Politică

Eurodeputatul Boştinaru la Washington: “Trebuie să ne îndreptăm către o Uniune mai ambiţioasă în domeniul securităţii şi apărării”

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a condus în perioada 17 - 19 iulie, o delegaţie a social-democraţilor europeni la Săptămâna Transatlantică, găzduită la Washington, Statele Unite ale Americii. Conform organizatorilor, scopul Săptămânii Transatlantice din acest an, care s-a desfăşurat sub titlul “Parteneriatul Transatlantic: perspective şi realităţi”, este de a promova cooperarea SUA-UE privind creşterea economică, crearea de locuri de muncă, pacea şi securitatea. Punctul central al discuţiilor a fost acela de a crea un cadru de priorităţi şi recomandări pentru acţiuni comune ale Uniunii Europene şi Statelor Unite în următoarele luni.

Astfel, conform agendei reuniunii, eurodeputatul Victor Boştinaru a avut întâlniri cu Senatorul de Vermont, Bernie Sanders şi membri ai Congresului American, James Manuel Costa (California) şi Gregory Meeks (New York). Pe agenda discuţiilor cu partenerii americani au figurat cu prioritate subiecte ca dimensiunea de securitate comună, situaţia din Balcanii de Vest, perspectivele dezvoltării economice, schimbările climatice dar şi ameninţările şi provocările lansate de Federaţia Rusă la adresa Europei, cu accent pe menţinerea sancţiunilor până la retragerea totală a trupelor ruseşti din Ucraina.
Luând cuvântul în cadrul unei sesiuni privind “Statele Unite, Uniunea Europeană şi NATO: Dimensiunea Strategică”, alături de fostul preşedinte al Băncii Mondiale şi profesor la Facultatea Kennedy de Guvernare şi Administraţie Publică de la Harvard, Robert Zoellick, precum şi de eurodeputatul Elmar Brok, eurodeputatul Victor Boştinaru a subliniat întărirea Uniunii Europene ca promotor şi generator de securitate în Europa. “Trebuie să ne îndreptăm către o Uniune Europeană mai ambiţioasă în domeniul securităţii şi apărării. Dar nu ar trebui să se facă niciodată o alegere între Europa şi NATO, ci mai degrabă o alegere între cele mai potrivite instrumente pentru fiecare situaţie cu care ne confruntăm, luând în considerare avantajele comparative, precum şi valoarea adăugată oferită de fiecare actor. În acelaşi timp, Politica de Apărare Europeană trebuie să consolideze complementaritatea şi interoperabilitatea cu NATO şi să nu pună în discuţie rolul esenţial pe care îl joacă Alianţa Nord-Atlantică în domeniul apărării teritoriale. Acestea sunt principiile fundamentale de la care vom pleca pentru consolidarea rolului UE în domeniul securităţii şi apărării. Parlamentul European este implicat în mod activ în formarea unei noi Apărări Europene, pentru a asigura şi consolida profilul şi instrumentele UE, ca o comunitate capabilă să-şi protejeze cetăţenii, interesele şi valorile sale. Europa ar trebui să fie capabilă să acţioneze ca un actor influent şi viabil pe scena internaţională. Convergenţa europeană în domeniul apărării este o problemă reală, iar soluţia la aceasta constă în cooperarea multinaţională şi bilaterală consolidată, precum şi în punerea în comun şi partajarea. Cooperarea structurată permanentă ar putea oferi baza pentru promovarea proiectelor concrete, în beneficiul UE şi al tuturor statelor membre. De fapt, aceasta este soluţia pe care o văd pentru creşterea convergenţei în domeniul apărării: o cooperare multinaţională şi bilaterală consolidată cu o punere în comun şi partajare”, a declarat susţinut europarlamentarul român.

“Trebuie să ne îndreptăm către o Uniune Europeană mai ambiţioasă în domeniul securităţii şi apărării. Dar nu ar trebui să se facă niciodată o alegere între Europa şi NATO, ci mai degrabă o alegere între cele mai potrivite instrumente pentru fiecare situaţie cu care ne confruntăm, luând în considerare avantajele comparative, precum şi valoarea adăugată oferită de fiecare actor. În acelaşi timp, Politica de Apărare Europeană trebuie să consolideze complementaritatea şi interoperabilitatea cu NATO şi să nu pună în discuţie rolul esenţial pe care îl joacă Alianţa Nord-Atlantică în domeniul apărării teritoriale. Acestea sunt principiile fundamentale de la care vom pleca pentru consolidarea rolului UE în domeniul securităţii şi apărării. Parlamentul European este implicat în mod activ în formarea unei noi Apărări Europene, pentru a asigura şi consolida profilul şi instrumentele UE, ca o comunitate capabilă să-şi protejeze cetăţenii, interesele şi valorile sale.”
- Victor BOŞTINARU, vicepreşedinte al Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă

Conceptul de Săptămâna Transatlantică din Washington DC a fost lansat în anul 2010 pentru a contribui la promovarea cooperării SUA-UE pe termen lung şi pentru a face faţă viitoarelor provocări strategice cu care se confruntă partenerii transatlantici. Participanţii la Săptămâna Transatlantică fac parte din Congresul SUA, Administraţia SUA, din Parlamentul European şi din alte instituţii ale UE, precum şi din mediul de afaceri şi mediul academic. Victor Boştinaru este europarlamentarul susţinut pe listele PSD la alegerile din 2014 de filialele din Oltenia.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...