Miercuri, 26 iulie, pe raza comunei Islaz, judeţul Teleorman, s-a desfăşurat exerciţiul interbazinal de simulare a intervenţiilor în situaţii de urgenţă generate de inundaţii.
Scenariul a presupus apariţia unei viituri pe râul Olt, aval de lacul de acumulare Izbiceni, în zona localităţii Islaz din judeţul Teleorman, structurile implicate fiind: Ministerul Apelor şi Pădurilor, reprezentat prin doamna Secretar de Stat Ape, Adriana Petcu şi doamna director general Direcţia Generală Ape, Simona Olimpia Negru, A.N. „Apele Române” prin directorul general Victor Sandu, precum şi reprezentanţi ai celor patru administraţii bazinale aflate în subordine: A.B.A. Olt, A.B.A. Jiu, A.B.A. Argeş - Vedea şi A.B.A. Buzău - Ialomiţa.
Peste 100 de salariaţi din cadrul celor patru administraţii bazinale de apă au intervenit pe 5 sectoare realizând supraînălţarea digului mal drept al râului Olt, amonte de podul Islaz, cu hidrobaraje pe o lungime de 900 metri şi panouri mobile pe o lungime de 2.200 metri. De asemenea, scenariul a inclus şi apariţia unei poluări accidentale concomitent cu intervenţia pentru supraînălţarea şi protejarea digului, acţiune ce a constat în desfăşurarea barajelor plutitoare cu rol de stopare a undei de poluare.
Scopul exerciţiului a fost de a verifica modul de acţiune a Formaţiilor de Intervenţie Rapidă constituite la nivelul administraţiilor bazinale, instruirea personalului Formaţiilor de Intervenţie Rapidă în utilizarea echipamentelor de intervenţie, măsurarea timpului de reacţie şi de deplasare către zonele de acţiune cât şi măsurarea timpilor de instalare a echipamentelor de intervenţie şi verificarea modului de conlucrare a structurilor implicate.
La acest exerciţiu, A.B.A. Olt şi S.G.A. Olt au participat cu mijloace şi materiale de intervenţie pentru supraînălţarea digului, după cum urmeaza: supraînălţarea digului mal drept al râului Olt amonte de podul Islaz pe o lungime de 400 m liniari hidrobaraje + accesorii (motosuflante, grupuri electrogene) şi 500 m liniari panouri de aluminiu, 28 persoane - Formaţia de Intervenţie SGA Olt şi SGA Vâlcea; un autotrailer plus semiremorca, un trailer poluare, 2 buldoexcavatoare, un încărcător frontal, o autospecială, 3 autoutilitare, o autobasculantă, un derulator hidrobaraje, un tractor şi peste 2.000 de saci.
De asemenea, scenariul a inclus şi apariţia unei poluări accidentale concomitent cu intervenţia pentru supraînălţarea şi protejarea digului, acţiune ce a constat în desfăşurarea barajelor plutitoare cu rol de stopare a undei de poluare.
Această acţiune s-a desfăşurat în conformitate cu Programul principalelor acţiuni ale Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă pentru anul 2017.