Special

Conac renovat cu voluntari români, francezi şi englezi

Un conac din judeţul Olt va fi restaurat cu ajutorul voluntarilor din mai multe ţări. Este vorba despre conacul Neamţu din satul Olari al comunei oltene Pârşcoveni, care a intrat într-un amplu proces de restaurare, lucrările fiind desfăşurate de şapte voluntari englezi şi francezi. Acesta a fost vandalizat în ultimii ani, aici fiind crescuţi porci şi păsări. Pentru reabilitarea clădirii ar fi nevoie de un milion de euro. Aici va funcţiona un centru de meserii.

Cei şapte voluntari au venit la conac la începutul acestei săptămâni şi îşi vor termina treaba duminică. Reprezentanţii Fundaţiei Pro Patrimonio, actualul proprietar al imobilului, susţin că aceştia restaurează pardoselile de mozaic. Voluntarii sunt foarte încântaţi că participă la această acţiune. "Am văzut că erau oportunităţi de voluntariat în România şi nu mai fusesem niciodată aici înainte. M-am gândit că este o şansă bună să vin pentru proiecte aici şi să înţeleg mai multe despre conservarea clădirilor vechi din România", a declarat Peppa, unul dintre voluntari.

Conacul Neamţu din satul Olari, comuna Pârşcoveni, este una dintre casele istorice propuse drept obiectiv cultural de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Olt. Clădirea a fost locuinţa marelui boier Constantin C. Neamţu, iar în urmă cu 70 de ani era un punct de reper al judeţului.

Imobilul a fost revendicat după Revoluţie de unul dintre fiii boierului, Şerban Neamţu, care în 2005 l-a donat Uniunii Arhitecţilor din România (UAR), Filiala Oltenia. În prezent, conacul se află în proprietatea Fundaţiei Pro Patrimonio. "Este o clădire foarte veche, din mortare şi analize a fost datat între secolele XVI-XVIII. Este, într-un fel, încercare de a arăta că se pot face astfel de lucruri şi în partea de sud", spune Dana Raicu, reprezentant al Fundaţiei Pro Patrimoniu.

Autorităţile locale susţin că un centru de meserii va fi benefic pentru comunitate. Constantin C. Neamţu a fost director al Băncii Comerţului din Craiova (sediul actualei primării din Craiova) şi a luptat în Războiul Balcanic şi în Primul Război Mondial, la care a participat sub comanda mareşalului Averescu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...