Politică

Senatorul Romulus Bulacu a invitat toţi parlamentarii la Învârtita Dorului

Senatorul liberal Romulus Bulacu a susţinut în Parlament o declaraţie prin care a invitat toţi parlamentarii la cea de-a 49-a ediţie a Festivalului Învârtita Dorului, desfăşurat în comuna Vaideeni, judeţul Vâlcea.

"Pentru a mai destinde puţin atmosfera, încărcată de tensiunile create pe scena politică a ultimelor zile, m-am gândit, dragi colegi, să vă invit la cea de-a 49-a ediţie a Festivalului Învârtita Dorului, desfăşurat în comuna Vaideeni, judeţul Vâlcea, la sfârşitul acestei săptămâni. Comuna Vaideeni a primit certificatul de naştere la 12 iunie 1504 din partea Voievodului Radu cel Mare. Vechimea satului este mult mai mare, pământul ascunzând sub oasele strămoşilor tainele începutului. Păstorii care au venit primii în Oltenia de nord s-au aşezat într-o localitate care s-a numit, iniţial, “Vai de Ei”. Unii spun că au luat în pribegie, odată cu multul sau puţinul lor, şi numele localităţii părăsite. Alţii spun că denumirea de “Vai de Ei” s-a născut din invidia şi „glumeţia” oltenilor, care au pus această sintagmă pe seama bogăţiei acumulate de-a lungul timpului de ungurenii gospodari de la Poalele Munţilor Căpăţânii. În Vaideeni sau “Ardealul de sub munte”, cum este cunoscut ţinutul ce se întinde din Oltenia de vest până spre Prahova, de obicei în ultima duminică a lunii iunie, se adună crescători de oi din cel puţin 10 judeţe. Ciobanii nu vin doar cu brânză, caş, lapte, ceaunele pentru mămăligă şi vestitul tocan de miel, ci aduc cu ei şi straiele strămoşeşti, portul de ungureni. Alb şi negru în năframe, cămăşi, poale şi şorţuri, iţari, cojocele, pălăriile mici…parada portului păstoresc. Sunt straie pe care ciobanii şi băciţele nu le poartă doar în zi de sărbătoare, ci şi sus, în munţi, pe plaiuri şi la stâne.
Sărbătoarea “Învârtita dorului” a intrat în tradiţia culturală şi în conştiinţa publică, devenind, după inspirata expresie a profesorului Mihai Pop, “o nedeie modernă”. Pentru noi, fiii satului Vaideeni, legaţi cu firul de dor de locurile natale, această tradiţie specifică localităţii noastre este un prilej de reîntâlnire, unde depănăm amintiri, bucurii şi necazuri.
Aşadar, duminică 25.06.2017, cu începere de la ora 11.30, vă invit în mijlocul comunităţii Vaideeni, pe platoul Fântâna Dorului, pentru a asculta oraţia lui Vartolomei Todeci, iniţiator al sărbătorii şi să vă încântaţi privirile cu parada portului păstoresc prins în jiene şi învârtite, pe glasul fluierelor şi cavalelor", se arată în declaraţia susţinută în Parlament de senatorul Romulus Bulacu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...