Politică

Tăriceanu evită să-şi apere cota unică după ce s-a lăudat aproape un deceniu cu succesul ei

Ministru al Economiei în 2012, Daniel Chiţoiu susţine că neregulile penale de la Oltchim au fost sesizate DNA de corpul de control al ministerului încă de atunci

Jurnaliştii vâlceni au avut parte joi, 6 iulie, de (încă) o porţie zdravănă din proverbialele “calităţi de bază” ale preşedintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu, consecvenţa şi bunul simţ. Aflat prin judeţ cu prilejul alegerilor pentru conducerea filialei ALDE Vâlcea, fostul premier a reuşit să şi-i ostilizeze pe majoritatea reprezentanţilor presei cu superioritatea gratuit manifestată, uneori refuzând pur şi simplu să ofere răspunsuri clare la întrebări în cadrul conferinţei organizată de filiala locală. Aşa s-a întâmplat şi cu cota unică de impozitare, măsură economică introdusă chiar de către guvernul pe care l-a condus în perioada 2004 – 2008, una inspirată şi eficientă, potrivit specialiştilor.

“Ca să răspund la o astfel de întrebare, ar fi ca şi cum ar trebui să explic de ce în România se conduc automobilele pe dreapta şi nu pe stânga”, a încercat Tăriceanu o eschivă spirituală în momentul în care a fost întrebat dacă va face sau nu concesii PSD în negocierile privind introducerea impozitului pe cifra de afaceri. Frază pe care a repetat-o copilăreşte şi când întrebarea a fost reformulată. Apoi a dojenit presa pentru curiozităţile generate de dezbaterile din spaţiul public de parcă ideile ar fi fost inventate pe loc şi nu lansate chiar de către politicieni.
Cu numai câteva zile înainte, la învestirea Guvernului Mihai Tudose (29 iunie), însăşi purtătorul de cuvânt al ALDE, deputatul Varujan Vosganian, părea a pune lucrurile în ordine cu privire la componenta economică liberală cu rol inclusiv de simbol a parteneriatului pentru guvernare încheiat cu PSD. “În ceea ce priveşte cota unică, nu trebuie să facem nicio concesie. Credem că importantă este relaxarea fiscală dacă va exista o discuţie privind redefinirea cotei unice prin trepte de impozitare sub actualele cote, suntem dispuşi să discutăm. Dar, orice modificare a cotei unice în sensul creşterii impozitării, indiferent cum îi spunem acestei abateri de la cota unică, nu va găsi în ALDE un partener”, a delarat răspicat Vosganian chiar în discursul susţinut la tribuna Parlamentului.

Chiţoiu: Până să intre în insolvenţă, Oltchim a fost căpuşat

Deşi are el însuşi oarece probleme de natură penală, fostul ministru al economiei Daniel Chiţoiu s-a dovedit un interlocutor mult mai rezonabil şi tocmai pe un subiect sensibil, cel al cauzelor care au condus la prăbuşirea Oltchim SA. Tăriceanu a îngăimat ceva despre faptul că pe timpul guvernului pe care l-a condus la combinatul chimic vâlcean s-au făcut investiţii, fără a părea a-şi aminti de ce nivel şi cu ce garanţii şi a aruncat vina pe guvernarea PDL. “S-au făcut investiţii la combinat, numai că, la un moment dat, cred că în perioada guvernării PDL, societatea a intrat în declin, acumulând pierderi. Nu s-au mai făcut nici investiţii şi, în final, a ajuns în colaps. În momentul de faţă, funcţionează la limita de avarie. (...) Oltchim-ul trebuie privatizat! Îmi doresc ca această privatizare să se facă cu mai multă abilitate decât s-au făcut alte privatizări în România. Această companie are nevoie de o infuzie de capital, iar fără o modernizare şi o continuare a investiţiilor, eu n-o văd supravieţuind”, a spus preşedintele Senatului.
Vâlceanul Daniel Chiţoiu nu a fugit de subiect, el însuşi reamintind că Oltchim a intrat în insolvenţă chiar în mandatul său de ministru al Economiei (mai - decembrie 2012), măsura dovedindu-se, cel puţin pe moment, salvatoare. Şi, aproape că şi-a contrazis subtil şeful de partid. “În prezent, nu cred că mai este căpuşat (combinatul – n.r.). Şi ştiu că miniştrii care au venit după mine, Andrei Gerea, Vosganian, au făcut tot posibilul să ţină compania pe linia de plutire. Ba, mai mult, după ultimul mandat al lui Andrei Gerea, Oltchim-ul a trecut pe profit. A avut un profit mic, e drept, dar este important că îşi acoperă cheltuielile din venituri. Eu nu am legătură cu managementul actual al societăţii, însă, repet, nu cred că mai este căpuşată. Este adevărat, în schimb, că, până să intre în insolvenţă, a fost căpuşat. Mi-aduc aminte că, atunci când am venit la minister, corpul meu de control a făcut patru-cinci dosare (soldate cu sesizări - nr) penale, care sunt în aşteptare la DNA de cinci ani”, a precizat fostul vicepremier Chiţoiu.

Profesorul Remus Grigorescu, sărit din schema de conducere a filialei

Cum spuneam, joi, în Sala Mare a Consiliului Judeţean, a avut loc Conferinţa de Alegeri a Filialei Judeţene ALDE Vâlcea. 340 din cei 400 de delegaţi convocaţi din organizaţiile locale s-au prezentat la eveniment şi l-au validat pe deputatul Dumitru Lovin în funcţia de preşedinte al filialei judeţene, parlamentarul fiind unicul candidat înscris în competiţie.
Surpriza a fost înregistrată la alegerea membrilor Biroului Politic Teritorial al ALDE Vâlcea, for deliberativ în care nu se mai regăseşte directorul Bibliotecii Judeţene “Antim Ivireanul”, profesorul Remus Grigorescu, consilier municipal şi lider al Organizaţiei Râmnicu Vâlcea. Cei nouă vicepreşedinţi au fost stabiliţi prin votul delegaţilor Adrian Buşu, Gheorghe Guţui, Mihai Niţescu, Ioan Neamu, Cristian Eugen Boroga, Gery Dumitru Buşe, Damian Dincă, Ion Croitoru şi Elena Caplea. Cu acelaşi prilej, au fost aleşi şi cei 19 membri ai BPT - Remus Gabriel Sasu, David Ciobanu, Iosiv Predescu, Constantin Adrian Mitrache, Vasile Stoica, Elena Diana Ionilete, Constantin Boriceanu, Ion Georgescu, Augustin Verzescu, Stelian Sasu, Iulia Popescu, Octavian Gheorghe Bădârcu, Mihai Bănăţeanu, Nicolae Vasile, Constantin Stoiculeasa, Ion Glomnicu, Constantin Gherghe, Emilian Isuf şi Luminiţa Anton, precum şi membrii supleanţi - Sanda Lucia Nicolaescu, Gheorghe Vangu, Dragoş Gogoaşe, Marius Valentin Comănescu, Elena Aurora Chirea şi Cornel Bercu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...