Actualitate

Constantin Rotaru cere anchetarea penală a administratorilor şi împiedicarea privatizării Oltchim

Liderul PSR a înregistrat la Tribunalul Vâlcea o cerere de intervenţie în dosarul nr. 887/90/2013, care are ca obiect reorganizarea societăţii insolvente în nouă centre şi privatizarea acestora

Marţi, 6 iunie, preşedintele Partidului Socialist Român, Constantin Rotaru, a depus la Tribunalul Vâlcea o cerere de intervenţie prin care solicită respingerea planului de reorganizare al Oltchim întocmit de asocierea dintre consorţiile BDO Business Restructuring SPRL şi RomInsolv SPRL, condusă de Gheorghe Piperea, şi anchetarea întregii conduceri a societăţii pentru slaba administrare. Iniţiativa este formulată în baza art. 92, punctul 4, din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă pentru că nu prezintă nicio măsură de redresare a activităţii societăţii vâlcene. Rotaru mai cere instanţei înlocuirea administratorilor speciali şi împiedicarea privatizării Oltchim, în întregime sau pe mai multe centre de afaceri distincte, motivând că administratorii ar dispune după bunul plac de proprietăţi care nu le aparţin.

În dosarul nr. 887/90/2013, liderul vâlcean al PSR a înregistrat cererea de intervenţie la Tribunalul Vâlcea în nume propriu, în calitate de “cetăţean român şi, în acelaşi timp, de proprietar, împreună cu toţi românii, pe tot ce deţine Statul Român în proprietate”. Dosarul are ca obiect deschiderea procedurii generale de insolvenţă a Oltchim, prin care se urmăreşte aprobarea unui Raport de reorganizare a activităţii societăţii aflate în insolvenţă propus de Consorţiul de administratori judiciari format din BDO Business Restructuring SPRL şi RomInsolv SPRL.
În motivare, Rotaru arată că OLTCHIM SA este o societate pe acţiuni în care Statul Român, prin Ministerul Economiei, este acţionar majoritar cu 54,8062% acţiuni, plus un pachet de 11,3673% deţinut de acţionari persoane fizice. “RomInsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL au calitatea de administrator şi nu de proprietar al OLTCHIM SA, ceea ce înseamnă că, la fel ca oricare alt administrator, se pot mândri cu rezultatele obţinute sau sunt responsabile de o eventuală administrare incompetentă, iresponsabilă sau, mai rău, frauduloasă. (...) Timp de 27 de ani, proprietăţile Statului/Poporului Român au fost jefuite de cei plătiţi să le administreze şi, după aceea, înstrăinate fără să aibă calitatea de proprietar. Jaful şi înstrăinarea proprietăţilor Statului Român au fost făcute cu încălcarea oricărei prevederi legale şi, mai ales, constituţionale. Acelaşi scenariu se vrea aplicat şi la OLTCHIM SA. Administratorii, Consiliile de Administraţie, Miniştrii şi Prim-Miniştrii nu sunt proprietari, Ei sunt administratori. Nu există niciun act normativ care să autorizeze vânzarea proprietăţilor statului de către administratori, aşa cum nicio persoană fizică sau juridică nu poate înstrăina o proprietate fără să facă dovada că este proprietar. Este adevărat că Debitorii, pentru recuperarea creanţelor, au capacitatea de valorificare a unor bunuri, dar, în cazul de faţă, debitorii Oltchimului, care pot hotărî vânzarea Oltchimului pentru că deţin mai mult de 50% din creanţe, sunt unităţi, instituţii şi autorităţi ale Statului Român, ceea ce înseamnă că, fiind entităţi ale aceluiaşi PROPRIETAR, nu mai au acest drept. Şi în cazul de faţă, hotărârea de vânzare trebuie să o ia tot PROPRIETARUL, adică POPORUL ROMÂN”.

Administratorii, acuzaţi că urmăresc eliminarea societăţii vâlcene de pe piaţă

Liderul PSR mai arată că OLTCHIM a fost o societate foarte profitabilă, care a avut o participare substanţială la bugetul local şi central şi că planul de reorganizare propus de Consorţiul de administratori judiciari nu face nicio vorbire de reorganizare a activităţii Oltchimului, “ceea ce înseamnă că aceste entităţi şi-au propus ca obiectiv eliminarea Oltchim de pe piaţă şi nu administrarea eficientă a acestei societăţi”. De asemenea, el mai arată că ziua de lucru a administratorului special al Oltchim, Nicolae Bogdan Codruţ Gh. Stănescu, ar fi trebuit să cuprindă cel puţin 150 de ore de muncă, în condiţiile în care el deţine concomitent mai multe funcţii: Director General DGPAPSE / Consilier strategie Cancelaria BNR; Administrator Special la Oltchim, Romplumb SA Baia Mare, ARCADIA 2000 SA Bucureşti, Complexul Energetic Hunedoara; membru în CA la Nuclearelectrica SA şi Oil Terminal SA Constanţa; Preşedinte al CA la Complexul Enegetic Hunedoara; Reprezentant al Statului la Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica SA şi Nuclearelectrica SA.
Pe lângă respingerea planului de reorganizare şi a oricărei măsuri de vânzare a societăţii vâlcene şi înlocuirea administratorilor speciali şi juridici, Constantin Rotaru mai cere instanţei să dispună “organelor abilitate să cerceteze cauzele administrării ineficiente şi, eventual, frauduloase a Oltchim SA”.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...