Special

Sărbătoarea iei, la Cezieni-Olt

Ia românească care a cucerit în ultimele decenii marile podiumuri ale modei din întreaga lume, a fost sărbătorită azi, în comuna Cezieni din judeţul Olt.

Supranumită şi comuna iilor, localitatea a sărbătorit azi, cea de-a 33-a ediţie a iei. Pe strada principală, mai la toate casele au fost puse la poartă iile cele mai vechi şi cele mai frumoase. Pentru asta au primit 30 de lei de la primăriei. Autorităţile locale au premiat şi cele mai frumoase ii.

Doamna Constantina a venit din Italia, unde munceşt e de doi ani, să fie alături de familie la Sărbătoarea iei de la Cezieni. Va îmbărca ia pe care i-a cusut-o mama ei.
"În cât timp a fost făcută? Să spunem aşa, a, nu, cred că într-o lună o coase. Într-o lună, da, o coase. Dar la asta se munceşte foarte mult că e brodată", spune aceasta.
Mama femeii a cusut în doi ani 18 ii pe care le-a expus azi pe poartă să fie admirate de trecători.
"Noi dintotdeauna, de când ne ştim noi, ca fiinţe ne-am sărbătorit ia. Am avut plăcerea sărbătorim cusutului iei pentru că femeile noastre cos încă ii acasă", a declarat - Dănuţ Guşatu, primarul din Cezieni.

De iile de la Cezieni s-a auzit pentru prima dată în lume de la Elisabeta Brîncoveanu, la începutul secolului trecut. Principesa a venit atunci la conacul ei din localitate şi a rămas uimită de frumuseţea cămăşilor purtate de femeile din sat. A decis să încurajeze acest talent unic şi a lansat un concurs pentru cea mai frumoasă ie, competiţie care dăinuieşte şi astăzi.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...