Reportaj

Comuna vâlceană Vaideeni, inundată de dorul românilor de tradiţii şi folclor

Timp de două zile s-a petrecut al 49-lea episod al celui mai cunoscut festival de folclor păstoresc din România, “Învârtita Dorului”

Sâmbătă şi duminică (24 - 25 iunie), comuna vâlceană Videeni a fost luată cu asalt de mii de români dornici să participe la cea de a 49-a ediţie a Festivalului folcloric “Învârtita Dorului”. Nedeia bacilor cu rădăcini trase peste secole şi munţi din Ardeal s-a suprapus sâmbătă, în mod fericit, cu alte două sărbători, una tradiţională, Sânzienele şi alta cu anvergură deja globală, Ziua Internaţională a Iei.

În cele două zile, sutelor de fii şi fiice ai localităţii de toate vârstele li s-au adăugat alte sute de invitaţi de suflet din întreaga ţară, toţi frumoşi şi mândri, îmbrăcaţi în straie tradiţionale de sărbătoare împodobite cu tricolorul drapelului ce urma să fie sărbătorit şi el luni, 26 iunie. Dar au venit şi mii de români iubitori de port naţional şi folclor autentic, de parcă au ascultat chemarea doinelor chiar de la sute de kilometri distanţă. Ca de obicei, gazdele au fost la înălţime, din programul întregii manifestări lipsind pur şi simplu momentele în care să nu găseşti pe cine să asculţi povestind ori cântând, cu cine să ciocneşti un pahar de voie bună ori să guşti din alesele bucate.

Spectacol până-n crucea nopţii, cu o audienţă impresionantă

La ediţia din acest an a festivalului, cu sprijinul Cooperativei Crescătorilor de Animale din Vaideeni, au fost expuse şi prezentate pentru degustare produsele care urmează a fi promovate atât ca produse tradiţionale, cât şi ca brand la Bruxelles. Sâmbătă, festivalul a început la Căminul cultural “Vartolomei Todeci” (cel care a înfiinţat manifestarea) cu o expoziţie de fotografie “Vaideeni în alb şi negru (momente importante din viaţa oamenilor din aceasta enclavă păstorească)”. Tot la cămin a putut fi admirată expoziţia de cămăşi “IA- trecut şi viitor”, dedicată Zilei internaţionale a Iei. Ambele iniţiative sunt proiecte-manifest realizate de Asociaţia Culturală Moştenitorii. Der la ora 17.00, a avut loc şi lansări de carte: reeditarea volumului: «Istoria Pământului Natal», autor Adam Toma-Băncescu, volumul de poezie “Poezii şi cântece păstoreşti”, autor Vartolomei Todeci şi documentarul “Brâncuşi – Prinţ al Formei Pure”, autor Ana Calina Garaş, membru al Uniunii Scriitorilor Filiala Bucureşti. estul serii, până târziu în noaptea caldă, a fost dedicat cântecului popular. Pe platoul “Învârtita Dorului” a avut loc un concert susţinut de consacraţi rapsozi precum Elena Merişoreanu, Mariana Anghel, Steliana Sima, Robert Târnăveanu, Mihaela Petrovici, Dumitru Margine, dar şi de numeroşi tineri artişti precum Anamaria Iorga, Ana Maria Gheorghescu, Bogdan Cioranu, Mădălina Popescu, Marius Ţugulescu, Ilie Dură, Adelina Popa, Răzvan Năstăsescu, Adriana Anghel, Cristina Bugnar, Alexandra Bleaje, Andrei Hereşanu, Leonard Petcu, Raluca Tărtăreanu, Bălţatu Andreea-Maria, Crăciunescu Mihaela, Apostoloiu Ana Floriana, Mihail Tiţoiu, Băluţă Ştefan, Băluţă Adrian, Roşianu Bogdan, Handolescu Bogdan, Formaţia Ştefan Săvoiu, Ansamblul „Mioriţa” din Vaideeni şi Ansamblul folcloric „Rapsodia Trişcaşilor” – Leşu (Bistriţa-Năsăud), prezintă Georgel Nucă.

Întrecere în cântece şi dansuri între nouă judeţe cu tradiţie pastorală

Duminică, oficialităţi de toate rangurile, multe pornite în impresionantele cariere chiar de pe meleagurile Vaideenilor, au fost prezente încă de dimineaţă în Centrul civic la deschiderea festivităţilor şi parada portului popular spre platoul “Învârtita Dorului”. Pe scena de acolo a început la ora 13.00 încă un spectacol folcloric maraton (cântece şi dansuri) susţinut de formaţii din nouă judeţe cu tradiţie în oierit. Vâlcea a fost reprezentată de localităţile Vaideeni, Băbeni, Horezu, Păuşeşti-Otăsău, Alba de Şugag şi Vinerea Cugir, Argeşul de Corbi şi Galeşu, Bistriţa Năsăud de Leşu, Dâmboviţa de Runcu, Gorjul de Baia de Fier, Novaci şi Polovragi, Hunedoara de Orăştie, Sibiul de Cristian, Gura Râului, Jina, Poiana Sibiului, Răşinari, Sadu, Sălişte, Tilişca şi Turnu Roşu, iar Tulcea de Ansamblul Odyssea. Primarul din Vaideeni, Daniel Achim Băluţă, nu a uitat să amintească faptul că toate localităţile reprezentate sunt asociate într-o organizaţie cu specific pastoral ce are anual numeroase evenimente cultural-folclorice şi agro-alimentare în calendar.

Cu toţii, de la mic, la mare, îmbrăcaţi în mândre straie populare

La eveniment a poposit, preţ de câteva ore, şi proaspăt alesul preşedinte al PNL la nivel naţional Ludovic Orban, însoţit de un grup de parlamentari, toţi invitaţi de senatorul Romulus Bulacu, şi el fiu al comunei Vaideeni, şi deputatul Cristian Buican, de asemenea originar din comună cu tradiţie pastorală, Perişani. Orban nu a rezistat şi prima horă în care s-a prins a fost cea a unor fecioraşi şi bădiţe, pui rumeni şi veseli de ungureni. Tot în port strămoşesc, nu a lipsit de acasă nici Lazăr Comănescu, de două ori ministru de externe al României, ministru la Misiunea Europeană pe lângă UE şi consilier prezidenţial. Primarul Daniel Băluţă a găsit momentul potrivit să-i facă şi un cadou simbolic preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu (PSD), un fluier de baci ungurean, dar primit cu bucurie de demnitarul care, la rândul său i-a acordat inimosului ales local o diplomă de excelenţă. Toţi parlamentarii PSD au onorat, de asemenea, evenimentul - senatorul Bogdan Matei şi deputaţii Eugen Neaţă, Vasile Cocoş, Daniela Oteşanu şi Ştefan Ovidiu Popa, precum şi prefectul Florian Marin şi subprefectul Aurora Gherghina. Acasă, şi tot în straie tradiţionale de sărbătoare au fost şi Grigore Crăciunescu, şi Mihai şi Anuţa Handolescu. Şi nu ne-ar fi suficiente încă pe atâtea rânduri să-i amintim pe toţi cei ce au poposit anul acesta la Vaideeni.

Suita de evenimente care a avut, săptămâna trecută, momentul culminant reprezentat de “Învârtita dorului” a dovedint încă o dată că Vâlcea deţine o nepreţuită comoară, tradiţia populară, de care tot mai mulţi români şi oaspeţi din străinătate vin să se bucure.











 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...