Opinii

 

Comuna Bujoreni nu-şi mai permite nici experimente, nici jocuri politicianiste

O “fotografie” de moment, cât mai cuprinzătoare şi obiectivă posibil, a alegerilor parţiale din comuna vâlceană Bujoreni evidenţiază contrastul dintre seriozitatea cu care au abordat competiţia unii dintre cei patru candidaţi şi nedisimulata lipsă de proiect, competenţe şi capacitate a celorlalţi.

Patru candidaţi s-au înscris în competiţia pentru funcţia de primar al comunei vâlcene Bujoreni la alegerile parţiale din 11 iunie. Gheorge Gîngu, actual viceprimar cu atribuţii de primar, va reprezenta alianţa PSD-PER, Dragoş Gigel Cîrstoiu va reprezenta PNL (deşi în iunie 2016 a fost ales consilier local pe listele PER, locul său fiind luat în legislativul local de următorul candidat înscris pe lista ecologiştilor anul trecut), Ion Raicu – PMP şi Luminiţa Anton – ALDE. Primii doi sunt consideraţi de observatori favoriţi, iar ceilalţi doi challengeri. Fiecare dintre cei patru deţine mai multe mandate de ales al localităţii, Dragoş Cîrstoiu fiind chiar viceprimar din partea PNL în ultimul mandat de primar al lui Alexandru Roşu (PSD). Până acum, sondajele efectuate de PSD şi PNL îl creditează ca favorit pe George Gîngu, cu procentaje diferite, e drept. Că informaţia e confirmată din ambele tabere o dovedeşte şi modul în care şi-au construit strategia liberalii. Au conturat o nouă majoritate în CL în jurul PNL, amăgindu-i pe reprezentanţii locali ai ALDE şi PRU cu un iluzoriu viitor post de viceprimar, respectiv ceva contracte din bugetul local (nu prea pot nega că e aşa pentru că îi dau de gol numeroasele isprăvi similare anterioare), în condiţiile în care ALDE, la nivel de judeţ, face parte din alianţa PSD-ALDE-PER.

Bugetul local şi funcţia de viceprimar, mizele concurenţilor lui Gîngu

Fărâmiţarea politică a Consiliului Local (CL) Bujoreni, impusă de rezultatul alegerilor locale din vara anului trecut, ascunde principala cheie a strategiilor de campanie electorală, iar bugetul localităţii (cum altfel?!) şi viitoarea funcţie de viceprimar, principalele mize.
Configuraţia actuală a legislativului local este următoarea: PSD – 3 aleşi, PNL – 3, PMP – 2, PRU – 2, ALDE – 1, PER – 1, Asociaţia Partida Romilor “Pro Europa” – 1. Candidatul Dragoş Gigel Cîrstoiu şi consilierul PMP Ion Raicu sunt foşti reprezentanţi ai PNL (până în iunie anul trecut) şi vechi amici. În aceste alegeri, a anunţat că îl susţine pe candidatul PNL şi unul dintre cei doi consilieri ai PRU, Florin Brăgău. Toţi trei sunt şi oameni de afaceri. Se conturează astfel, cel puţin matematic, o majoritate simplă în consiliul local formată în jurul PNL (şapte consilieri din 13, 3 de la PNL, 2 PMP, 2 PRU).
Chiar dacă în iunie 2016 a fost ales un primar tot de la PNL (Gheorghe Udubae), reprezentantul PSD George Gîngu a reuşit atunci să convingă majoritatea simplă din CL să-i încredinţeze prin vot funcţia de viceprimar. Funcţie din care nu mai poate fi înlocuit decât prin votul a două treimi din totalul aleşilor locali, conform legii, în cazul în care ar fi ales primar, pe 11 iunie, candidatul PNL. Obiectivul este aproape imposibil de atins de către alianţa formată la nivel local în jurul PNL. Nici cu votul consilierului ALDE nu se strâng cele nouă necesare înlocuirii lui Gîngu din funcţia pe care o deţine deja, cea de viceprimar. Totuşi, această majoritate poate impune viitorul viceprimar dacă Gîngu va fi ales primar. Dar asta în stilul obstrucţionist care i-a consacrat, negativ din păcate, pe penelişti în perioada decembrie 2014 – iunie 2016, atât la nivel de consiliu judeţean cât şi de consiliu municipal Râmnicu Vâlcea.

Candidatul PSD-PER, singurul cu program serios şi responsabil întocmit

Cum spuneam, toţi cei patru candidaţi sunt cunoscuţi în localitate şi fiecare are atuuri care să-l îndreptăţească să spere că va obţine, pe 11 iunie, votul celor mai mulţi concetăţeni. Totuşi, simpla lecturare a programelor electorale cu care se prezintă ei în faţa alegătorilor îi departajează sever.
Singurul proiect serios, meticulos şi responsabil întocmit e prezentat de candidatul alianţei PSD-PER, George Gîngu. În vârstă de 46 de ani, el provine dintr-o familie de dascăli, e de profesie jurist, a absolvit cursurile Universităţii de Stat din Piteşti - Inginerie şi ale Facultăţii de Drept şi Administraţie Publică din Bucureşti şi a două Master-uri, în transporturi, respectiv administraţie publică. Primar interimar din 1 februarie 2017, a reuşit deja să înfiinţeze “Societatea de Gospodărire Locală” Bujoreni (un fel de ADP local, proiect pe care Gîngu l-a susţinut cu insistenţă şi în calitate de consilier local). Iniţiativa i-a atras deja antipatia posesorilor locali de firme de construcţii, pentru că obiectivul noii societăţi din subordinea CL este executarea la cele mai mici tarife posibile a lucrărilor de modernizare a infrastructurii şi curăţire a localităţii, lucrări ce până în trecutul apropiat erau încredinţate direct către... diverşi “norocoşi”. În ciuda severului deficit de personal din primărie, Gîngu a reuşit şi să întocmească şi să depună nouă proiecte şi cereri de finanţare pe OG 28/2013.
Pe întreaga perioadă 2017 - 2020, programul său este concentrat pe: introducerea gazelor în toată comuna prin concesionarea serviciului de distribuţie; extinderea reţelei de energie electrică în localităţile Lăzăreşti, Bogdăneşti şi Lunca; extinderea reţelei de apă şi canalizare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), realizat prin SC APAVIL SA Vâlcea; amenajarea căilor de acces spre proprietăţile cetăţenilor din toate satele comunei noastre prin asfaltarea sau betonarea urgentă a tuturor străzilor rămase în afara programelor de asfaltare derulate până în prezent; urgentarea cadastrării localităţii prin “Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară”, cu finanţare din fonduri europene, guvernamentale şi fonduri locale; întocmirea unui “Nomenclator Stradal” (denumirea şi numerotarea străzilor); atragerea de fonduri europene în vederea promovării turismului cultural; regularizarea cursurilor de apă ale pâraielor din toată comuna pentru evitarea inundaţiilor; modernizarea unităţilor de învăţământ, dotarea cu o bază tehnico-materială la standarde europene a tuturor şcolilor din comuna Bujoreni, precum şi înfiinţarea de programe “After School” în parteneriat cu şcolile; amenajarea de locuri de joacă şi terenuri de sport în toate satele, sală de sport la Gura Văii şi organizarea de competiţii sportive; încurajarea micilor întreprinzători prin amenajarea unui spaţiu de vânzări pentru produse agricole şi meşteşugăreşti obţinute din activităţi independente; asigurarea transparenţei administraţiei publice locale prin reorganizarea site-ului primăriei Bujoreni, precum şi crearea unui sistem informatic modern pentru plata online şi cu card a taxelor şi impozitelor locale şi multe altele.

Ceilalţi candidaţi propun... continuarea investiţiilor aflate în derulare

Deşi a fost viceprimar ani buni, Dragoş Gigel Cîrstoiu nu menţionează în programul său nicio realizare notabilă, din punct de vedere administrativ. “Programul cu care candidatul PNL se prezintă în faţa alegătorilor îşi propune modernizarea localităţii Bujoreni, prin continuarea lucrărilor începute şi atragerea de noi fonduri pentru o serie de investiţii structurate pe fiecare sat component în parte. Un alt punct important al programului său electoral îl reprezintă şi ridicarea standardului serviciilor publice oferite cetăţenilor şi stoparea haosului administrativ din comună (oare cine l-o fi generat?!? – n.r.). Candidatul PNL pentru funcţia de primar al comunei Bujoreni, domnul Dragoş Cîrstoiu, împreună cu toţi susţinătorii prezenţi la depunerea candidaturii şi-au manifestat încrederea că, după alegerile din 11 iunie 2017, localitatea Bujoreni va avea un primar liberal”, este sinteza prezentată pe paginile sale oficiale din mediul online.
Comparativ, mult mai interesant este mesajul Luminiţei Anton, care reprezintă ALDE în această competiţie: “Sunt consilier local la Primăria Bujoreni, situaţie care mi-a permis să cunosc în cele mai mici amănunte toate problemele comunităţii. Am conştientizat întotdeauna responsabilitatea cu care am fost investită şi mi-am adus cu bună credinţă, dar mai ales cu integritate, aportul la tot ceea ce am considerat ca fiind în folosul comunităţii. Funcţia de primar, la care candidez, mi-ar permite ca toate lucrurile bune la care mi-am adus aportul în toţi aceşti ani să le fac în continuare pentru concetăţenii mei. (...) Primăria nu este o afacere personală, ci o instituţie publică care trebuie sa fie obligatoriu în folosul comunităţii”.
Şi Ion Raicu, candidat din partea PMP, subliniază că va continua investiţiile aflate în derulare, în proiectul său politic precizând că îşi propune în plus: “abonamente gratuite pentru pensionari pe ruta Bujoreni – Râmnicu Vâlcea; execuţia aleii pietonale (trotuar) pe distanţa Muzeul Satului – Primărie – Luncă – Gura Văii; înfiinţare echipă de fotbal, miniterenuri de fotbal, însoţite de locuri de joacă pentru copii, în toate satele din comună; amenajarea depozitului de lemne şi cărbune pentru cetăţenii comunei.”
Din păcate, niciunul dintre aceşti trei candidaţi nu precizează pentru investiţiile pe care le propun nici sursele de finanţare, nici criteriile de necesitate şi/sau oportunitate.
Pe 11 iunie, alegătorii din Bujoreni vor decide dacă vor cu adevărat o administraţie care să aducă localitatea la standarde de civilizaţie cât mai apropiate de oraşele vecine Râmnicu Vâlcea şi Călimăneşti, ori se mulţumesc să îşi pună în continuare taxele şi impozitele la dispoziţia unor grupări.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

01.06.2017 - 18:57Mirela:Raicu nu merita sa fie votat.Are mari datorii,procese,pe mine m-a inselat cu cca 10000 lei(am dovezi)incepe constructii si nu le finalizeaza si isi mai bate si joc de oameni.

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...