Cum răspunde CET Govora SA noilor norme UE? Vineri, 4 august, ori noile şi modernele (!?) electrofiltre au dat rateuri, ori reprezentanţi ai societăţii insolvente sunt nepăsători cu mediul înconjurător. Ori, ambele variante...
Comisia Europeană a publicat recent noile limite de poluare, criterii impuse termocentralelor europene cu scopul de a reduce emisiile toxice. Prin decizia adoptată se subliniază că noii parametri urmăresc ca toate cele aproximativ 3.500 de instalaţii de ardere din întreaga Uniune Europeană trebuie să investească sume importante în modernizare astfel încât, în maxim patru ani, să devină radical mai puţin poluante. Principalele substanţe vizate de noile restricţii sunt dioxidul de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx) şi pulberile (PM). În premieră, sunt introduse limite de emisie şi pentru mercur (Hg), acid clorhidric (HCl) şi florură de hidrogen (HF).
În aceste condiţii, vineri, 4 august, mai mulţi angajaţi ai platformei chimice vâlcene (unii chiar ai CET Govora SA) ne-au semnalat că pe coşurile societăţii vâlcene producătoare de energie electrică sunt evacuate substanţe ce prezintă risc major de poluare a mediului. Fotografiile şi filmările de la faţa locului întăresc gravitatea sesizărilor. Din păcate, în lipsa temporară a unor declaraţii din partea conducerii societăţii ori a conducerilor Agenţiei judeţene de Mediu şi Gărzii de Mediu Vâlcea, trebuie să ne mulţumim cu explicaţii pe care le-a solicitat unor specialişti în domeniu care insistă să nu fie citaţi. Opinia generală e că situaţia nu ar fi fost posibilă fără să fie cunoscută de administratorul judiciar şi cel special al CJ Vâlcea şi că, foarte probabil, electrofiltrele recent instalate pe bani europeni nu funcţionează din moment ce, aşa cum se observă din fotografie, pe coş iese... cenuşă.
Semnalăm public situaţia instituţiilor competente şi o monitorizăm în continuare.
Ataşăm şi documentul emis de Comisia Europeană pe 31 iulie a.c.
Descărcăţi aici documentul.