Opinii

 

Noul model de buletin, cartea electronică de identitate

Iată ce ştim, la acest moment, despre modificările propuse de cei de la MAI:

1. Românii vor avea un buletin electronic, pe care-l vor putea folosi şi online

Cartea electronică de identitate va putea fi folosită de titularul său şi online, pentru a beneficia de serviciile electronice bancare, fiscale, sociale, de educaţie ş.a.m.d. Noul tip de buletin ar aduce garanţii suplimentare de securitate, micşorând tot mai mult posibilitatea folosirii unor documente false de identitate. Buletinul va cuprinde şi o imagine facială a titularului, dar şi amprentele a două degete.

2. Buletinul va putea fi folosit drept card de sănătate

Odată ce noul buletin (cartea de identitate electronică) va fi emis titularului, acesta nu va mai avea nevoie şi de cardul de sănătate pentru a proba calitatea sa de asigurat în sistem, pentru că buletinul va înlocui cardul de sănătate.

3. Şi copiii sub 14 ani vor putea avea carte de identitate

Acum, regula este că actul de identitate se eliberează abia de la vârsta de 14 ani. Proiectul în dezbatere ar putea schimba acest lucru, pentru că le-ar da părinţilor posibilitatea să ceară o carte electronică de identitate şi pentru copiii lor mai mici de 14 ani. În plus, pentru copiii sub 12 ani, actul de identitate nu va conţine şi amprentele acestora. Buletinele celor mici nu vor fi valabile însă decât doi ani, pentru că imagina facială imprimată în buletin va trebui schimbată mult mai des, având în vedere modificările fizice prin care trec cei mici de la an la an.

4. Nu toţi românii vor fi obligaţi să aibă cărţi electronice de identitate

Actul în dezbatere propune ca, pentru românii care nu sunt de acord cu ideea de carte electronică de identitate, din motive religioase sau de conştiinţă, aceştia să poată avea un tip de carte de identitate simplă.
Asta înseamnă că buletinul lor nu va conţine datele lor biometrice, adică imagina feţei şi, după caz, amprentele a două degete şi că nu-l vor putea folosi pentru serviciile on-line de care vorbeam mai sus. Practic, acest tip de buletin simplu nu ar fi foarte diferit de ceea ce avem în prezent.

5. Alte perioade de valabilitate pentru cărţile de identitate provizorii

Actualmente, termenul de valabilitate al cărţii de identitate provizorii este de un an. Dacă proiectul va trece de Guvern şi de Parlament în forma actuală, pentru situaţiile când se solicită eliberarea unui document de identitate simplu (adică nu în format electronic), termenul de valabilitate al documentului provizoriu va fi de 45 de zile.

Atenţie! Proiectul de lege privind cartea electronică de identitate NU se aplică la acest moment. Pentru a intra în vigoare, el trebuie să treacă nu doar de Executiv, ci şi de votul Parlamentului, să fie promulgat de şeful statului şi publicat apoi în Monitorul Oficial.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...