RAADPFL Craiova demarează începând de miercuri, 2 august, acţiunea de identificare şi combatere a ambroziei. Pentru identificarea mai uşoară a tufelor rămase după toaletarea zonelor verzi din Craiova, RAADPFL Craiova roagă cetăţenii să trimită sesizări/fotografii pe pagina de facebook a instituţiei (RAADPFL Craiova).
Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, pe marginea drumurilor şi a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor, pe şantierele de construcţii, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, pe terenurile lipsite de vegetaţie şi prost întreţinute. Planta, denumită popular şi ambrosie înfloreşte în perioada iulie-septembrie, prezintă mecanisme de răspândire şi de înmulţire caracteristice şi se află pe lista plantelor invazive. Ambrozia poate avea efecte negative asupra sănătăţii umane, prin producerea de alergii. Având în vedere cele expuse mai sus, se impune luarea de măsuri în scopul diminuării efectelor negative asupra sănătăţii umane. RAADPFL Craiova a încheiat la nivelul oraşului toaletarea zonelor verzi, în această perioadă se desfăşoară a doua cosire. Facem un apel la cetăţenii care deţin terenuri private să ia măsurile de toaletare a spaţiilor verzi. Craiovenii care observă tufe de ambrozie sunt rugaţi să ne sesizeze, urmând ca o echipă a RAADPFL Craiova să intervină în cel mai scurt timp. Oricine poate ajuta la împiedicarea răspândirii ambroziei prin dezrădăcinarea şi distrugerea acesteia înainte de a produce polen şi seminţe.
Reamintim că, potrivit HCL nr. 319/2009, proprietarii de terenuri sunt obligaţi să asigure salubrizarea, cosirea buruienilor, vegetaţiei ierboase şi lemnoase, colectarea şi transportul deşeurilor rezultate de pe terenurile virane pe care le deţin sub orice formă legală, în caz contrar riscând sancţiuni între 1500 şi 2500 lei.