Actualitate

Ministerul Apărării Naţionale începe procesul de recrutare a rezerviştilor voluntari

În 2017 sunt disponibile pentru încadrare 2.200 de posturi pentru gradaţi şi soldaţi rezervişti voluntari în 24 de judeţe şi în municipiul Bucureşti

Ministerul Apărării Naţionale începe de luni, 10 iulie, procesul de recrutare şi selecţie a rezerviştilor voluntari ai Armatei României. Potrivit unui comunicat remis presei de instituţie, prima etapă demarează cu selecţionarea candidaţilor care doresc să încadreze funcţii de soldaţi şi gradaţi rezervişti voluntari, recrutarea pentru posturile de ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri rezervişti voluntari realizându-se în etapa a doua, după un calendar care va fi anunţat în timp oportun.

“La prezentarea la centrul militar, candidaţii vor fi informaţi cu privire la etapele pe care le presupune procesul de recrutare şi selecţie a rezerviştilor voluntari, respectiv unitatea militară în care urmează să susţină probele de selecţie, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală, unitatea militară/centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire iniţială (dacă este cazul). De asemenea, candidaţii fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către armele/serviciile şi specialităţile militare pentru care aceştia prezintă aptitudini”, se arată în comunicatul remis presei de MApN. Aceeaşi sursă subliniază că soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari, recrutaţi în baza Legii nr. 270/2015, reprezintă o categorie de personal militar în rezervă, distinctă faţă de cea a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, care sunt recrutaţi în baza Legii nr. 384/2006 şi fac parte din rândul personalului militar în activitate.

Anul acesta nu se efectuează recrutări pentru ofiţeri

Duminică, ministrul Adrian Ţuţuianu a declarat pentru News.ro că această acţiunea reprezintă un răspuns de adaptare la realităţile societăţii româneşti şi are ca obiectiv asigurarea de personal cu pregătire militară adecvată, în contextul în care serviciul militar nu mai este obligatoriu. “Legea rezervistului voluntar este în vigoare de la 1 ianuarie 2017, ea reprezintă un răspuns de adaptare la realităţile societăţii româneşti de astăzi şi are ca obiectiv asigurarea de personal cu pregătire militară adecvată, în contextul în care, de mai mulţi ani, în România serviciul militar nu mai este obligatoriu”, a declarat ministrul Apărării. El a mai spus că pentru anul 2017 sunt disponibile pentru încadrare 2.200 de posturi pentru gradaţi şi soldaţi rezervişti voluntari în 24 de judeţe şi în municipiul Bucureşti. “Vreau să vă precizez că legea prevede criterii specifice de recrutare, respectiv criterii diferenţiate pe categorii de personal arme – specialităţi militare similare cu cele prevăzute pentru candidaţii pentru profesia de militar în activitate, anumite bareme militare şi psihologice specifice rezerviştilor voluntari, mai permisive decât cele pentru cei activi şi un criteriu de diferenţiere pe categorii de personal pentru cei recrutaţi din rândul cetăţenilor fără pregătire militară (...). Prima etapă a procesului de recrutare şi selecţie a rezerviştilor voluntari ai Armatei Române va începe luni, pe 10 iulie 2017. Anul acesta nu avem recrutări pentru ofiţeri”, a adăugat Adrian Ţuţuianu. Social-democratul a precizat că “raporturile de serviciu dintre rezerviştii voluntari şi MApN se stabilesc pe bază de contract, primul contract este pe o perioadă de patru ani, iar următoarele pe o perioadă de maximum trei ani”.

Remuneraţi cu 10% din soldă când nu sunt convocaţi la instruire sau misiuni

“În perioadele în care nu participă la instruire sau la misiuni în cadrul structurilor în care sunt încadraţi, sunt în continuare declaraţi în sistemul public de pensii, sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi în sistemul asigurărilor de şomaj şi beneficiază lunar de o remuneraţie în cuantum de 10% din suma reprezentând solda în funcţie pentru care sunt încadraţi conform contractului încheiat şi solda gradului deţinut”, a mai spus Ţuţuianu.
Potrivit acestuia, procesul de recrutare are loc la centrele militare judeţene, unde candidaţii vor trebui să prezinte actul de identitate în original şi copie, certificatul de cazier judiciar eliberat cu maximum şase luni înainte de data depunerii, acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie, permisul de conducere în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară şi livretul militar în original şi copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervişti.
Ministrul Apărării a subliniat că rezerviştii voluntari vor fi remuneraţi cu solda corespunzătoare gradului şi funcţiei deţinute atunci când sunt convocaţi la procesul de instruire sau misiuni interne/externe şi vor primi un procent de 10% din aceste venituri atunci când nu sunt convocaţi la asemenea activităţi.
“E prima dată (când se face o selecţie a rezerviştilor voluntari – n.r.), legea e adoptată în 2015, după aproape doi ani de zile, iată că se pune în aplicare şi urmăreşte să asigure personal militar calificat, în condiţiile în care nu mai avem stagiu militar obligatoriu”, a conchis Adrian Ţuţuianu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...