Opinii

 

Care este procedura legală să devii călugăr

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 53/2008 privind recunoaşterea Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, dacă vrei să te călugăreşti trebuie să bifezi anumite condiţii. Şi nu mă refer aici la chemarea către viaţa monahală, ci la chestiuni cât se poate de practice.

De pildă, primirea în mânăstire se face la cererea scrisă a candidatului, cu recomandare de la duhovnic şi stareţ(ă) şi cu aprobarea chiriarhului (conducătorul mânăstirii). Ca vârstă, se pot înscrie şi cei mai mici de 18 ani, dar nu mai tineri de 16, cu acord scris de la părinţi sau de la tutorele legal.

"De asemenea, este interzisă închinovierea şi promovarea în cinul monahal a celor cu obligaţii şi responsabilităţi familiale sau urmăriţi penal", mai prevede Statutul. Mai exact, nu te poţi călugări dacă datorezi întreţinere familiei tale sau dacă te caută poliţia.

De asemenea, dacă te deranjează părul foarte lung, ar trebui să ştii că nu-l poţi tunde mai devreme de trei ani de la intrarea în mânăstire şi pentru asta ai nevoie de aprobarea conducătorului mânăstirii. "Derogarea de la această regulă o poate decide numai chiriarhul, din motive misionare urgente", scrie în actul normativ.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

10.07.2017 - 09:22titu ena:Mai sa fie...

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...