Actualitate

Restauratorii doljeni, puşi în valoare la Muzeul Olteniei

100 de piese de patrimoniu expuse în Craiova

Preşedinele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a participat joi la expoziţia deschisă în Muzeul Olteniei în care sunt expuse 100 de piese de patrimoniu restaurate de muzeografii doljeni. Peste 20 de muzee din ţară au trimis la Craiova exponate înregistrate în patrimoniul cultural naţional pentru a fi restaurate. La eveniment au participat şi consilierul judeţean Daniela Tarniţă, preşedinta Comisiei Activităţi Ştiinţifice, învăţământ, sănătate, cultură, tineret şi sport din cadrul CJ Dolj, dar şi prof.univ. dr. Ioan Opriş de la Universitatea Valahia din Târgovişte. „„La consiliul judeţean este o echipă care stă foarte aproape de această activitate pe care dumneavoastră o desfăşuraţi. Vreau să dăm un semnal şi către concitadinii noştri, iar prin prezenţa atâtor personalităţi venite din toate oraşele mari ale României să dăm un mesaj către toată ţara că aici, la Craiova şi în Dolj, se petrece un lucru special la Muzeul Olteniei. Aici, la Craiova, sunt prezente 20 de muzee din România care şi-au trimis operele. Sunt 100 de piese care au fost restaurate şi fac parte din patrimoniul naţional. Pe de altă parte, ne-am dorit să fim aproape de aceşti oameni care lucrează mai mereu în spatele scenei, departe de reflectoarele presei şi care depun o muncă atât de migăloasă pentru a aduce la lumină aceste comori În ceea ce ne priveşte pe noi, trebuie să ştiţi că suntem foarte conectaţi la tot ceea ce înseamnă eveniment cultural şi ne-am făcut o vocaţie din a interveni în tot ceea ce ne aparţine nouă, ca patrimoniu al Consiliului Judeţean Dolj. Acest muzeu este unul dintre obiectivele pe care le-am avut în lucru pe fonduri europene, aproape zece milioane de euro. Se desfăţoară în continuare lucrări la Muzeul de Artă, care se ridică la opt milioane de euro. La fel şi Casa Băniei, cea mai veche clădire din Craiova, a fost refăcută şi redată circuitului cultural. Tot în zona investiţiilor pe care consiliul judeţean le face în cultură putem adăuga şi construirea clădirii noi a Muzeului Olteniei, practic un muzeu nou, ridicat de la zero. În România ultimilor 20 de ani nu ştiu ca vreo altă autoritate publică să fi construit un muzeu, aşa cum am făcut-o Consiliul Judeţean Dolj”, a precizat Ion Prioteasa
La rândul său, profesorul universitar Ioan Opriş a elogiat activitateadepusă de autorităţile judeţului în sprijinirea culturii. „Apreciez efortul deosebit pe care Consiliul Judeţean Dolj îl face pentru a ridica acel centru expoziţional nu naţional, ci internaţional dedicat lui Constantin Brâncuşi. Vă şi rog să-l intitulaţi «Centrul Internaţional Brâncuşi», pentru că marele sculptor nu este doar al nostru, este al lumii.
Am fost la Casa Băniei şi am văzut ce s-a întâmplat acolo. Este un efort consistent de ani de zile, pe care consiliul judeţean îl face. Înseamnă energie, înseamnă inteligenţă. şi mai înseamnă ceva. Mai înseamnă cineva care să sprijine, care să înţeleagă ce presupune cultura şi ce investiţie trebuie făcută în cultură. Autorităţile judeţene prin ceea ce au făcut pentru cultură au îndumnezeit locul”, a declarat Ioan Opriş.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...