Inedit

CJ Dolj finanţează cu 500.000 de euro restaurarea Culei Izvoranu-Geblescu

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a semnat, azi, contractul de finanţare pentru proiectul privind restaurarea, consolidarea şi promovarea monumentului istoric Cula Izvoranu-Geblescu, din comuna Brabova, demers cu o valoare totală de peste 500.000 de euro, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020.

Cu această ocazie, Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, a subliniat faptul că, în ultimele două luni, administraţia judeţeană a reuşit să obţină, din fonduri europene sau guvernamentale, peste 70 de milioane de euro pentru realizarea unor investiţii importante.

„Întâlnirea de astăzi este destinată semnării contractului de finanţare pentru un obiectiv cultural deosebit pentru judeţul Dolj, respectiv restaurarea Culei Izvoranu-Geblescu, din comuna Brabova. Este un proiect pe care ni l-am dorit, cu atât mai mult cu cât specialiştii au tras numeroase semnale de alarmă, întrucât clădirea se află într-o stare avansată de degradare. În plus, în judeţul nostru nu au mai rămas multe astfel de construcţii civile, de tip culă, monumente cu o puternică încărcătură istorică. Trebuie spus că astfel de obiective sunt specifice Balcanilor, regăsindu-se cu precădere în Serbia, Albania şi Bulgaria, iar în ţara noastră în zona Olteniei şi a Munteniei”, a spus Ion Prioteasa.

Valoarea acestor lucrări de restaurare şi consolidare a Culei Izvoranu-Geblescu se ridică la peste 500.000 de euro. Vestea bună este că ne pregătim să semnăm în curând şi contractul de finanţare pentru restaurarea Culei Cernăteştilor, din comuna Cernăteşti, ambele imobile fiind încadrate drept monumente istorice de categoria A, deci de interes naţional.
La rândul său, Marilena Bogheanu, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, a afirmat: „Ne-am întâlnit frecvent, într-o perioadă de timp scurtă, pentru a semna mai multe contracte de finanţare, ceea ce este un lucru foarte bun. Trebuie să remarcăm preocuparea constantă a Consiliului Judeţean Dolj pentru aceste clădiri importante de patrimoniu, pe care este necesar să le introducem în circuitul turistic, clădiri precum cula din comuna Brabova, care reprezintă o pagină însemnată din istoria regiunii noastre.

Cula Izvoranu-Geblescu se află în proprietatea comunei Brabova şi a fost preluată în administrarea Muzeului Olteniei Craiova, pentru a fi pusă în valoare. Principalele lucrări incluse în proiect vizează consolidarea clădirii, într-o variantă care să păstreze autenticitatea construcţiei, restaurarea elementelor din lemn, metal şi zidărie, reconstituirea cât mai fidelă a celor care nu mai pot fi restaurate, precum şi executarea finisajelor interioare şi exterioare, păstrându-se într-o măsură cât mai mare materialele originale. De asemenea, vor fi instalate sisteme de detecţie a incendiilor şi antiefracţie”, a spus aceasta.

Pentru dotarea culei, vor fi procurate obiecte tradiţionale, dar şi echipamente moderne, interactive (ghid audio, ecrane, panouri informative), asigurându-se astfel o formulă de prezentare cât mai atractivă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...