Reportaj

Afacere cu aromă de trandafiri la Piatra Olt

Au făcut o afacere după reţeta bunicii. O familie din Piatra-Olt a plantat peste 500 de butaşi de trandafiri pentru dulceaţă, iar aceasta este preparată după o reţetă simplă, fără conservanţi, urmând să ajungă în târgurile de Crăciun. Nu a fost o afacere costisitoare, iar proprietarii vor să se extindă anul viitor.

Milică Costache, un fost poliţist din Balş, judeţul Olt, pasionat de artă nu s-a gândit niciodată că se va ocupa de o astfel de afacere. Ideea i-a venit soţiei şi anul trecut au pus-o în aplicare. Au cumpărat 500 de butaşi de trandafiri de dulceaţă din Cluj şi s-au apucat de treabă. Anul acesta au făcut prima recoltare.

"Ea a avut iniţiativa. S-a ocupat până în acest moment de producerea dulceţurilor în casă. Foarte nostalgică, a avut o bunică foarte pricepută în ale bucătăriei, povesteşte foarte frumos depre anii copilăriei. Cum aţi fost la început? Am fost uşor reticent datorită faptului că în zona de sud nu există producători de trandafiri", spune bărbatul.

S-a documentat din cărţi şi de pe site-uri de specialitate şi s-a apucat de afacere. Anul acesta au recoltat de cinci ori florile şi au făcut 200 de borcane de dulceaţă. Le-au oferit cadou câteva borcane până acum prietenilor şi în preajma Crăciunului vor merge la târguri cu ele pentru comercializare.

"Este reţeta bunicii mele, pe care ne-o pregătea în copilărie dintr-un trandafir de dulceaţă din alt soi, un soi mai mare, cocoţat pe un gărduţ, conţine petale de trandafir şi sirop de zahăr, fără niciun fel de conservant", spune soţia acestuia, Stela.

Ideea va fi copiată acum şi de vecini, care vor să renunţe la culturile de porumb şi grâu.

Fermierii din Piatra-Olt au o plantaţie de 1.000 de metri pătraţi cu trandafiri de Damasc, iar investiţia s-a ridicat la suma de 6.000 de lei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...