Actualitate

Localităţile de domiciliu ale vârstnicilor, chemate să contribuie la finanţarea căminului din Bălceşti

Potrivit raportului Curţii de Conturi din aprilie, consiliul local nu are obligaţia legală de a aloca fonduri căminului decât strict pentru vârstnicii care provin din oraşul vâlcean

Reprezentanţii Camerei de Conturi Vâlcea din cadrul Curţii de Conturi a României au verificat la sfârşitul lunii aprilie a anului curent, aproape simultan, execuţia bugetară şi legalitatea deciziilor şi actelor Primăriei Bălceşti şi Căminului pentru Persoane Vârstince din oraşul vâlcean. Concluziile raportului în ce priveşte situaţia căminului la conducerea căruia a fost numit, de câteva luni, directorul economic Marian Geică sunt oarecum surprinzătoare. Auditorii şi experţii dau dreptate primăriei şi consiliului local în disputa privind alocarea fondurilor necesare unităţii pentru supravieţuire, subliniind chiar că legislativul local “nu are obligaţia legală de a aloca fonduri” căminului. De asemenea, în raport sunt incluse şi măsuri pe care conducerea căminului trebuie să le ia cu privire la reducerea schemei de personal, astfel încât să se ajungă la un raport de maxim doi bătrâni la un angajat. În acest moment, cei 29 de angajaţi care au grijă de 42 de bătrâni au salariile încasate pe primele trei luni ale anului curent, administraţia locală decizând recent şi achitarea următoarelor trei luni de restanţe.

Aşa cum se consemnează şi în raport, Consiliul Local Bălceşti a încheiat în data de 31 octombrie 2015, în conformitate cu Regulamentul propriu de organizare şi funcţionare, precum şi cu prevederile Legii Asistenţei sociale nr. 292/2011 actualizată, un Parteneriat Social cu Ministerul Muncii şi Căminul pentru Persoane Vârstnice din localitate. În baza acestui acord, ministerul a alocat sumele necesare funcţionării căminului strict până în prima jumătate a anului următor, 2016. Din momentul expirării acordului, bugetul unităţii a rămas în aer, fiind completat în ultimă clipă cu fonduri de la bugetul local şi, mai ales, de la cel al Consiliului Judeţean Vâlcea. În Bugetul de stat pe anul în curs, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a alocat 200.000 de lei pentru Căminele pentru Persoane Vârstnice din localităţile vâlcene Bălceşti şi Roeşti. Partea care a revenit centrului de la Bălceşti n-a acoperit nici jumătate din finanţarea necesară. Directorul interimar Marian Geică susţinea, în urmă cu aproape două luni, că ar mai fi nevoie de aproximativ 300.000 de lei pentru completarea bugetului căminului pentru întreg anul şi îşi punea speranţe în CJ Vâlcea că va aloca măcar o parte substanţială din aceşti bani. Atât conducerea căminului cât şi cea a CJ lasă de înţeles că restul banilor ar trebui alocaţi de către CL Bălceşti, în subordinea directă a căruia îşi desfăşoară activitatea centrul. Numă că opinia nu este deloc împărtăşită de conducerea administraţiei publice locale.

Cei mai mulţi bătrâni nu sunt din localitate

Primarul Constantin Aleca arată că în centru au fost instituţionalizaţi în 2015, în mod nelegal, 28 de persoane care proveneau din centre reorganizate ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vâlcea, încărcând substanţial cheltuielile unităţii. De asemenea, edilul subliniază că în centru sunt bătrâni care provin din localităţi ale căror administraţii locale refuză să îşi asume participarea la costurile cu îngrijirea, deşi au obligaţie prevăzută de lege în acest sens. “32 dintre bătrâni sunt din alte localităţi decât Bălceşti, din oraşul nostru fiind doar opt. Cinci au ca localitate de domiciliu chair Râmnicu Vâlcera, trei sunt din Băbeni, alţi trei din Băile Govora, şase din Lungeşti, patru din Zătreni, alţii sunt din Milcoiu şi Bistriţa (comuna Costeşti – Vâlcea – n.r.). Bieţii oameni nu au nicio vină, însă nu e corect nici să achităm din bugetul oraşului Bălceşti sume substanţiale pentru îngrijirea unor persoane de care trebuie să aibă grijă în primul rând consiliile locale din localităţile lor de domiciliu. Pentru fiecare bătrân, cheltuielile lunare se ridică în medie la aproximativ 2.000 de lei, în condiţiile în care aproape toţi au pensii foarte mici, mult sub nivelul acestor costuri, diferenţa trebuind acoperită din fonduri publice, dar nu de la noi. Aşa cum aţi aflat deja, şi Curtea de Conturi evidenţiază acest aspect. În plus, cu banii care ni se cer se pot rezolva alte lucruri din localitate. Noi, în 2017, încă avem drumuri de pământ pentru modernizarea cărora nu putem interveni din cauza bugetului limitat şi a alocărilor guvernamentale insuficiente”, ne-a declarat Constantin Aleca. În ce priveşte dialogul cu conducerea CJ Vâlcea pe subiectul încheierii unui acord între toate localităţile din care provin bătrânii aflaţi în îngrijire la căminul din Bălceşti, edilul susţine că a iniţiat acest demers şi aşteaptă decizia conducerii judeţului. Din punctul său de vedere, la mijloc există şi mici animozităţi de natură politică, însă ele nu vor putea împiedica lucrurile să intre pe făgaşul normal şi mai ales legal.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...