Excelente veşti primite, zilele trecute, de două oraşe cu tradiţie în sportul vâlcean, la fotbal în special, din partea Companiei Naţionale de Investiţii (CNI). În urmă cu două luni, prin Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) nr. 3.217 din 7 iunie 2017, a fost aprobată lista unor investiţii de interes local ce urmează a fi derulate prin companie, două dintre ele vizând reabilitarea şi modernizarea complexurilor sportive din Horezu şi Berbeşti.
Dacă pentru administraţia condusă de Nicolae Sărdărescu aprobarea investiţiei se adaugă altor obiective importante pentru care s-a obţinut recent finanţarea prin PNDL II, pentru cea condusă de Vintilă Chelcea vestea vine să mai atenueze din dezamăgirea produsă de faptul că nu s-a reuşit, în cadrul aceluiaşi program guvernamental, obţinerea finanţării mult dorite şi pentru introducerea sistemului de canalizare.
Pentru ambele complexuri sportive care au găzduit ani buni competiţii de nivel republican investiţiile vor fi consistente, în valoare de milioane de euro. Cele mai consistente investiţii, în valoare de peste două milioane de euro, vor fi făcute la Horezu, baza sportivă de aici fiind înfiinţată în 1968. “Documentaţia aprobată cuprinde reabilitarea şi modernizarea totală a Stadionului «Treapt», adică refacerea suprafeţei de joc, a pistei de atletism, extinderea tribunei la o capacitate de 1.500 de locuri şi acoperirea ei, dar şi montarea unei instalaţii de nocturnă şi a unei tabele electornice mari, corespunzătoare competiţiilor de nivel naţional. Sub tribună vor fi amenajate vestiare moderne, cu grupuri sanitare, duşuri, săli de forţă şi recuperare. În plus, complexul va fi extins cu înfiinţarea unui teren de tenis de câmp cu tribună acoperită de cel puţin 100 de locuri, a unor terenuri de baschet şi handbal în aer liber, de asemenea cu tribune de 100 de locuri, precum şi înfiinţarea unui teren de fotbal pentru antrenamente. Este un proiect investiţional unic la nivel de oraşe mici şi mijlocii din Oltenia, dezvoltat pe o suprafaţă generoasă, de 22.234 mp, el cuprinzând şi construirea unui motel, clădire cu etaj, cu spaţii de cazare şi de alimentaţie publică”, a detaliat primarul din Horezu, Nicolae Sărdărescu. Flacăra Horezu, echipa de fotbal din capitala ceramicii tradiţionale, evoluază în prezent în Superliga Vâlcea şi porneşte, din nou, ca favorită la promovarea în liga a treia. În ultimii ani, şi elevi ai Liceului “Constantin Brâncoveanu” au obţinut rezultate meritorii la întreceri atletice de nivel regional sau chiar naţional.
Primarul din Berbeşti, cu un ochi râde, cu altul plânge
Situat la aproximativ 25 km de Horezu, şi oraşul Berbeşti a convins Ministerul Dezvoltării că existenţa unui liceu cu aproape 1.300 de elevi din toată zona asigură potenţialul de sportivi care să folosească o bază sportivă adusă la standarde civilizate. Minerul Berbeşti a fost foarte mult timp echipa de fotbal fanion a Vâlcii la nivel republican (liga a treia), aici lansându-se nume cu rezonanţă pentru sportul judeţean. “Recunosc, aprobarea acestei investiţii a fost cea mai frumoasă surpriză a acestui an. Chiar luni, 14 august, ne ducem la AJF să înscriem echipa şi să plătim taxele, la fel ca şi până acum, aproape integral din buzunar. Eu vreau să-mi iau şi la CSU Craiova abonament. Trebuie să dăm exemplu, să oferim şi alte modele de activităţi recreative tinerilor în afară de cârciumă şi calculator sau telefon. Proiectul cuprinde refacerea suprafeţei de joc şi a tribunelor, care în prezent arată ca nişte betoane părăginite. Acum, dacă avem meci, vin garantat trei sute de spectatori la noi, chiar dacă nu există scaune montate sau copertină, aşa cum va fi amenajată baza sportivă prin noul proiect. Suprafaţa de joc rezistă cu greu, în ciuda eforturilor noastre şi ale pasionaţilor de fotbal din localitate. De câţiva ani şi accesul aici, pentru că este singurul teren de sport din oraş, al tineretului de la liceu a fost parţial restricţionat, pentru a proteja suprafaţa de joc. Vă daţi seama că, în câteva săpătmâni, profesorii de sport încep orele şi, pe căldura asta, nu pot ieşi cu elevii la mişcare în aer liber. De vestiare, ce să mai spun? Sunt construite acum câteva zeci de ani şi arată ca vai de ele. Nu ştim încă suma ce va fi alocată investiţiei şi mai trebuie să vedem şi cine va face proiectul. Vestea rămâne însă una bună, în condiţiile în care despre baza noastră sportivă se putea spune că este una ce pare părăsită. Nu putem vorbi despre o consolare pentru administraţia noastră locală după ce nu am obţinut finanţarea prin PNDL II pentru canalizare. Sunt investiţii diferite. Este o ruşine pentru un oraş cu 1.380 de apartamente să nu aibă canalizare. Sunt alte localităţi rurale în care a fost introdusă reţeaua şi nici 5% din populaţie nu se racordează. De aproape zece ani ne chinuim şi sperăm să începem odată investiţia asta”, ne-a declarat Vintilă Chelcea, primarul din Berbeşti.
Investiţiile în cele două complexuri nu au valoare doar din punct de vedere al îmbunătăţirii condiţiilor oferite iubitorilor sportului. Ele sunt extrem de importante şi pentru mărirea atractivităţii zonei din punct de vedere turistic şi oferirea de capacităţi moderne pentru activităţi sportive de performanţă şi recreere. Horezu şi întreaga zonă de jur împrejur devine, astfel, foarte tentantă inclusiv pentru cluburile care vor să-şi aducă sportivii în cantonamente pentru pregătire centralizată.