Sub Lupă

La Alunu, ABA Olt montează tuburi pe albie pentru a asigura fluenţa Olteţului

Autorităţile profită de momentul de respiro oferit de stabilizarea temporară a haldei de steril şi fac evaluări pentru stabilirea pagubelor

Autorităţile susţin că halda de steril care a alunecat, timp de mai multe săptămâni, măturând totul în cale, s-a stabilizat în apropierea albiei râului Olteţ. Luni, 17 iulie, a avut loc la Instituţia Prefectului – Judeţul Vâlcea o nouă şedinţă de Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) pe această temă.

“Halda s-a stabilizat momentan la o distanţă de aproximativ 50 de metri de albia râului Olteţ. Acum, Administraţia Bazinală de Apă Olt montează tuburi longitudinale pe albie pentru a permite râului să curgă fluent. Până acum, singurele evaluări în baza cărora am putut ajuta localnicii ale căror gospodării au fost distruse au fost cele care au stat la baza ajutoarelor financiare pentru cumpărarea de alimente (între 3.000 şi 7.000 de lei de familie – n.r.) prin intermediul celor de la AJPIS. De trei săptămâni i-am solicitat domnului primar o documentaţie cu evaluarea cât mai exactă posibil a pagubelor totale, însă nu am primit-o nici până în prezent. Sunt convins că şi domnia sa ştie că, fără o astfel de documentaţie, eu nu pot înainta situaţia spre Guvern pentru a solicita fonduri pentru despăgubiri”, ne-a declarat prefectul Florian Marin.

Tensiunea socială rămâne la cote alarmante

Situaţia rămâne, totuşi, tensionată la Alunu, unde 13 case au fost înghiţite de pământ în cele şase săptămâni de când a început să alunece halda de steril. Populaţia acuză reprezentanţii CET Govora că, după preluarea de la CE Oltenia a exploatărilor de lignit din zonă, a continuat să lucreze la haldă, deşi aceasta era în conservare şi cu o stabilitate discutabilă. De partea cealaltă, reprezentanţii CET Govora au formulat o plângere penală potrivit căreia cetăţenii din zonă ar fi fost instigaţi împotriva societăţii.

De asemenea, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a iniţiat o cercetare penală in rem pe 12 iunie pentru posibila săvărşire a infracţiunilor de distrugere calificată şi abuz în serviciu şi încălcarea unor dispoziţii prevăzute de Legea minelor referitor la condiţiile în care s-au produs, începând cu data de 9 mai 2017, alunecări de teren care au afectat terenuri agricole şi forestiere, gospodării ale populaţiei, infrastructura tehnico-edilitară a localităţii Alunu, punând în pericol drumul judeţean DJ 605C.

Pentru că şi drumul judeţean ce traversează zona a fost distrus din aceeaşi cauză, autorităţile au devita circulaţia pe un drum de pământ. Cu toate acestea, cei mai mulţi localnicii nu respectă decizia luată tocmai pentru siguranţa lor şi forţează traversarea prin porţiunea de drum judeţean acoperită de pământ, printre utilajele care lucrează la dezafectarea ei. În şedinţa CJSU de luni, şi şeful SGA Vâlcea, Valeriu Amza, s-a plâns că subordonaţii săi sunt agresaţi de localnici, prefectul promiţând măsuri imediate pentru restabilirea ordinii în zonă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...