Fondurile aprobate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene pentru cererile de finanţare ale localităţilor din Vâlcea au întrecut orice aşteptări. În cadrul PNDL II (pe baza OG 28), aproape 750 de milioane de lei (7.500 miliarde de lei vechi, echivalentul a circa 160 de milioane de euro), sunt repartizaţi UAT-urilor, adică egal cu judeţul vecin Argeş şi peste două judeţe din Oltenia. Asta e partea bună a lucrurilor. Să observăm şi ce băieţi deştepţi îşi fac parte (şi cum) din aceşti bani publici. Azi, studiu de caz comuna vâlceană Lăpuşata.
Punte pietonală de 3,25 miliarde de lei vechi!?!
SC Bricus Com SRL (obiect de activitate principal “Comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun”), conform istoricului uşor de stabilit de oricine prin consultarea Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) pare a fi societatea providenţială pentru comuna de baştină a unor nume importante pentru judeţ. Potrivit datelor raportate de firmă la stat, în 2013 a avut o cifră de afaceri de 999.162 lei, în 2014 de aproape 1,53 de milioane de lei, în 2015 de 1,81 milioane de lei, iar în 2016 de... peste 3 milioane de lei. Să ne înţelegem. Toate achiziţiile de lucrări pe bani publici acceptate ale Bricus Com SRL sunt, conform SEAP, în comuna Lăpuşata şi din banii acesteia, prin ACHIZIŢII DIRECTE.
Să vedem şi ce a executat societatea minune în localitatea amintită doar în ultimii doi ani. 325.000 lei (3,25 miliarde de lei vechi!!!) a costat refacerea podului (punţii) pietonale din Scoruşu (la Fiştigoi) peste râul Cerna, achiziţie publică a comunei Lăpuşata iniţiată în 18 iulie 2016. Refacerea unor drumuri de interes local în “Broşteni, Bereşti, Cioculeşti, Şerbăneşti, Zărneşti” a costat comuna încă 185.968 lei. Ne-am uitat şi noi, la faţa locului, am văzut de unde s-a excavat pietrişul de-a lungul Cernei, am mai primit şi confirmări de la locuitorii din zonă şi am ajuns la concluzia că, pentru început, ABA Olt – SGA Vâlcea ar cam trebui să iniţieze o investigaţie. Şi, dacă tot o iniţiază, să spună opiniei publice şi dacă e totul ok pe albia Cernei în Lăpuşata, că drumurile oricum nu sunt conforme normativelor. Nu suntem ingineri, dar am dus la faţa locului unii, dacă nu ne credeţi.
Bine, în prima jumătate a anului curent, Bricus Com SRL a fost mai “finuţă” cu bugetul comunei Lăpuşata. Confortm datelor oficiale, ar fi executat doar rigole de terasament în valoare de vreo 250 de milioane de lei vechi, dar şi “întreţinere de drumuri cu piatră spartă” în valoare de 110.292 lei (adică peste un miliard, în lei vechi).
“Peste patru miliarde?!? Păi, picioarele podului le vedeţi cu ochii dumneavoastră. Sunt executate deja. Noi, dacă avem nevoie de o combină la recoltare pe terenurile de peste râu (Cerna – n.r.), trebuie să treacă prin vad. Se şi vede locul prin care trec, Doamne iartă-mă. Dacă acceptăm aşa ceva o luăm cu toţii razna...”
- localnic Lăpuşata
Lucrări efectuate cu amicii, prinse încă o dată la finanţare pe banii statului
Mulţi locuitori din Lăpuşata vorbesc despre faptul că actualul primar, Nicolae Joiţa, ar fi fost angajat sau colaborator al Bricus Com SRL (cu sediul social în acelaşi sat Scoruşu, comuna Lăpuşata, unde este şi primăria) înainte de a fi ales primar. Iar, după ce a ajuns primar, a rămas recunoscător firmei. Inclusiv la introducerea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare, locuitorii spun că ar fi plătit circa 250 de lei de gospodărie pentru racordare. Ghiciţi cui! Că tot veni vorba despre asta. Guvernul a aprobat, în cadrul PNDL II, comunei Lăpuşata, finanţarea a două obiective. Unul priveşte extinderea reţelei de apă uzată şi menajeră cu 6 km, în valoare de aproape 1,88 milioane de lei. Celălalt vizează “Refacerea podului peste râul Cerna, cătunul Bungeţi, sat Săruleşti”, în valoare 439.561 lei (4,4 miliarde de lei vechi). Constatările noastre la faţa locului relevă că lucrările, în proporţie covârşitoare, au şi fost executate. Am întrebat în stânga şi în dreapta şi ni s-a spus că picioarele (capetele de pod) au fost deja ridicate cu fonduri primite pe situaţii de urgenţă. “Vreo cinci miliarde, aproape”. Şi pe noi ne-a amuzat reacţia unui localnic atunci când i-am arătat cât va primi bani de la stat primăria să refacă podul, adică să mute platforma podului cu un singur fir de mers, unul pe care abia trece o maşină mică, conform spuselor localnicului. “Peste patru miliarde?!? Păi, picioarele podului le vedeţi cu ochii dumneavoastră. Sunt executate deja. Noi, dacă avem nevoie de o combină la recoltare pe terenurile de peste râu (Cerna – n.r.), trebuie să treacă prin vad. Se şi vede locul prin care trec, Doamne iartă-mă. Dacă acceptăm aşa ceva o luăm cu toţii razna...”
Primar cu replici din turul salopetei
N-avem concluzii de moment. Întrebaţi pe oricine doriţi, specialişti în domeniu, cam cine cred ei că ar fi făcut devizul lucrărilor înainte de a fi fost solicitată Guvernului finanţarea şi vi se va explica de ce e important detaliul acesta. Am vorbit şi cu primarul din Lăpuşata, într-un târziu. Încă e supărat pe articolul anterior, legat de situaţia reţelelor de alimentare cu apă în 21 de localităţi vâlceni, inclusiv cea pe care o păstoreşte. “Eu nu am mai vrut să mă cert cu voi. Să dai pe prima pagină că e pericol public, aşa ceva... Titlul ăla mare nu dă bine, părerea mea. M-au sunat toţi primarii... Tu scrii la ziar ce vrei şi eu fac ce vreau. Adică nu ce vreau, eu fac ce trebuie făcut. Mulţumesc de telefon, spor la muncă şi te am în memoria telefonului. Uită numărul ăsta de telefon. Dacă vrei să stăm de vorbă, stăm faţă în faţă, la o cafea, nu la telefon”. Mai poţi comenta ceva după o astfel de “conversaţie” în care semnatarul acestor rânduri s-a străduit să se ţină de subiectul PNDL II? Concluzia rămâne, momentan, la cititori.
Despre Lăpuşata citiţi şi:
http://saptamana.net/articol/10583-apa-de-la-lapusata-pericol-public-in-lipsa-autorizarii-sanitare-a-sistemului-de-alimentare