Monden

Bobiţă Cătuşanu: “Ştiu cât de greu este să te faci auzit sau cunoscut”

Andreea Căprescu: Bobiţă, o să fiu directă şi am să te întreb ceva ce îmi doream să aflu de multă vreme, după ce am ascultat o melodie de-a voastră: oamenii se închid în case ca să nu se piardă?
Bobiţă Cătuşanu: Fragmentul este luat din piesa „Iubirea”, o piesă ce va face parte din următorul nostru material discografic şi, din punctul meu de vedere, este o piesă foarte frumoasă de dragoste. Ne naştem din dragoste, convieţuim din dragoste şi uneori murim din dragoste. Într-o societate ca a noastră plină de ură, un simplu mesaj de dragoste vine să vindece sufletele celor care încă mai poartă urmele rănilor lăsate de experienţele neplăcute prin care trecem toţi până găsim acea jumătate care să ne împărtăşească dragostea.

A.C.: Atunci când redai muzica Antract, împarţi dragoste. De ce nu găsim dragostea asta pe posturile de specialitate? Arta a devenit un pachet fără conţinut care se vinde pentru design?
B.C.: Cu această problemă ne confruntăm şi noi când vine vorba de difuzarea pieselor ANTRACT pe posturile de radio naţionale. Am obosit să tot susţin o cauză a muzicii pe care eu o consider bună. Noi am avut contracte cu cele mai mari case de producţie din România, însă, de acum 6 – 7 ani, am renunţat să mai semnăm contracte prin care să cedăm drepturile asupra operelor noastre muzicale unor case de discuri, care, în afara editării unor albume, nu făceau mare lucru pentru artiştii lor şi de aceea am început să ne producem singuri muzica, asumându-ne şi apartenenţa la un statut de artist neafiliat unei case de discuri. Şi noi suntem curtaţi de o agenţie mare din Bucureşti pentru a semna un contract de publising. Sperăm ca, odată semnat acest contract, să beneficiem de o expunere şi mai mare.

A.C.: Te ştiu un om echilibrat. Care sunt „stâlpii” care te ajută să fii de toate şi în acelaşi timp, unul singur?
B.C.: Toată viaţa am fost un tip foarte echilibrat, nu am făcut niciodată excese. Echilibrul vine probabil din cumpătare. Am o viaţă extrem de frumoasă şi asta se datorează probabil şi faptului că fac întotdeauna ceea ce îmi place. Dar nu îmi place să fac compromisuri. Am credinţa că fiecare îşi croieşte drumul aşa cum doreşte. Îmi place să fac bine în jurul meu şi, de aceea, probabil că primesc bine. Familia este un alt element de echilibru din viaţa mea. Este foarte importantă armonia din familie pentru că îmi dă acea energie de care am nevoie pentru a depăşi momentele mai puţin plăcute prin care trecem cu toţii zi de zi. De obicei, problemele acumulate le las la uşă atunci când intru în casă.

A.C.: De când aţi lansat piesa „Dezbracă-te de tine”, fac asta, simbolic, în fiecare zi. Nu ştiu câţi au priceput mesajul ei, de aceea, lămureşte-mă tu: ce înseamnă să te dezbraci de tine ca om şi există vreun om pentru care Bobiţă se dezbracă de tot?
B.C.: Piesa „Dezbracă-te de tine” are un mesaj foarte frumos pentru cei ce ştiu să îl desluşească. Iniţial, am vrut ca piesa să se numească „Dezbrăcată”, însă riscam ca lumea să creadă că mesajul piesei are ceva comun cu nuditatea. Pentru a evita orice confuzie, am schimbat numele în „Dezbracă-te de tine”, sugerând în felul acesta că este vorba de caracterul fiecăruia din noi. Toţi purtăm o „mască” pentru ca societatea să ne accepte şi uităm de cele mai multe ori să fim noi înşine. A te dezbrăca de tine înseamnă a renunţa la această „mască” şi să încerci să fii tu însuţi. În lumea virtuală poţi fi oricine, însă în viaţa reală trebuie să fii doar tu.

Bobiţă Cătuşanu, liderul îndrăgitei formaţii rock „Antract” vorbeşte „pe bune” despre dragoste, despre echilibrul său şi despre ce înseamnă să te dezbraci de tine. Deschis întotdeauna unui dialog fără perdea, artistul povesteşte de ce Antract a refuzat un contract cu vreo casă de discuri, cât costă originalitatea şi care este reţeta unui succes. Află ce se ascunde în spatele creaţiilor muzicale şi care este cauza pentru care Bobiţă Cătuşanu a obosit să lupte, toate, într-un interviu marca Săptămâna în Oltenia.

A.C.:Antract are ani de carieră aproape câţi am eu în total. E un model pentru mulţi tineri. De aceea, v-aţi propus vreodată să fiţi „părinţii’ unor talente neşlefuite?
B.C.: Considerăm că mai avem destul de multe de spus în muzica românească şi avem surprize pe care am vrea să le împărtăşim cu cei ce ne ascultă. Din punctul meu de vedere, tinerii din noua generaţie au nevoie acută de modele, de repere, pentru că, din păcate, oferta statului în ceea ce priveşte educaţia este una foarte proastă. Au fost promovate nonvalorile pentru că mesajul facil pe care aceştia îl transmit este foarte repede asimilat de tinerii din ziua de azi. Personal, am sprijinit şi am ajutat formaţii debutante, încurajându-le să facă muzică şi să creadă în şansa lor. Am donat echipamente muzicale, considerând că pentru a face performanţă îţi trebuie echipamente performante. De fiecare dată când mi-a fost cerut ajutorul, l-am acordat necondiţionat, pentru că, şi eu la rândul meu am fost sprijinit. Ştiu cât de greu este să te faci auzit sau cunoscut. Eu cred că formula talent + muncă + credinţă + perseverenţă = succes.

A.C.: Te rog, explică-mi cum „se nasc” cântecele voastre şi cum cei de acasă pot învăţa să le simtă, să le descifreze. Antract întâi îşi caută sufletul şi apoi compune sau compune căutând în sufletul celor din jur?
B.C.: Paul este cel care compune în formaţia ANTRACT şi ce ştiu sigur este că fiecare piesă are câte o poveste ruptă din realitatea pe care o trăieşte fiecare din noi. Bucuria, tristeţea, reuşita, eşecul, geniul, prostia, modestia, aroganţa, iubirea, răutatea sunt experienţe de viaţă ale fiecărui om. Încercăm să fim cât mai originali, să avem o identitate muzicală dată de experienţa acumulată în toţi aceşti ani de când facem muzică. Pentru noi este foarte important ca cei care ascultă ANTRACT să se regăsească în melodiile noastre. Muzica este un pansament al sufletului şi am fi tare bucuroşi să ştim că muzica noastră vindecă.

A.C.: Sunt conştientă că viitorul înseamnă mâine. Înainte de a le transmile toate cele bune şi colegilor tăi, spune-mi ce face Antract azi. Şi ce face peste 10 ani.
B.C.: În această perioadă suntem concentraţi pe îmbogăţirea repertoriului şi petrecem destul de mult timp în sala de repetiţii şi în studio pentru a imprima noile single-uri ANTRACT. Planificăm concertele din toamna asta şi apariţiile TV, pentru a ne promova cel mai recent single „Dezbracă-te de tine”. Toamna asta se anunţă a fi una bogată în evenimente şi asta înseamnă că vom petrece foarte mult timp pe scenă. Nu ştiu să îţi spun acum ce se va întâmpla peste 10 ani, însă pot să îţi spun că îmi doresc să fim pe scenă, locul unde ne simţim cel mai bine…

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...