Ultima Oră

Incompetenţă, indolenţă şi, foarte probabil, corupţie

Dezastru ecologic şi risc sever pentru sănătatea publică în Vâlcea. Gunoiul populaţiei nu mai are unde fi depozitat!

După ce şi-au bătut joc de un proiect european în valoare de peste 31 de milioane de euro, autorităţile judeţene au aşteptat impasibile închiderea de luni, 17 iulie, a singurului depozit în care erau aduse deşeurile a peste 75% din localităţi

Luni, 17 iulie, a fost ultima zi în care a funcţionat oficial depozitul de deşeuri de la Măldăreşti – Vâlcea. Conform Strategiei Naţionale de Gestionare a Deşeurilor, obiectivul aflat în administrarea SC Sacomet SA Horezu urmează a fi închis, el depăşindu-şi capacităţile pentru care a fost proiectat. În condiţiile în care amenajarea depozitului de la Roeşti, componentă vitală a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor judeţului, a pierdut finanţarea pe exerciţiul bugetar european 2007 – 2014, aproximativ 75% dintre localităţile din Vâlcea se văd nevoite acum să se roage de autorităţile naţionale să accepte prelungirea autorizaţiilor gropii de la Măldăreşti.

Nici prefectul judeţului Vâlcea, Florian Marin, nu vede momentan vreo soluţie legală de ieşire din impas şi se aşteaptă la ce e mai rău. “Începând de mâine, urmează să fie verificate de către instituţiile statului procedurile de închidere a gropii şi ecologizare a zonei. În mod firesc, ar fi trebuit să existe amenajate gropi de colectare temporară, a căror procedură de avizare pentru trei ani era aceeaşi, pentru că de situaţia aceasta s-a ştiut de foarte mult timp şi nu s-a făcut absolut nimic pentru preîntâmpinarea ei, indiferent de culoarea politică a celor care au condus la nivel local sau judeţean. Ar fi fost o gură de oxigen şi pentru localităţi, şi pentru operatorii de salubrizare, şi pentru autorităţile locale şi judeţene implicate în administrarea sistemului de management al deşeurilor. O parte dintre localităţi vor putea duce deşeurile sortate la Feţeni, vorbim din cele aferente subzonei de nord. Pentru situaţia din restul judeţului, am fost personal la Ministerul Mediului şi mi s-a spus foarte sec că e treaba operatorilor de salubrizare să găsească gropi conforme şi că, potrivit legislaţiei actuale, autorizarea gropii de la Măldăreşti nu mai este posibilă. Sunt conştient că ne aşteaptă vremuri foarte dificile, cel puţin pe termen scurt”, ne-a declarat prefectul judeţului.

Primarii, cu cuţitul la os, ADI Salubrizare, cu căciula în mână

Primarii localităţilor vâlcene, indiferent de culoare politică, susţin la unison că sunt “cu cuţitul la os” şi că se tem de reacţia populaţiei în cazul în care operatorii de salubrizare vor fi nevoiţi să ridice preţurile din cauza transportării gunoiului la depozite din alte judeţe. Preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Salubrizare Vâlcea, consilierul judeţean Victor Popescu, lasă de înţeles că încă ar mai fi şanse de înduplecare a Ministerului Mediului pentru prelungirea, măcar pe termen scurt, a autorizaţiei depozitului de la Măldăreşti. Concomitent, Victor Popescu susţine că se pot urni lucrurile la Roeşti prin implicarea directă a Consiliului Judeţean Vâlcea. “Ne dorim ca la Roeşti, centrul de management al deşeurilor să înceapă să funcţioneze foarte curând, deşi sunt întârzieri foarte mari. Centrul de management trebuie construit de Consiliul Judeţean şi sperăm ca acest lucru să se realizeze în cel mai scurt timp. Este o problemă foarte mare în viitorul foarte apropiat în ceea ce ţine de depozitarea deşeurilor în amestec. În ce priveşte groapa de la Măldăreşti, aşteptăm, de asemenea, atât noi, Asociaţia, cât şi primarii localităţilor, ca instituţiile abilitate să-şi spună punctul de vedere cât mai curând. Ne dorim ca, tranzitoriu, să fie găsită o soluţie amiabilă pentru a nu crea probleme operatorilor de salubrizare. În lunile următoare, ne dorim ca delegările serviciilor de salubrizare să fie mult mai funcţionale decât cele de până acum”, ne-a declarat Victor Popescu. Pentru ADI Salubrizare Vâlcea şi cel puţin o parte dintre primari, speranţele se leagă şi de faptul că recent au fost recepţionate staţii de sortare (în prezent sunt în etapa de testare) care ar facilita operatorilor posibilitatea de a depozita deşeuri conforme la depozite din alte judeţe fără a încărca masiv preţurile beneficiarilor finali.

Sacomet, în situaţia de a fi rugată să mai aştepte cu închiderea gropii

Inginerul Florian Nicolaescu de la Sacomet recunoaşte că, potrivit legislaţiei actuale, niciun operator nu poate duce gonoaie neselectate şi tratate la niciun depozit din judeţele învecinate pentru că acestea şi-au amenajat, din timp, pe bani grei, facilităţi ecologice. “Dacă aş fi cinic, ar trebui să spun că nu mă interesează. Noi respectăm procedurile legale, dar aşteptăm şi puncte de vedere ale autorităţilor judeţene, nu ascund asta, însă nu îmi permit să comentez mai mult, pe moment. Din acest moment, începe o perioadă extrem de delicată, în special pentru locuitori şi pentru primarii foarte multor localităţi din Vâlcea. Imaginaţi-vă scenariul în care, dacă se vor mări preţurile foarte mult (din cauza transportului spre alte judeţe şi a altor costuri), oamenii vor renunţa la contracte şi vor reîncepe să arunce gunoiul la capul podului. Nici în zona de nord a judeţului nu e totul clar. Înţeleg, Brezoiul şi Călimăneştiul vor duce gunoiul la Feţeni, selectat cum trebuie, dar Râmnicul, acolo unde actualul contract cu operatorul se încheie la anul? Dar restul subzonei?”, a întrebat retoric Florian Niclaescu.

“Începând de mâine, urmează să fie verificată de către instituţiile statului procedurile de închidere a gropii şi ecologizare a zonei. Din punct de vedere legal, depozitul de la Măldăreşti nu mai poate fi funcţional. În mod firesc, ar fi trebuit să existe amenajate gropi de colectare temporară, a căror procedură de avizare pentru trei ani era aceiaşi, pentru că de situaţia aceasta s-a ştiut de foarte mult timp şi nu s-a făcut absolut nimic pentru preîntâmpinarea ei. Am fost personal la Ministerul Mediului şi mi s-a spus foarte sec că e treaba operatorilor de salubrizare să găsească gropi conforme şi că, potrivit legislaţiei actuale, autorizarea gropii de la Măldăreşti nu mai este posibilă”
- Florian Marin, prefectul Judeţului Vâlcea

Timpul şi cifrele nu lasă loc de prea mult optimism

În ce priveşte SMID Vâlcea, valoarea totală a proiectului ce ar fi trebuit să fie finanţat în exerciţiul bugetar european 2007 – 2014 (plus doi ani) este de 142.821.343 lei fără TVA, adică echivalentul a aproximativ 31,74 milioane de euro. 128,92 milioane de lei ar fi fost asigurate, sub formă de finanţare nerambursabilă, din Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat, 1,3 milioane de lei reprezintă contribuţia beneficiarului din bugetul local, 12,6 milioane de lei partea neeligibilă a proiectului şi 33,7 milioane de lei reprezintă TVA însumată.

Din partea CJ Vâlcea vom reveni cu un punct de vedere, de reţinut fiind că proiectul cu finanţare europeană a fost conceput şi derulat cu directa implicare a Direcţiei de programe externe din cadrul instituţiei.

Chiar dacă României i-au fost făcute largi concesii, ţintele stabilite pentru 2016 prin Tratatul de aderare a ţării noastre la UE fiind decalate pentru 2020, sunt şanse pur teoretice ca proiectul să fie implementat până atunci.


 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

20.07.2017 - 08:35POPESCU GHEORGHE:Atentie !!! Groapa nu este inchisa.Azi noapte masinile descarcau de zor iar buldozeristul nivela.RUSINE!!!

19.07.2017 - 10:48POPESCU GHEORGHE:Oare s-a inchis ?Unde mai duce domnu Nicolaescu propiul gunoi al lui si ai altor baieti destepti?

19.07.2017 - 10:48POPESCU GHEORGHE:Oare s-a inchis ?Unde mai duce domnu Nicolaescu propiul gunoi al lui si ai altor baieti destepti?

19.07.2017 - 10:48POPESCU GHEORGHE:Oare s-a inchis ?Unde mai duce domnu Nicolaescu propiul gunoi al lui si ai altor baieti destepti?

19.07.2017 - 10:48POPESCU GHEORGHE:Oare s-a inchis ?Unde mai duce domnu Nicolaescu propiul gunoi al lui si ai altor baieti destepti?

Pagina 1 din 2 (5 comentarii din 7)

< înapoi12
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...