Peste 1.050 de dansatori au jucat căluşul în centrul Slatinei, stabilind un nou record national. Organizatorii Festivalului Naţional „Căluşul Românesc” au reuşit să ducă Slatina în Cartea Recordurilor, pentru a doua oară, peste 1.050 de căluşari jucând căluşul, miercuri seara, pe Esplanada din centrul Slatinei, în ciuda ploii torenţiale care s-a abătut asupra oraşului.
În perioada 06 -10 iunie 2017, la Slatina, s-a s-a desfăşurat cea de-a XIX-a ediţie a Concursului Naţional al Copiilor „CĂLUŞUL ROMÂNESC”, sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale, a Consiliului Judeţean Olt şi a Primăriei Municipiului Slatina, în organizarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, Ansamblului Folcloric Profesionist „Doina Oltului”, a Palatului Copiilor "Adrian Băran" Slatina şi a Asociaţiei „Căluşarii Slatinei”. Reprezentantul Asociaţiei „Cartea Recordurilor” România, Augustin Neagoe, a fost cel care a confirmat atingerea unui nou record naţional privind numărul de persoane care au jucat căluşul, simultan.
„În urma numărării participanţilor la acest eveniment, s-a stabilit un număr de 1.052 de căluşari, ceea ce reprezintă un nou record naţional. Felicitări! Alt record, înregistrat la acest eveniment, este faptul că au participat 2.369 de copii. Succes şi la mai multe! Asociaţia Cartea Recordurilor vă aşteaptă la alte evenimente. A fost o organizare excepţională. Nu ne aşteptam la aşa ceva. Sincer, am fost chemaţi, dar nu am crezut. În urma numărării participanţilor, am constatat că s-a întâmplat exact ce ni s-a spus, faptul că este un nou record naţional. Noi vom face demersurile necesare pentru ca acest record să ajungă în Guiness Book”, a spus acesta.
La manifestările din acest an au participat peste 2.500 de copii din judeţele Alba, Argeş, Bihor, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Maramureş, Sălaj, Suceava, Timiş, Vaslui, Tulcea, Iaşi şi Vâlcea şi din peste 50 de localităţi din judeţul Olt. A fost nelipsită Parada portului popular de miercuri, începând cu ora 17.30. Micuţii şi virtuoşii artişti, dansatori, căluşari, căiuţi şi căluşeri au cucerit Slatina în această perioadă, oferind slătinenilor spectacole demonstrative în diverse locaţii.