Politică

Marja de eroare din politica vâlceană

Liderii formaţiunilor anonime abia dacă îşi pot plăti cotizaţia de un leu

Liderii unor partide aproape inexistente pe scena politică din judeţul Vâlcea se încăpăţânează să creadă că vor avea o şansă la alegerile ce vor urma. Nu reuşesc să se impună şi ciupesc voturi de la competitorii principali, însă asta nu îi descurajează. Unele partide aşteaptă să fie „curtate” de principalele forţe politice. Cu doar câteva sute de voturi, cu membri care nu îşi pot plăti nici măcar o cotizaţie modestă, dar şi cu lideri care fug dintr-un partid în altul, 12 formaţiuni politice se luptă în continuare să mai supravieţuiască.

În ultimii ani, judeţul Vâlcea a fost împânzit de partide ce nu îşi găsesc loc pe eşichierul politic. Cu lideri mai mult sau mai puţin cunoscuţi, aceste partide nu au reuşit la alegerile locale din iunie să treacă nici de 1 la sută, obţinând doar câteva sute de voturi. Unii lideri şi-au dat seama că lupta e în van şi că cel mai bine ar fi să se lipească definitiv de alte partide mari, însă unii sunt suficient de ambiţioşi încât să creadă că vor reuşi în această vâltoare politică. Nu mai puţin de 12 partide, unele de care nimeni nu a auzit, îşi pregătesc acum o aşa zisă strategie politică pentru ca alegerile parlamentare să nu le mai ia prin surprindere, aşa cum s-a întâmplat la locale. Scorurile obţinute de aceste formaţiuni politice sunt însă concludente: PRM - 2,22 la sută (4.360 voturi), Partidul Verde-0,6 la sută (1.195 voturi), PAS-0,59 la sută (1.176 voturi), PNŢCD-0,56 la sută (1.113 voturi), Partidul Poporului - 0,48 la sută (953 voturi), Asociaţia Partida Romilor «Pro Europa»-0,45 la sută (888 voturi), Partidul ProDemo-0,37 la sută (744 voturi), Partidul Social Democrat al Muncitorilor-0,34 la sută (679 voturi), Forţa Civică-0,27 la sută (531 voturi), Partidul Socialist Român-0,27 la sută (530 voturi), Partidul Popular şi al Protecţiei Sociale - 0,23 la sută (462 voturi) şi Uniunea Populară Social Creştină-0,18 la sută (365 voturi).

Oprite la bariera politicii

Aceste partide, multe apărute peste noapte nu s-au temut şi s-au înscris la alegeri, deşi ştiau că nu vor putea depăşi bariera politicii. Ion Nuică, preşedintele PRM Vâlcea, susţine că la Bucureşti acum liderii pregătesc noua strategie politică, urmând ca partidul să fie ceva mai vizibil. La Vâlcea, PRM a sprijinit UNPR la alegerile locale. „O să avem o şedinţă la Bucureşti să vedem ce facem şi noi la aceste alegeri parlamentare. Păi eu ştiu ce să mai facem ca să fim vizibili?! Noi vrem să facem ceva real pentru naţiune şi alţii o distrug. Uitaţi-vă, cel mai concret caz este Oltchimul”, susţine şeful PRM.

"Nimeni nu îşi plăteşte cotizaţia de un leu, nici măcar vicepereşedinţii, care ar trebui să dea 50 de lei şi mulţi dintre ei sunt oameni cu putere financiară mare.", Valerian Croitorescu, preşedinte Partidul Verde Vâlcea

Liderii Partidului Verde fug şi de cotizaţii

În timp ce peremiştii aşteaptă semnale de la liderii de la centru, alţii se luptă să oprească migraţia propriilor membri. Problemele financiare le dau mari bătăi de cap liderilor, care nu pot obţine nici banii pentru cotizaţia la partid de la proprii membri. Valerian Croitorescu, preşedintele Partidului Verde Vâlcea, se plânge că, deşi are specialişi în partid, acţiuni de ecologizare în care sunt angrenaţi tineri, rezultatele la alegeri au fost sub aşteptări. Nici conducerea partidului nu pare prea dispusă să ajute partidul să se ridice în sondaje, având în vedere că inclusiv prim vicepreşedinţii şi vicepreşedinţii refuză să achite cotizaţia de 50 de lei. „Ce să facem, muncim cu spor şi drag. Avem activităţi multiple. Caut mult tineret pentru activităţile noastre de ecologizare, vom merge la Voineasa, Berbeşti. Am nevoie de ei pentru că mulţi membri ai partidului au fugit înainte sau imediat după alegeri la Dan Diaconescu, iar alţii la USL. Rezultatul la alegeri a fost slab din cale afară. Nu mă aşteptam”, spune liderul Partidului Verde. Potrivit acestuia, formaţiunea ar avea în prezent aproape 4.000 de membri în tot judeţul şi şase consilieri. „Au fugit, domnule, toţi în ultimele zile, aşa e viaţa, mulţi au mers în alegeri cu noi, după care au dat bir cu fugiţii. Deocamdată nu ştim exact ce vom face, există posibilitatea să facem o alianţă cu USL. E greu, eu ţin acest partid singur. Nimeni nu îşi plăteşte cotizaţia de un leu, nici măcar vicepreşedinţii, care ar trebui să dea 50 de lei şi mulţi dintre ei sunt oameni cu putere financiară mare”, mai spune Croitorescu.

Scor mic, scop atins

Nici partidul condus de Dumitru Cumpănaşu, Partidul Popular şi al Protecţiei Sociale, nu a reuşit să facă prea multe, aşa că liderii locali se roagă să fie „curtaţi” de principalele partide pentru a putea ieşi din anonimat. Situaţia financiară precară le pune însă piedici, aceştia fiind dispuşi să ofere mulţi specialişti, însă o campanie modestă faţă de alte partide. În acest moment, partidul are filiale în 27 de localităţi din Vâlcea. Cei din P.P.P.S. spun că, deşi au obţinut un scor extrem de mic, şi-au atins scopul, deşi nici ei nu ştiu care este acela. „Suntem şi am fost curtaţi de toate partidele, inclusiv de USL şi recent de Noua Dreaptă. Nu s-a luat încă nicio decizie, dar cred că va exista o apropiere de USL. Rezultatul este nemulţumitor, fiecare a dat socoteală la nivel central pentru că nu a avut bani să susţină campania electorală, dar eu cred că ne-am atins scopul. Suntem trataţi ca un partid mic, dar noi vom continua lupta şi într-o zi vom reuşi să ne impunem. Nu oferim nimic în campaniile electorale, dar avem oameni bine pregătiţi”, precizează Dumitru Cumpănaşu. Până să se aventureze într-o nouă luptă politică mai toţi liderii partidelor mici vor să analizeze situaţia ştiind că oricum lupta este deja una pierdută.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...