciucea Constantin şi Ştirbu Teodor, lucrători de poliţie care au efectuat primele verificări cu privire la aşa-zisul furt sesizat de către inculpatul Petrulian Mihai Dan”, am citat din cuprinsul hotărârii.
Muntele Mereuţu, alte puneri în posesie ilegale
În data de 4 mai 2015, fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa, Gheorghe Deaconeasa, şi fostul primar al aceleiaşi comune, Gheorghe Dobrin, au fost condamnaţi de un complet de judecători de la Secţia Penală a Tribunalului Vâlcea la câte cinci ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune şi complicitate la înşelăciune, fapte produse în perioada 2004 - 2006. Totodată, în dosarul cu numărul 5.362/90/2011 au mai fost condamnaţi la închisoare cu executare Ion Tomescu, preşedinte al Obştii Pociovaliştea din Gorj (6 ani şi 8 luni) şi Georgeta Creţan, fost secretar al comunei Voineasa (4 ani). Pe 20 iulie 2016, Curtea de Apel Piteşti s-a pronunţat definitiv, menţinând pedepsele hotărâte de judecătorii Tribunalului Vâlcea pentru Gheorghe Deaconeasea, Gheorghe Dobrin şi Georgeta Creţan şi reducând pedeapsa lui Ion Tomescu la cinci ani şi patru luni. Cei patru sunt acuzaţi că în urmă cu mai bine de un deceniu au pus la cale un plan prin care obştea lui Tomescu să devină proprietară pe 505 hectare de teren forestier în muntele Mereuţu, din Gorj, folosindu-se în acest sens de acte false, cap de afiş în dosar fiind Tomescu. „Inculpatul Tomescu Ion, preşedinte al Obştii Pociovaliştea, a prezentat la comisia locală de fond funciar Voineasa, un număr de 44 cereri de reconstituire a dreptului de proprietate, în numele unor persoane fizice, cunoscând că sunt falsificate şi, împreună cu ceilalţi trei inculpaţi, Creţan Georgeta, Deaconeasa Gheorghe şi Dobrin Gheorghe, a întocmit o anexă în mai multe variante (conţinând nume de persoane care ar fi avut drepturi în obşte) act care atesta, în mod nereal, drepturi de proprietate în muntele Mereuţu, în numele şi pentru Obştea Pociovaliştea. Toate acestea au fost făcute pentru a induce în eroare Comisia Judeţeană de Fond Funciar Vâlcea, astfel încât suprafaţa de teren forestier de 504,9 ha să fie trecută în patrimoniul Obştei Pociovaliştea, deşi cei patru inculpaţi cunoşteau că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, respectiv Obştea nu a funcţionat anterior anului 1948 şi nu avea drepturi asupra terenurilor respective. În aceste condiţii frauduloase, în cursul anului 2005, Obştea Pociovaliştea a fost pusă în posesie”, a comunicat DNA la momentul finalizării anchetei, anchetatorii consemnând că o instanţă civilă a constatat şi ea caracterul nelegal al punerii în posesie a Obştii Pociovaliştea în muntele Mereuţu. Muntele Mereuţu s-a aflat, până în 1964, în delimitarea administrativă a judeţului Gorj, ulterior trecând de Vâlcea, pe raza administrativ-teritorială a comunei Voineasa.
Prejudiciul stabilit în dosar depăşeşte 4,8 milioane lei, o pagubă de o jumătate de milion de lei fiind creată statului numai prin defrişarea arborilor până la declanşarea anchetei procuroprilor anticorupţie, cea care a şi oprit jaful din pădurile muntelui Mereuţu. (va urma)
Pe aceeaşi temă citiţi şi:
http://saptamana.net/articol/10026-primele-capete-ale-gruparii-mafiote-deaconeasa-basaraba-petrulian-merg-la-inchisoare