În conferinţa de presă de marţi, 4 iulie, reprezentanţii organizaţiei municipale PNL Vâlcea au amintit că majoritatea PSD-PER-ALDE a impus prin vot, din vara anului trecut şi până în primul trimestru al anului curent, majorarea de trei ori a taxei de salubrizare, în ciuda opoziţiei vehemente, dar pertinent argumentate, a celor patru consilieri liberali. Lider al grupului aleşilor PNL din CL Râmnicu Vâlcea până luna trecută (atunci când conducerea organizaţiei municipale i-a transferat coordonarea consilierilor liberali mai puţin experimentatului Constantin Băzăvan), consilierul municipal Grigore Crăciunescu a fost şi cel care a avertizat public, în numeroase rânduri, atât conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea, cât şi pe ceilalţi aleşi ai comunităţii, că majorările nu au fost fundamentate legal.
Acum, Crăciunescu susţine că e nevoie de o nouă dezbatere în legislativul local în urma căreia operatorului de salubrizare de pe raza municipiului reşedinţă de judeţ (asocierea Romprest Energy – Compania Romprest SA) să i se impună, prin hotărâre de consiliu local, micşorarea tarifelor, având în vedere că în urmă cu trei zile Guvernul a suspendat aplicarea suprataxei de depozitare de 80 de lei per tonă de deşeuri.
Cheltuielile operatorului cu munca vie au crescut doar cu 16% după majorarea salariului minim
“Este inadmisibil să creşti cu peste 60%, în condiţiile în care ei (Romprest – n.r.) au menţionat faptul că singurul motiv care-i determină să majoreze tariful este creşterea salariului minim pe economie de la 1.250 de lei la 1.450, deci cu 16%. În aceste condiţii ei merg cu majorări ale tarifului pe cheltuieli cu munca vie şi pe cheltuieli materiale cu procente de la 40 până la 80 la sută, nicidecum cu 16 la sută. Ori, toate aceste lucruri, la primul control al Curţii de Conturi la Municipiul Râmnicu Vâlcea, ele vor fi făcute publice şi vor fi comunicate pentru că deja este o similitudine între ceea ce s-a întâmplat la alte autorităţi publice din ţară (cazul cel mai recent în Bucureşti – n.r.), care au tolerat şi care n-au analizat foarte bine notele de fundamentare prezentate de către operatorii economici. Solicit public ca în prima şedinţă extraordinară a consiliului local primarul să ceară celor de la Romprest revizuirea notei de fundamentare urmare a eliminării, în urmă cu trei zile, a suprataxei de depozitare de 80 de lei pe tonă. Sper că va exista decenţa din partea celor de la Romprest să revină asupra modului de calcul şi modului de prezentare a notei de fundamentare cu privire la creşterile de preţ, în aşa fel încât cheltuielile şi costurile să fie unele decente, în limita legalităţii. Sper ca, printr-o hotărâre de consiliul local, tarifele să fie aprobate spre diminuare pe baza unei note de fundamentare prezentate de Romprest, dar nu una simbolică. Trebuie să fim cu luare aminte, să vedem că este eliminată sută la sută taxa şi să nu observăm că pot fi majorate colateral alte elemente de cost”, a declarat consilierul municipal PNL Grigore Crăciunescu
Toate privirile pe nota de fundamentare pe care o va prezenta Romprest
Începând din 1 februarie 2017, Romprest practică următoarele tarife în Râmnicu Vâlcea: 7,18 lei/persoană/lună (inclusiv TVA) - pentru colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor menajere, inclusiv fracţii colectate separat, pentru persoane fizice; 377,37 lei/tonă (inclusiv TVA) - tarif pentru colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare provenind din activităţi comerciale din industrie şi instituţii, inclusiv fracţii colectate separat, fără a aduce atingere fluxului de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii şi acumulatori; 139,09 lei/mc (inclusiv TVA) - tarif pentru colectarea şi transportul deşeurilor provenite din locuinţe, generate de activităţi de reamenajare si reabilitare interioară si/sau exterioară a acestora. În şedinţa CL Râmnicu Vâlcea în care au fost aprobate, din nou, majorările, Romprest a susţinut că măririle de preţ sunt cauzate de introducerea de către Guvern, de la 1 ianuarie 2017, a taxei de mediu de 80 lei/tonă pentru deşeurile inerte şi nepericuloase încredinţate spre depozitare şi pe majorarea salariului minim pe economie de la 1.250 lei la 1.450 lei, cu 1 februarie 2017. Vineri, 30 iunie, Guvernul a suspendat taxa până în 2019, dispoziţia fiind publicată în Monitorul oficial chiar în seara zilei respective. Nivelul tarifelor pentru colectarea deşeurilor situează Râmnicul în prima treime, la nivel naţional.