Politică

Buican supune atenţiei administraţiilor locale un model de grilă de salarizare conceput împreună cu sindicaliştii de la Cartel Alfa

Legea cadru 153 privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice cuprinde doar un nomenclator al funcţiilor, salariile urmând a fi stabilite de consilii locale şi judeţene în funcţie de bugetele de care dispun

În urma Decretului Prezidenţial nr. 580/2017 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 492 din 28 iunie 2017 Legea cadru nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice. Conform prevederilor art. 11, alin. (1) din Legea menţionată, “Pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale «Administraţie» din aparatul propriu al consiliilor judeţene, primării şi consilii locale şi din serviciile publice din subordinea acestora, salariile de bază se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, a consiliului judeţean sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz, în urma consultării organizaţiei sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor”. Prevederile Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu cuprind o grilă de salarizare pentru angajaţii din administraţiile publice locale, ci doar un nomenclator al funcţiilor.

Salariile de bază, calculate în funcţie de salariul minim prevăzut pentru 2023

Ţinând cont de aceste prevederi, preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, le pune la dispoziţie administraţiilor locale o propunere de grilă de salarizare detaliată privind salarizarea personalului din domeniu. Această grilă a fost concepută împreună cu specialiştii CNS “Cartel ALFA” şi propune coeficienţi de salarizare pentru toate tipurile de angajaţi şi vine să ofere un model unitar de salarizare a personalului din primării şi consilii judeţene şi să preîntâmpine cazuri de discrepanţe salariale majore între angajaţi cu responsabilităţi similare sau identice, dar primării diferite. Demersul cuprinde coeficienţi pentru fiecare funcţie în parte, salariile de bază fiind rezultatul înmulţirii coeficientului cu salariul minim prevăzut pentru anul 2023, de 2.500 lei, aşa cum a fost el stabilit prin Legea cadru nr. 153 din 28 iunie 2017.

Primarii liberali au primit deja, pe e-mail, modelul de calcul unitar

Parlamentarul vâlcean precizează că a susţinut aceeaşi grilă de salarizare şi ca amendament la Legea salarizării, în timpul dezbaterilor din Camera Deputaţilor, însă majoritatea PSD+ALDE nu a validat prin vot iniţiativa. “Ţinând cont de faptul că în cadrul administraţiilor publice locale, în această perioadă, majoritatea energiei angajaţilor se consumă pe incertitudinea veniturilor salariale şi pe aplicarea prevederilor Legii salarizării, m-am gândit să ofer primăriilor un model de grilă de salarizare. Subliniez faptul că această grilă a fost concepută împreună cu specialiştii CNS Cartel ALFA şi are ca scop o salarizare decentă a angajaţilor din primării şi diminuarea fenomenului prin care angajaţi cu responsabilităţi similare, dar din primării diferite, să aibă venituri variate. Am transmis deja pe email edililor liberali această grilă de salarizare, însă o pun la dispoziţie tuturor primarilor interesaţi, indiferent de coloratura politică a acestora. Îmi exprim speranţa ca acest model de grilă de salarizare poate reprezenta o soluţie la problemele actuale cu care se confruntă administraţiile publice locale privind stabilirea nivelului salarizării angajaţilor” a declarat deputatul Cristian Buican.

Singura problemă neelucidată de parlamentarul vâlcean rămâne situaţia localităţilor mici, ale căror bugete locale nu le permit modificări salariale substanţiale.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...