Ultima Oră

Fost şi actual primar la Boişoara-Vâlcea, trimişi în judecată de DNA pentru retrocedarea unei păduri

Comisia de fond funciar condusă de cei doi ar fi retrocedat ilegal o suprafaţă de peste 2.000 de hectare, prejudiciul estimat de anchetatori fiind de 11,5 milioane de euro

Marţi, 25 iulie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul teritorial Piteşti i-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe un fost primar al comunei vâlcene Boişoara, dar şi pe actualul, alături de alţi patru membri ai Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor. Petre Popescu, la data faptei primar al comunei Boişoara şi preşedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, Mihai Săndulache, actual primar, la data faptei vicepreşedinte al comisiei, Spiridon Piloiu, la data faptei secretar al comisiei, Mihail Doru Popescu, Doina Mihai şi Mircea Oprica, la data faptelor membri ai comisiei, sunt acuzaţi de acnhetatorii anticorupţie de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave. De asemenea, în judecată a fost trimis şi Gheorghe Popescu, la data faptei preşedinte al unei obşti, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu.

“În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2006, inculpatul Popescu Petre, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor de pe raza comunei Boişoara, judeţul Vâlcea, împreună cu ceilalţi membri ai comisiei, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a încălcat dispoziţiile legale imperative ce reglementează procedura de reconstituire a dreptului de proprietate privată pentru terenuri forestiere.
Concret, comisia respectivă, în şedinţa comisiei din data de 27.06.2006, a stabilit în mod nelegal şi abuziv, dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 2.032,8 ha teren cu vegetaţie forestieră pentru obştea condusă de inculpatul Popescu Gheorghe, fără ca aceasta să formuleze cerere de reconstituire a dreptului de proprietate şi fără a dovedi că a avut în proprietate suprafeţe de teren forestier.
Ulterior, pe baza amplasamentului silvic realizat de inculpatul Popescu Mihail Doru, membrii Comisiei au semnat procesul verbal de punere în posesie, pentru suprafaţa de 1.328,2 hectare, aceste demersuri conducând, în final, la emiterea titlului de proprietate pentru suprafaţa respectivă.
În realitate, a fost retrocedată o suprafaţă totală de 2.125,1 hectare cu vegetaţie forestieră, ce cuprindea terenuri care, anterior, au fost restituite, în baza legilor fondului funciar altor proprietari (persoane fizice şi juridice, iar o suprafaţă de 249,50 ha constituia fond forestier naţional al statului).
Aceste demersuri au determinat producerea unui prejudiciu în cuantum total de 36.535.228,75 lei (echivalent 11.509.696 euro), reprezentând paguba adusă atât Statului Român, cât şi unor persoane fizice şi juridice, corelativ cu realizarea unui folos necuvenit, în acelaşi cuantum, pentru obştea beneficiară a terenului.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vâlcea, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Anterior, inculpatul Popescu Petre a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie într-o altă cauză, vezi comunicatul nr. 233/VIII/3 din 12 aprilie 2011.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se arată în comunicatul remis presei de DNA.
În februarie 2015, Petre Popescu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani de închisoare cu suspendare, alături de proprietarul societăţii Electrovâlcea, Ovidiu Eugen Ciogescu (doi ani). Tot procurorii DNA – ST Piteşti au formulat acuzaţiile împotriva celor doi, contra unor licitaţii câştigate cu dedicaţie de societatea amintită în valoare de 1,29 milioane de euro, alesul fiind recompensat de afacerist cu construirea unei vile evaluate la circa 392.000 lei (3,92 miliarde de lei vechi).

Citiţi şi:
http://saptamana.net/articol/7556-fostul-primar-din-boisoara-si-afaceristul-ovidiu-ciogescu-condamnati-definitiv-la-inchisoare

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...