Reportaj

Militarii NATO, prieteni cu localnicii din Mihăeşti

Prietenia româno-americană se simte din plin la Mihăeşti, în Vâlcea. Militarii cazaţi în comuna vâlceană pentru un exerciţiu militar au fost deja asimilaţi de comunitate. Se salută când se întâlnesc, bineînţeles fiecare în limba lui, sau fac schimb de experienţa în... cosit. De dragul localnicilor, militarii chiar au decis să împartă izlazul comunal, locul lor de campare, cu vacile şi oile acestora.

Comunitatea din Mihăeşti pare să-i fi adoptat pe militarii NATO, cazaţi pe izlazul comunal. Se salută, comunică cu ei... fiecare cum poate, pe limba lui. Şi, mai nou, după ce oile îi invadaseră săptămâna trecută, au decis să împartă izlazul cu ei. „Aici ne-au lăsat şi pe noi. Ieri, alaltăieri, au vrut să bage maşinile, dar nu au putut.” “Izlazul comunal a fost împărţit în două, jumătate pentru militari şi jumătate pentru dumneavoastră, pentru animale?” “Da. Pentru animale”, spune un localnic.

Şi militarii i-au lăsat pe oameni să se apropie de baza lor, dar... localnicii au pus mâna pe gardul de protecţie să se asigure că nu îi electrocutează. Autorităţile locale nu mai ştiu ce să facă să le intre în graţii militarilor, să le facă o impresie bună. O bătrână s-a îngrijit toată ziua de florile din faţa primăriei, iar mai mulţi muncitori au pus piatră pe marginea şoselei, chiar în zona unde sunt cazaţi militarii.

Şi în localitatea Budeşti, unde vor avea loc exerciţiile pe timpul nopţii, oamenii au fost informaţi, numai că se tem... să nu le distrugă culturile în timpul exerciţiului. „Au fost înştiinţaţi cetăţenii din acea zonă cu privire la acest exerciţiu şi ieri am avut o şedinţă cu privire la aspectul acesta şi oamenii au înţeles, doresc doar să nu li se afecteze terenurile”, spune Ion Vlădulescu, primarul din Budeşti.

Exerciţiul multinaţional la care participă 2.500 de militari NATO începe pe 16 iulie şi se va termina în data de 20 iulie. La sfârşitul lunii, militarii vor părăsi izlazul comunei din Mihăeşti, potrivit înţelegerii pe care o au cu autorităţile locale.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...