Pepenii de Dăbuleni, o afacere de succes pentru intermediari. Preţul pepenilor în pieţele engross din oraşul Dăbuleni a ajuns la 20 de bani. Oamenii se plâng că anul acesta, deşi a fost producţie record de 40 de tone la hectar, profitul va fi foarte mic, pentru unii chiar deloc. Intermediarii cumpără de aici cu 20 de bani şi recunosc că vând în oraşele mari chiar şi cu 5 lei kilogramul.
Radu şi Victoria Dinu au avut anul acesta o producţie de 80 de tone de pepeni. Au vândut pepenii cu 40 de bani, săptămâna trecută, în Vrancea, la un intermediar. Când au tras linie, îşi dau seama că profitul este foarte mic, ţinând cont că au investit 20.000 de lei în sămânţă, 4.000 de lei în fântâna pentru a iriga pepenii şi 5.000 de lei pentru folie. Mai au şi datorii la bancă. "Îi ia şi îi dă şi noi rămânem cu munca muncită şi cu banii băgaţi aici. Cât aţi investit? Dar cine mai ştie. Atâta bani care am băgat aici. Când aţi tras linie? Când am tras linie am rămas cu degetul în gură", spune femeia. Mii de tone de pepeni erau astăzi depozitate pe margine şoselei.
Producători aşteaptă să îi vândă de aici intermediarilor pentru că pentru un loc în piaţă plătesc şi 7.000 de lei pentru întreg sezonul.
Primarul din Dăbuleni spune că singura soluţie pentru ca veniturile să crească ar fi ca producătorii să se asocieze şi să vândă în supermarketuri. "Prima problemă este în a-i determina pe oameni să înţeleagă că până nu se asociază, cumpărătorii nu vor avea curajul să încheie contracte ferme", spune Aurel Băjenaru, primarul din Dăbuleni.
În oraşul Dăbuleni sunt 1500 de producători de pepeni.