Eveniment

Criminal periculos, scăpat 13 ani de procurori

La reconstituire, dezvăluirile şoc ale ucigaşului nonşalant au surprins o lume întreagă

Un criminal periculos din judeţul Gorj a fost lăsat în libertate mai bine de un deceniu, din cauza procurorului de caz, care a omis importante indicii. A fost nevoie ca asasinul să ucidă cu sânge rece şi alţi oameni, pentru ca anchetatorii să observe că în dosare există un mod de operare comun: crime comise în aceeaşi zi, dar în ani diferiţi şi mutilări identince ale victimelor. În final, după 13 ani, autorul şi-a recunoscut faptele. Procurorul care a stabilit că unul dintre decese a fost un simplu accident şi nu un omor grav nu mai poate fi tras la răspundere.

Din 7 septembrie 1999, în comuna Albeni a fost semănată teroarea. Un bătrân în vârstă de 72 de ani, pensionar şi care locuia singur, a fost victima unui criminal care umbla nestingherit. Aflase că Ion Răgălie, bătrânul pensionar, strânsese bani pentru a-şi cumpăra un tractor. „Eu eram student la Timişoara când s-a petrecut crima. Am aflat că autorul a venit la poartă, i-a solicitat bătrânului o cană cu apă. Acesta i-a deschis, l-a poftit în curte şi i-a dat apă de la fântână. Noi locuim într-o zonă mai retrasă. Criminalul a profitat de acest lucru şi l-a întrebat pe bătrân unde sunt banii. N-a vrut să-i spună şi atunci l-a lovit. Se întâmpla seara”, a povestit Claudia Alexandrescu, nepoata victimei. A doua zi, vecinii l-au găsit pe bătrân lângă cişmea, fără suflare, iar rudele au constatat că-i lipsea suma de de 2.500 de lei pe care o strânsese cu greu pentru utilaj.

Procurorul de caz a omis indicii

Cum era normal, au urmat verificări în care procurorii au anchetat moartea bătrânului şi au stabilit că aceasta a fost accidentală, deşi avea lovituri la coaste, ochii scoşi şi capul zdrobit. Procurorul care s-a ocupat de caz în anul 1999, Gheorghe Roibu, era şi prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. El a stabilit atunci că victima a murit în urma unor căderi repetate, nu că ar fi fost ucisă. Autorul a fost lăsat liber şi şi-a căutat, evident, altă victimă. Despre procuror nu putem să spunem decât de bine. Este pensionar cu o pensie de magistrat, respectiv 12.000 de lei pe lună, iar acum nu mai poate fi tras la răspundere.

De această dată au reuşit să prindă autorul. El se numeşte Marinel Hodoiu, are 42 de ani, este din localitatea Prigoria, fără familie şi şi-a petrecut viaţa mai mult în puşcărie pentru diverse tâlhării.

Ucidere la indigo

Şi tot în 7 septembrie, însă în anul 2011, pe malului Jiului din Târgu-Jiu este găsit mort un alt bărbat. Tot cu coastele rupte, ochii scoşi şi capul zdrobit. Mobilul crimei, tot jaful! Barbatul a fost deposedat, în acelaşi fel, de o sumă mică de bani. Anchetatorii şi-au amintit că acest mod de operare l-au mai întâlnit undeva. De această dată au reuşit să prindă autorul. El se numeşte Marinel Hodoiu, are 42 de ani, este din localitatea Prigoria, fără familie şi şi-a petrecut viaţa mai mult în puşcărie pentru diverse tâlhării. Procurorul care s-a ocupat de ultima crimă şi-a amintit de aceeaşi tehnică de a ucide din celălalt dosar. Deşi nu s-a ocupat de acel omor, a solicitat să-i fie adusă cauza din 1999, care era deja închisă. L-a audiat pe autorul ultimei crime şi în legătură cu cea petrecută în 1999. Erau câteva coincidenţe peste care nu putea trece. Victimele fuseseră asasinate în acelaşi fel, pentru acelaşi lucru şi chiar în aceeaşi zi. Care este raţiunea acestei zile, numai criminalul o ştie.

Criminal cu zâmbet ironic

Cert este că la reconstituirea crimei săvârşite în urmă cu 13 ani, care a avut loc de curând în Albeni, criminalul nu şi-a mai putut nega faptele odioase: „S-a făcut o reconstituire şi vă daţi seama că s-a strâns tot satul. Atunci am văzut cum criminalul a recunoscut fapta, cu câtă nonşalanţă spunea că l-a omorât pe bătrân, zâmbea ironic. Pentru familia bătrânului a fost un moment în care s-au răscolit amintiri triste, dar bine că s-a aflat şi după 13 ani, adevărul”, a declarat Dumitru Cornea, primarul comunei Albeni. Pentru ultima crimă, autorul a fost deja condamnat la 19 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav. Pentru cea săvârşită în urmă cu 13 ani încă se aşteaptă o finalitate. Autorul a fost supus unei expertize psihiatrice, cel mai probabil pentru a fi trimis în judecată şi a se stabili dacă a avut discernământ în momentul comiterii faptei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...