Economic

Euro a rămas cu gândul la 4,6 lei

Şedinţele în care tranzacţiile pe raportul euro/leu se realizau într-un culoar de 0,5 – 1 ban, au devenit tot mai rare în ultima perioadă, în condiţiile în care piaţa a fost mişcată, mai ales, de crizele politice (guvernamentale) dâmboviţene sau încercările de modificare a mediului fiscal local.

Taxa de solidaritate şi impozitul pe cifra de afaceri au înrăutăţit, în perioada analizată, percepţia pieţei în privinţa perspectivelor economice ale României. Analiştii de la Unicredt Bank chiar au plusat şi anticipează o creştere a euro la 5 lei.

Astfel, cursul euro a crescut de la 4,5788, la debutul intervalului, la 4,5870 lei. Se evidenţiază faptul că în ultima parte a perioadei euro a testat constant depăşirea pragului de 4,59 lei, pe fondul unei uşoare creşteri a aversiunii faţă de risc la nivel regional.

Marcările de profit, la care au recurs speculatorii care mizau pe o creştere peste 4,6 lei, şi creşterea cererii de titluri de stat româneşti din partea fondurilor străine au permis leului să recupereze din terenul pierdut, media coborând la 4,5684 lei. Tranzacţiile din ultima şedinţă s-au realizat între 4,567 şi 4,576 lei.

În lipsa unor clarificări ale politicilor fiscale, în condiţiile în care PSD-ALDE caută noi taxe prin care să poată îndeplini promisiunile din campania electorală a toamnei trecute, dar şi a unei creşteri economice care se bazează în cea mai mare parte pe consum şi nu pe producţie, poziţia leului este una fragilă, prin majorarea dezechilibrului dintre import şi export, creând presiune asupra cursului care ar putea atinge noi maxime istorice. Ultimul, 4,6481 lei, a fost atins în 3 august 2012.

Cursul dolarului american a crescut de la 4,0361 la 4,0512 dar a încheiat perioada la 4,0107 lei, într-o şedinţă în care cotaţiile au fluctuat între 4,002 şi 4,026 lei.

Moneda elveţiană s-a menţinut pe o pantă descendentă. Ea s-a depreciat pe pieţele internaţionale de la 1,092 la 1,10 franci/euro, iar media a coborât de la 4,1858 la 4,1540 lei.

Perechea euro/dolar a avut evoluţie stabilă, ea tranzacţionându-se pe pieţele internaţionale între 1,1313 şi 1,1440 dolari.

Dolarul ar fi trebuit să recupereze din terenul pierdut, după anunţul făcut de Departamentul american al Muncii, conform căruia luna trecută au fost create 222.000 noi locuri de muncă iar rata şomajului a scăzut la 4,4%, minimul ultimilor 16 ani, însă creşterea modestî a salariului orar a îngrijorat investitorii.

Însă nu trebuie uitat faptul că preşedintele Trump şi consilierii săi au repetat la începutul anului că dolarul, care coborâse la 1,04 faţă de euro şi se vorbea despre atingerea parităţii, este supraapreciat. După aceste afirmaţii dolarul a avut cel mai slab trimestru din ultimii anii faţă de un coş al principalelor valute.

Analiza cuprinde perioada 4 – 10 iulie​​.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...