Ultima Oră

Dosar penal în cazul alunecării haldei de steril de la Alunu

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au desschis dosar penal în cazul alunecării haldei de steril de la Alunu.

"La Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea s-a constituit astăzi, 12 iunie 2017, o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere calificată şi abuz în serviciu, pentru încălcarea unor dispoziţii prevăzute de Legea minelor, referitor la condiţiile în care s-a produs, începând cu data de 09 mai 2017, alunecări de teren, care au continuat şi au afectat terenuri agricole şi forestiere, gospodării ale populaţiei, infrastructura tehnico-edilitară a localităţii Alunu, judeţul Vâlcea punând în pericol drumul judeţean DJ 605C, fiind afectată suprafaţa totală de 62,59 ha teren şi 6 gospodării", se arată în comunicatul Parchetului.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare, această fază a cercetărilor constituind  o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, iar pe măsura derulării acestora vom informa opinia publică.

..........

La Alunu, în Vâlcea, situaţia a scăpat de sub control. Pământul a înaintat azi noapte 20 metri şi a ajuns la doi paşi de drumul judeţean. A acoperit deja conductele de apă şi canalizare şi ameninţă să lase comuna şi fără utilităţi. O familie a fost evacuată, iar alte două aşteaptă cu bagajele la uşă. Specialiştii încearcă acum o nouă variantă de oprire a haldei în speranţa că vor reuşi să oprească alunecarea înainte ca malurile să obtureze râul Olteţ.

Construcţia noului zid de protecţie merge însă anevoios pentru că sunt prea puţine utilaje, se plâng specialiştii. Halda a coborât 2 km şi are acum o înălţime de peste 35 de metri. Pământul nu stă pe loc aproape nicio secundă, aşa că ameninţă să ajungă la 4 case şi apoi în râul Olteţ până la care mai sunt 80 de metri.

80 de mii de merti cubi de pământ au fost căraţi în ultimele două săptămâni de la poalele haldei care a alunecat, fără rezultat. “Având în vedere alunecarea de teren din localitatea Alunu, punctual Gropile, ca urmare a pericolului iminent de traversare a drumului judeţean DJ 605 C de către halda de steril şi pentru siguranţa cetăţenilor din localitatea Alunu, s-a dispus, începând cu data de 11 iunie 2017, devierea circulaţiei pe o rută ocolitoare, respectiv un drum de tarla paralel, atat cu râul Olteţ, cât şi cu drumul judeţean, pe o lungime de 2,7 Km. În zona au fost amplasate indicatoare rutiere, în acest sens, de catre reprezentantii Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Vâlcea”, a declarat prefectul judeţului Vâlcea, Florian Marin.


 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...