Opinii

 

Divorţ pentru românii din străinătate

Cetăţenii români cu rezidenţa în străinătate pot introduce cererea de divorţ pe rolul Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti, indiferent de adresa de domiciliu din România, indiferent dacă există sau nu copii minori rezultaţi din căsătorie şi independent de existenţa unui acord în privinţa divorţului. În situaţia în care din căsătoria a cărei desfacere se solicită prin cererea de divorţ au rezultat copii minori pentru a se decide cu privire la capetele accesorii ale divorţului.

(respectiv, autoritate parinteasca, locuinta minor), instanta va ordona efectuarea de anchete sociale prin comisie rogatorie in tara de rezidenta a cetatenilor romani. Cetatenii romani cu rezidenta stabilita in strainatate nu sunt obligati sa se infatiseze personal la termenele de judecata, acestia putandu-se infatisa prin avocat.

Conditiile in care se poate efectua divortul in Romania:

Cand cel care initiaza divortul din strainatate este cetatean roman sau cand celalalt sot locuieste in Romania sau cand ambii soti sunt cetateni romani, indiferent daca locuiesc sau nu pe teritoriul Romaniei.

Trebuie spus ca, in cazul cetatenilor romani casatoriti cu cetateni straini, membri ai UE, se poate divorta in Romania doar daca unul dintre soti locuieste stabil (cel putin de 6 luni sau 1 an, in functie de
situatie) in Romania.

Unde se judeca divortul initiat de persoana aflata in strainatate

Dosarul de divort se depune la Judecatoria in raza careia se afla domiciliul celuilalt sot, daca va aflati in situatia in care unul dintre soti este in Romania.

Daca amandoi sotii locuiesc in afara tarii, instanta competenta este, in mod obligatoriu, Judecatoria sectorului 5.

Ce trebuie sa cunoasteti in aceasta situatie

Este foarte important sa detineti certificatul de casatorie in original.

Daca v-ati casatorit in afara Romaniei, in mod obligatoriu casatoria va trebui recunoscuta si transcrisa si in Romania mai intai, dupa acest pas putand initia divortul in Romania.

Durata unui astfel de proces este in medie de 4-8 luni, dar, in functie de situatie, poate ajunge si la peste un an.

Taxa de timbru pentru cererea de divort se calculeaza astfel:

pentru cererea de divort intemeiata pe prevederile art. 373 lit. a) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, denumita in continuare Codul civil 200 lei; pentru cererea de divort intemeiata pe prevederile art. 373 lit. b) si c) din Codul civil 100 lei;
pentru cererea de divort intemeiata pe prevederile art. 373 lit. d) din Codul civil 50 lei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...